Πως θα εντάξουμε τον λιναρόσπορο στη διατροφή μας

Πως θα εντάξουμε τον λιναρόσπορο στη διατροφή μας

Πως θα εντάξουμε τον λιναρόσπορο στη διατροφή μας

Ο λιναρόσπορος είναι ένας καρπός ο οποίος βγαίνει σε 2 ποικιλίες, ξανθός και καφέ. Είναι ένα τέλειο συμπλήρωμα διατροφής. Ο λιναρόσπορος ατόφιος, είναι δύσπεπτος. Πρέπει να τον μουλιάσουμε από βραδίς και να τον καταναλώσουμε την επόμενη μέρα. Μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε σε σαλάτες, στα δημητριακά, στο γιαούρτι, σε μαγειρεμένα λαχανικά, σε σούπες.

Οι λιναρόσποροι μοιάζουν στην όψη με τους σπόρους σουσαμιού, αλλά είναι μεγαλύτεροι και με πιο σκληρό κέλυφος. Είναι ένα τρόφιμο με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, δεν περιέχει γλουτένη και αποτελεί καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, φυτικών ινών και φυτοοιστρογόνων (λιγνάνες). Με διακριτική γεύση οι θρεπτικοί του σπόροι βοηθούν στην τόνωση του οργανισμού, χαρίζοντας ευεξία και ενέργεια.

 

Θεωρείται ότι:

 

Είνα αντιοξειδωτικός

Βοηθά σε δυσκοιλιότητα

Προστατεύει την καρδιά

Προστατεύει από ρευματοειδή αρθρίτιδα

Μειώνει την χοληστερόλη

Μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα

Περιέχει λιπαρά οξέα ω-3, φυτικές ίνες, μαγγάνιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, χαλκό, φυλλικό οξύ.

Πως θα εντάξουμε τον λιναρόσπορο στη διατροφή μας

Πως τρώγεται ο λιναρόσπορος; Ιδέες για να τον εντάξουμε στη διατροφή

Ο καλύτερος τρόπος να καταναλώσουμε τον λιναρόσπορο είναι να τον αλέσουμε. Όταν λαμβάνουμε ολόκληρο το λιναρόσπορο, αυτός δεν χωνεύεται από το στομάχι και τα θρεπτικά συστατικά του, που είναι εγκλωβισμένα στο σπόρο, δεν περνούν ποτέ στον οργανισμό. Αλέθουμε λοιπόν τους σπόρους σε ένα μπλέντερ ή γουδί, φτιάχνοντας έτσι ένα μείγμα καθημερινής χρήσης για όλα τα φαγητά. Για παράδειγμα:

Διαβάστε Επίσης  Αυξημένος ο κίνδυνος παχυσαρκίας από τα τρόφιμα που δεν περιέχουν γλουτένη

Προσθέτουμε λιναρόσπορο στα δημητριακά ή στο μούσλι το πρωί, για να γίνουν πιο υγιεινά
Ρίχνουμε ένα κουταλάκι τριμμένου λιναρόσπορου στη μουστάρδα ή στη μαγιονέζα που αλείφουμε στο σάντουιτς
Το μείγμα λιναρόσπορου αποτελεί την τέλεια προσθήκη σε smoothies ή απλά στο χυμό μας
Πασπαλίζουμε σε σαλάτες ή σούπες
Αναμειγνύουμε μια κουταλιά της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο στο γιαούρτι μας μαζί με φρούτα κι έχουμε ένα πλήρες, χορταστικό γεύμα
Προσθήκη λιναριού σε σάλτσες
Προσθήκη λιναρόσπορου σε κεφτέδες ή ρολό
Προσθέτουμε σε λαχανικά πριν μπουν στο φούρνο για να γίνουν πιο τραγανά και ακόμη πιο θρεπτικά. Μην ανησυχείτε για τις υψηλές θερμοκρασίες του φούρνου. Δεν υπάρχει αλλοίωση των θρεπτικών συστατικών του λιναρόσπορου
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε με αλεσμένο λιναρόσπορο μέρος από το αλεύρι που βάζουμε για την παρασκευή ψωμιού, μπισκότων και άλλων αρτοσκευασμάτων

Διαβάστε Επίσης  Βρώμη. Οφέλη για την υγεία και κίνδυνοι από την κατανάλωσή της

Αλεσμένος ο λιναρόσπορος διατηρείται στο ψυγείο σε γυάλινο αεροστεγές δοχείο για μία εβδομάδα. Αν δεν αλέσουμε τους λιναρόσπορους, μπορούμε να τους μουλιάσουμε σε νερό όλη τη νύχτα, ώστε να μαλακώσει το κέλυφος και να μπορέσουμε να τους καταναλώσουμε την επόμενη μέρα. Η ημερήσια προτεινόμενη δόση είναι περίπου 1-2 κουταλάκια του γλυκού. Τον λιναρόσπορο θα τον βρούμε εύκολα στην αγορά καθώς όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν την αξία του και τον χρησιμοποιούν στη διατροφή τους.

Άτομα με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn, θα πρέπει να αποφεύγουν τον λιναρόσπορο λόγω των καθαρτικών ιδιοτήτων του. Ακόμα, οι έγκυες και οι μητέρες που θηλάζουν, οι γυναίκες με ινομυώματα, ενδομητρίωση και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών δεν πρέπει να καταναλώνουν λιναρόσπορο, λόγω αλληλεπιδράσεων με διάφορες ορμόνες. Γενικά αν λαμβάνετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, ρωτήστε τον γιατρό σας πριν προσθέσετε το λινάρι στη διατροφή σας.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *