Ποιοι μπορούν να βγουν σε σύνταξη στην ηλικία των 58 χρόνων

Ποιοι μπορούν να βγουν σε σύνταξη στην ηλικία των 58 χρόνων

Δημόσιοι υπάλληλοι και ένστολοι, που θα αποχωρήσουν έως το 2020, με όρια ηλικίας από 59 έως 60,5 ετών ανάλογα με τα χρόνια τους έως το 2012 ή με 35 και 37 έτη, μετά το 2013, «κλειδώνουν» σύνταξη και εφάπαξ με λιγότερες απώλειες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», ειδικά για τους ένστολους, που ασφαλίστηκαν πριν από το 1993, η έξοδος στη σύνταξη δεν προϋποθέτει όριο ηλικίας αλλά μόνο έτη ασφάλισης, που για το 2019 είναι τα 29 ή 30 έτη για όσους έχουν 24,5 χρόνια το 2013 ή το 2014.

Διαβάστε Επίσης  Ο καιρός σήμερα

Όπως εξηγεί το ρεπορτάζ, από τη στιγμή που όριο ηλικίας δεν τίθεται ως προϋπόθεση, το κίνητρο εξόδου είναι το μεγαλύτερο εφάπαξ που παίρνουν από τα Ταμεία τους και φτάνει ως 70.000 ευρώ για όσους αποχωρούν από την ΕΛ.ΑΣ. και έχουν καταβάλει εισφορές στο ΤΕΑΠΑΣΑ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, από το 2021 και μετά, το σύστημα αλλάζει τόσο ως προς τον υπολογισμό της σύνταξης όσο και ως προς το εφάπαξ, καθώς το ποσό της ανταποδοτικής σύνταξης θα καθορίζεται χωρίς την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών αλλά με βάση το ποσοστό μεταβολής των αποδοχών όλων των εργαζομένων από το 2002 και μετά. Έτσι οι συντάξιμες αποδοχές θα βγουν μικρότερες, επηρεάζοντας προς τα κάτω και τη σύνταξη.

Διαβάστε Επίσης  Πατέρας έγινε ντετέκτιβ για να εξιχνιάσει τον θάνατο της κόρης του

πηγή

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *