Πόσο κινδυνεύει ο σκύλος σου από τον ήλιο;

Πόσο κινδυνεύει ο σκύλος σου από τον ήλιο;

Δυστυχώς, ο ήλιος είναι αμείλικτος. Όσο δραματικό κι αν ακούγεται, είναι αλήθεια. Και ο σκύλος σου μπορεί να καεί όπως κι εσύ. Είναι όμως κρίμα, γιατί στα σκυλιά αρέσει όσο τίποτα άλλο να τριγυρνούν και να ξαπλώνουν κάτω από τον ήλιο. Ορίστε τι πρέπει να ξέρεις και πώς μπορείς να αποφύγεις το ηλιακό έγκαυμα.

Οι κίνδυνοι που διατρέχουν τα σκυλιά από τον ήλιο

Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και τα σκυλιά μπορούν να αποκτήσουν καρκίνο του δέρματος από την έκθεση στον ήλιο. Οι ουλές και τα μετεγχειρητικά σημάδια είναι ευαίσθητα. Μπορούν να προστατευθούν με την χρήση αντηλιακών που είναι κατάλληλα για σκυλιά.

Σκυλιά με μεγαλύτερη ευαισθησία στον ήλιο

Όπως και ένας άνθρωπος με λευκή επιδερμίδα ξέρει καλά για τις επιπτώσεις των ακτίνων UVA και UVB, έτσι και τα σκυλιά που έχουν λευκό τρίχωμα έχουν περισσότερες πιθανότητες να καούν από τον ήλιο. Ράτσες όπως τα κόλεϊ, τα Δαλματίας, τα μπουλντόγκ και τα τσοπανόσκυλα ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία σκυλιών. Το ίδιο γίνεται και με αυτά που δεν έχουν τρίχωμα, όπως ο Κινεζικός Cresteds και τα άτριχα αμερικάνικα τεριέ.

Διαβάστε Επίσης  Δεν ζητούν τίποτα, σου δίνουν τα πάντα

Επίσης, με το πηγαίνεις τον σκύλο σου για κούρεμα όταν αρχίζει η καλοκαιρινή περίοδος μπορεί να πιστεύεις ότι δροσίζεται, έχοντας λιγότερο τρίχωμα, αλλά έτσι οι ακτίνες μπορούν να περάσουν πιο εύκολα.

Ευαίσθητα σημεία

Τα σκυλιά μπορούν να καούν από τον ήλιο στην πλάτη. Τα σημεία που δεν είναι τόσο γνωστά αλλά επηρεάζονται επίσης είναι η μουσούδα, η κοιλιά και τα αυτιά.

Αντιηλιακά για σκυλιά

Μην βάζεις αντιηλιακό για ανθρώπους στον σκύλο σου. Οι σκύλοι λατρεύουν να γλείφουν το τρίχωμα τους και κάποια από τα συστατικά που έχουν τα αντιηλιακά είναι δηλητηριώδη για τους σκύλους. Υπάρχουν διάφορα αδιάβροχα αντιηλιακά για σκύλους που μπορείς να τα βάλεις 20 λεπτά πριν την έκθεση του σκύλου στον ήλιο.

(Pro tip: Μερικά αντιηλιακά για σκύλους δεν έχουν συγκεκριμένο δείκτη SPF όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους, αλλά μην μπερδευτείς. Εσύ τσέκαρε κυρίως τα συστατικά και βεβαιώσου ότι προστατεύει όπως πρέπει τον σκύλο σου.)

Διαβάστε Επίσης  Θρηνούν οι σκύλοι τον θάνατο του συντρόφου τους;

Θεραπεία αν ο σκύλος κάηκε από τον ήλιο

Αν παρατηρήσεις τις άκρες από τα αφτιά του σκύλου σου μετά την έκθεσή του στον ήλιο μπορεί να είναι ξηρά και “σπασμένα”, αυτό σημαίνει ότι έχουν καεί. Όταν ένας σκύλος πονάει, συνηθίζει να ξύνεται. Αυτό δεν είναι και τόσο καλό. Το δέρμα τους δεν κοκκινίζει όπως των ανθρώπων αλλά αν παρατηρήσετε να είναι αρκετά ζεστό το δέρμα τους με το άγγιγμα, τότε πάρτε μία δροσερή πετσέτα και τοποθετήστε την πάνω στο δέρμα. Πολύ πιθανό σύμπτωμα για τα σκυλιά μετά από υπερβολική έκθεση στον ήλιο είναι και ο πυρετός.

Είναι προτιμότερο να πάρετε τη γνώμη ενός ειδικού για οποιοδήποτε κάψιμο από τον ήλιο, ακόμα κι αν δεν είναι κάτι σοβαρό εξ’ αρχής. Συνήθως χορηγούνται κρέμες και κορτιζόνη ώστε να μπορέσει το δέρμα να αναπλαστεί και να μην υπάρχουν μελλοντικά προβλήματα.

Συμπέρασμα; Ο ήλιος δεν ωφέλησε ποτέ κανέναν. Πρόσεχε το δέρμα του σκύλου σου όπως και το δικό σου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *