Μπορεί το αλάτι να επηρεάσει το σωματικό μας βάρος;

Μπορεί το αλάτι να επηρεάσει το σωματικό μας βάρος;Μπορεί το αλάτι να επηρεάσει το σωματικό μας βάρος;

Ο οργανισμός σας χρειάζεται νάτριο για να διατηρήσει την ισορροπία των υγρών στο σώμα σας και να επηρεάσει τη συστολή και τη χαλάρωση των μυών. Ωστόσο το αλάτι και το νάτριο είναι το ίδιο, αλλά δεν είναι. Το νάτριο αποτελεί συστατικό του επιτραπέζιου αλατιού, αλλά εντοπίζεται και σε άλλα τρόφιμα.

Το αλάτι μπορεί να καταστρέψει την προσπάθειά σας να έχετε μια υγιεινή διατροφή καθώς η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας δημιουργεί κατακράτηση υγρών, που εμφανίζεται στη ζυγαριά ως περισσότερα γραμμάρια.

Διαβάστε Επίσης  Γιατί οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι σε μια δίαιτα

Οι δίαιτες με υψηλές ποσότητες νατρίου συνδέονται και με υψηλότερα επίπεδα λίπους στο σώμα – συγκεκριμένα το είδος που λίπος που συσσωρεύεται γύρω από τη μέση μας.

Υπάρχουν ορισμένες εξηγήσεις γι’ αυτό. Αρχικά, σκεφτείτε απλά ποια είδη φαγητού τείνουν να περιέχουν περισσότερο αλάτι: σνακ, πατατάκια, έτοιμο φαγητό, τηγανητά, επεξεργασμένα και γεύματα σε εστιατόρια. Θα εκπλαγείτε μάλιστα μαθαίνοντας πως και το ψωμί είναι μία από τις κύριες νατρίου στη Δυτική διατροφή.

Όλες αυτές οι τροφές υψηλές σε νάτριο είναι σχετικά και υψηλές σε θερμίδες. Και όχι μόνο αυτό, αλλά είναι εύκολο να το παρακάνουμε στην ποσότητα και να καταλήξουμε σε φαινόμενα υπερκατανάλωσης. Με αυτό τον τρόπο, καταλήγουμε να καταναλώνουμε όχι μόνο πολύ αλάτι, αλλά πιθανότατα και πολλές θερμίδες. Αυτοί οι λόγοι εξηγούν με τον καλύτερο τρόπο τη σύνδεση ανάμεσα στο νάτριο και στο βάρος.

Διαβάστε Επίσης  Αυτή είναι η ιδανική ώρα για να κάνεις γυμναστική

Γι’ αυτό, προσπαθήστε να ελέγχετε τις ποσότητες νατρίου, να καταναλώνετε περίπου 6 γραμμάρια αλάτι ημερησίως και να ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζετε για την ένδειξη «χαμηλό σε νάτριο» ή «χωρίς πρόσθετο αλάτι».

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *