Σύψας: Δεν γίνεται να αποφύγουμε τα κρούσματα κορονοϊού στα σχολεία

Σίγουρος ότι θα υπάρξουν κρούσματα κορονοϊού στα σχολεία εμφανίστηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος ΣύψαςΣύψας: Δεν γίνεται να αποφύγουμε τα κρούσματα κορονοϊού στα σχολεία

Σίγουρος ότι θα υπάρξουν κρούσματα κορονοϊού στα σχολεία εμφανίστηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, σημειώνοντας ότι το μόνο που μπορεί να γίνει είναι οι μαθητές να επιστρέψουν στα θρανία με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

«Σταθμίζοντας όλα τα δεδομένα και ανοίγουμε τα σχολεία με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Απόλυτοι δεν μπορούμε να είμαστε, αλλά πιστεύω ότι τα σχολεία ανοίγουν με ασφάλεια και γιατί πρέπει να ανοίξουν. Είναι προτεραιότητα του κράτους.

Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε μηδενικά κρούσματα, αλλά δεν μπορούμε να πάμε σε κλείσιμο ολόκληρων σχολικών μονάδων, παρά μόνο τάξεων και θα προχωρήσουμε σε ιχνηλατήσεις κι όλες τις ενδεδειγμένες διαδικασίες για να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού», τόνισε ο καθηγητής στην πρωινή εκπομπή του Open.

Διαβάστε Επίσης  Κορωνοϊός: Μακραίνει η λίστα των νεκρών – Κατέληξαν οκτώ άνθρωποι

Ο κ. Σύψας ανέφερε ότι η κατάσταση δεν έχει ξεφύγει, όμως χρειάζεται μεγάλη προσοχή προκειμένου μετά τον κομβικό Δεκαπενταύγουστο να περάσει και το δύσκολο φθινόπωρο.

«Πλέον, επειδή επιστρέφουν οι παραθεριστές, που σημαίνει ότι επιστρέφουν στα αστικά κέντρα, αν δεν προσέξουν, διασπείρουν τον ιό και βλέπουμε να ανεβαίνει ο μέσος όρος ηλικίας και γι αυτό έχουμε τη διασπορά σε γηροκομεία και δομές. Έχουμε σταθερό αριθμό κρουσμάτων από 100 έως 300 ημερησίως, δεν έχουμε ευτυχώς αυτό που φοβόμασταν, δηλαδή να έχουμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Η επήρεια του Δεκαπενταύγουστου δεν ήταν μεγάλη, περάσαμε τον σκόπελο του δύσκολου Αυγούστου και μπαίνουμε στο εξίσου δύσκολο φθινόπωρο.

Διαβάστε Επίσης  Κορονοϊός- υπ. Εσωτερικών: Αυτές είναι οι ομάδες αυξημένου κινδύνου

«Αυτό το χειμώνα, όταν έχουμε κάποιον με αναπνευστικό πρόβλημα θα τον ελέγχουμε και για την εποχική γρίπη και για τον κορονοϊό» επεσήμανε ο καθηγητής εν αναμονή και της εποχικής γρίπης και πρόσθεσε: «Είμαστε πολύ πιο έτοιμοι από τον προηγούμενο Μάρτη, το ΕΣΥ, οι πολίτες, όλοι μας. Αναμένουμε και το τρίτο κύμα και θα το αντιμετωπίσουμε καλύτερα».

Όσον αφορά το εμβόλιο, ο κ. Σύψας είπε: «Δεν έχουμε κανένα εμβόλιο με αποτελεσματικότητα κι ασφάλεια μέσω κλινικών μελετών. Τέλη Οκτώβρη θα ξέρουμε ποια “δουλεύουν” και ποια όχι. Έχουμε παραγγείλει πολλά εμβόλια από την Οξφόρδη, ελπίζω να δουλέψει εκείνο το εμβόλιο. Πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, ευπαθείς ομάδες, σώματα ασφαλείας κτλ».

 

Αφήστε μια απάντηση