Οι επιστημονικές αιτίες που έχετε κνησμό και δεν γνωρίζατε μέχρι σήμερα

  • Post category:ΥΓΕΙΑ

Οι επιστημονικές αιτίες που έχετε κνησμό και δεν γνωρίζατε μέχρι σήμερα

Είτε έχετε ξηρό δέρμα, είστε σας τσίμπησε ένα κουνούπι, ή έχετε μια αλλεργική αντίδραση, έχετε δοκιμάσει το αίσθημα του κνησμού. Έχετε όμως αναρωτηθεί τι ακριβώς προκαλεί φαγούρα (που ονομάζεται κνησμός από του δερματολόγους), γιατί μπορεί να είναι κάτι πιο περίπλοκο από ό,τι νομίζετε.

Μερικές φορές, η ανακάλυψη του τι προκαλεί φαγούρα είναι εύκολη και προφανής. Άλλες φορές, είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι προκαλεί αυτή την αίσθηση. Παρακάτω θα δούμε μερικές αιτίες πίσω από τον κνησμό.

Φάρμακα

Μερικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα στο δέρμα. Για παράδειγμα οι ασθένειες με νεφρική και ηπατική νόσος μπορεί να έχουν έντονο κνησμό λόγω της συσσώρευσης τοξινών από τα φάρμακα.

Διαβάστε Επίσης  Λιπαρά: Γυρίστε τη ζυγαριά προς την πλευρά της υγείας

Ψυχογενής φαγούρα

Προέρχεται από την απελευθέρωση των χημικών ουσιών σεροτονίνη και νορεπινεφρίνη, οι οποίες συνοδεύουν το άγχος και την κατάθλιψη. Εάν περάσετε μια περίοδο έντονου στρες, όπως ένας θάνατος στην οικογένεια ή ένα διαζύγιο, μερικές φορές μπορεί να νιώθετε φαγούρα χωρίς λόγο.

Νευροπαθητική φαγούρα

Αυτή η σπάνια αιτία κνησμού συμβαίνει όταν δεν υπάρχει τίποτα κακό στο δέρμα, αλλά ο ίδιος ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται κνησμό κάπου. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει βλάβη στο νευρικό σας σύστημα.

Ξηρό, ερεθισμένο δέρμα

Το ξηρό δέρμα χρειάζεται υγρασία και εάν δεν την έχει τότε προκαλείται φαγούρα. Οι δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα και η ψωρίαση μπορούν επίσης να προκαλέσουν έντονο κνησμό στο δέρμα σας.

Διαβάστε Επίσης  Ο σοβαρός κίνδυνος για όσους τρώνε συχνά τηγανητά

Εάν έχετε έντονη φαγούρα και ξύνετε το δέρμα σας, το μόνο που πετυχαίνετε είναι να επιδεινώνετε την κατάσταση και να τραυματίζετε το δέρμα σας. Η καλύτερη θεραπεία για κνησμό είναι να απαλλαγείτε από την αιτία. Εάν για παράδειγμα πρόκειται για ξηροδερμία, καλό είναι να αποφεύγετε την υπερβολική έκθεση σε σαπούνια και να χρησιμοποιείτε ενυδατική. Εάν έχετε κάποια αλλεργία, επισκεφτείτε τον γιατρό σας που θα σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία.

Αν νομίζετε ότι η ψυχική σας υγεία θα μπορούσε να είναι η ρίζα της φαγούρας, βρείτε τεχνικές διαχείρισης του στρες και απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.

Αφήστε μια απάντηση