Οφέλη του μοσχοκάρυδου που δεν γνωρίζατε!

ofeli-toy-moschokarydoyΟφέλη του μοσχοκάρυδου που δεν γνωρίζατε!

Σήμερα θα συζητήσουμε για τα οφέλη του μοσχοκάρυδου. Το μοσχοκάρυδο είναι ένα μπαχαρικό που προέρχεται από την Ινδονησία και έχει φαρμακευτικές ιδιότητες. Ο κόσμος το χρησιμοποιεί ως μπαχαρικό στη μαγειρική, καθώς ενισχύει την ένταση της γεύσης σε πολλές συνταγές. Αν και πολλοί άνθρωποι προτείνουν να το τρίβετε στο φαγητό, άλλοι το προτιμούν στο τσάι τους.

Μεταξύ άλλων, αυτό το μπαχαρικό είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β, και C. Επίσης, περιέχει μέταλλα όπως μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο, και κάλιο. Όπως βλέπετε είναι αρκετά θρεπτικό, πέραν από τα οφέλη στην υγεία που θα σας παρουσιάσουμε παρακάτω.

Τα οφέλη του μοσχοκάρυδου

Προστασία του ήπατος

Το μοσχοκάρυδο έχει την ικανότητα να καταπολεμά την υπερλιπιδαιμία, την υπεργλυκαιμία, τους τραυματισμούς στον ιστό της καρδιάς, και την ηπατοτοξικότητα. Παρότι οι περισσότερες μελέτες που επιβεβαιώνουν αυτά τα δεδομένα διεξήχθησαν σε ποντίκια,  οι ειδικοί παρατήρησαν αποτελεσματική προστασία του ήπατος.

Επιπλέον, χάρη στην περιεκτικότητά του σε μονοτερπένια, προστατεύει και από καρδιακές παθήσεις. Αυτά τα συμπλέγματα έχουν αντιθρομβωτικές ιδιότητες και προστατεύουν από προβλήματα όπως είναι η θρόμβωση.

 

Αν και οι αποδείξεις είναι περιορισμένες ακόμη, οι ειδικοί πιστεύουν ότι το μοσχοκάρυδο έχει ιδιότητες που μπορούν να προστατεύσουν το ήπαρ.

Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ουρικής αρθρίτιδας

Άλλα οφέλη του μοσχοκάρυδου είναι η αντιφλεγμονώδης και .καταπραϋντική του δράση.  Μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πρηξίματος των αρθρώσεων και στην καταπολέμηση του πόνου που προκαλείται από τη χρόνια φλεγμονή. Οι ειδικοί ερεύνησαν αυτό το ζήτημα σε ποντίκια, και έτσι θα πρέπει να διεξάγουν περισσότερες μελέτες για να αναλύσουν τη δράση του στους ανθρώπους.

Διαβάστε Επίσης  Η τυχαία φρουτοσαλάτα είναι χειρότερη από κοτόπουλο με τηγανιτές πατάτες…

 

Τα οφέλη του μοσχοκάρυδου – Μοσχοκάρυδο για απολέπιση

Αν αναμίξετε τριμμένο μοσχοκάρυδο με μέλι, θα λάβετε έναν αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης ορισμένων δερματολογικών παθήσεων. Μπορείτε να εφαρμόσετε το τελικό προϊόν σαν φυσικό απολεπιστικό το οποίο αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και τη συσσώρευση λαδιού.

Επιπλέον, μπορείτε να κάνετε μάσκες για την καταπολέμηση της ακμής. Η αντισηπτική και αναζωογονητική του δράση το καθιστούν το ιδανικό μπαχαρικό για τέτοια ζητήματα.

 

Αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες, το μοσχοκάρυδο μπορεί να βλάψει την υγεία σας. Εξαιτίας αυτού, θα πρέπει να το καταναλώνετε πάντα με σύνεση.

Σε υψηλές δόσεις το μοσχοκάρυδο μπορεί να γίνει τοξικό

Η υπερβολική κατανάλωση αυτού του μπαχαρικού (από ένα έως τρεις ολόκληρους καρπούς) μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες. Το πτητικό έλαιο που περιέχει, αποτελείται από παράγωγα αλκυλοβενζόλιου, τερπένια, και μυριστικό οξύ, και μπορεί να προκαλέσει ναυτία, παραισθήσεις, φλεγμονή και σοκ. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να το καταναλώνετε με σύνεση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως προσφέρει χαλάρωση παρόμοια με την κάνναβη. Όμως, η υπερβολική δόση προκαλεί συχνά αφυδάτωση και εκτεταμένο πόνο. Η δράση του διαρκεί περισσότερο από 24 ώρες και ίσως ξεπεράσει τις 36 ώρες.

Επίσης, δεν είναι ξεκάθαρο ποιο από τα συστατικά είναι πιο τοξικό. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η μυριστικίνη μπορεί να οξειδωθεί σε έναν πιο νερο-διαλυτό μεταβολιτή αμφεταμίνης.

Διαβάστε Επίσης  Απίστευτο: Η λιπαρή διατροφή κόβει την όρεξη – Το μυστικό είναι οι μέρες κατανάλωσης

 

Μορφές μοσχοκάρυδου

Στην αγορά υπάρχει διαθέσιμο ως ολόκληρος καρπός, τριμμένο, και ως αιθέριο έλαιο. Το τελευταίο το λαμβάνουμε από την απόσταξη της σκόνης του μοσχοκάρυδου και το χρησιμοποιούμε πρωτίστως στη φαρμακοβιομηχανία και την αρωματοποιία.

Επίσης, περιέχει ενδιαφέροντα, για την ελαιοχημική βιομηχανία, συμπλέγματα και χρησιμοποιείται ως καρύκευμα. Επιπροσθέτως, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το έλαιο μοσχοκάρυδου για την καταπολέμηση του ρευματικού πόνου, καθώς επίσης και σε έκτακτη ανάγκη για την  αντιμετώπιση του πονόδοντου.

Ακόμη, μπορείτε να αγοράσετε και βούτυρο μοσχοκάρυδου, το οποίο έχει τη μορφή καφέ ημιστερεής μάζας. Το 75% αυτού είναι τριμυριστίνη, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε μυριστικό οξύ. Αυτό το λιπαρό οξύ, χρησιμοποιείται ως αντικαταστάτης του βουτύρου κακάο και ως βιομηχανικό λιπαντικό.

 

Τα οφέλη του μοσχοκάρυδου – Συμπέρασμα

Το μοσχοκάρυδο είναι ένα προϊόν με πολλαπλές μαγειρικές χρήσεις. Πέραν από τις οργανοληπτικές του δυνατότητες, έχει και ιδιότητες οι οποίες προάγουν την υγεία.

Πάρα το γεγονός πως χρειάζονται μελέτες σε ανθρώπους για να αποδειχθούν πλήρως οι ιδιότητές του, η χρήση μοσχοκάρυδου με σύνεση ίσως βοηθήσει στη βελτίωση ορισμένων ασθενειών. Όμως, αυτό το μπαχαρικό δεν προσφέρει θαυματουργές λύσεις και θα πρέπει να το καταναλώνετε σε φυσιολογικές ποσότητες λόγω του κινδύνου υπερδοσολογίας.

Γι’ αυτόν τον λόγο, οι ειδικοί προτείνουν να μη ξεπερνάτε τις ημερήσιες ποσότητες. Αν το κάνετε, πηγαίνετε γρήγορα στον/η γιατρό σας προκειμένου να αποφύγετε μελλοντικά προβλήματα.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *