Κυριάκος Μητσοτάκης: Το κράτος είμαι εγώ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το κράτος είμαι εγώ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την κυβέρνηση… ΑΕ που παρουσίασε, τώρα επιχειρεί να φτιάξει στο μπόι του και το ελληνικό κράτος. Υπερβολές; Καθόλου. Αρκεί κανείς να διαβάσει τι περιλαμβάνει αυτό το νομοσχέδιο-Φρανκενστάιν περί επιτελικού κράτους και θα καταλάβει πού το πάει ο νέος πρωθυπουργός.

Υπάρχουν όμως τρισχειρότερα τα οποία, καταπώς φαίνεται, σχεδιάζει η κυβέρνηση της Δεξιάς.

Για παράδειγμα μαθαίνουμε ότι σε λίγες ημέρες θα μπει σε εφαρμογή το «τοτέμ» της νέας διακυβέρνησης, που δεν είναι άλλο από ένα σχέδιο κατάργησης όλων –ή σχεδόν όλων– των ανεξάρτητων αρχών. Με διάφορα νομικίστικα τεχνάσματα και με κοινοβουλευτικές διαδικασίες-εξπρές θα επιδιώξουν να εξαφανίσουν κάθε νησίδα νομιμότητας, διαφάνειας και αξιοκρατίας που υπάρχει στο κράτος.

Η αρχή εξάλλου έγινε με το νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος», στο οποίο με τη δημιουργία της περίφημης Εθνικής Αρχής Διαφάνειας αναμένεται να καταργηθεί η Γενική Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης.

Επίσης, η νέα κυβέρνηση ετοιμάζεται να καπελώσει και να αδρανοποιήσει –τουλάχιστον αυτός είναι ο στόχος– τη Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς. Σε σύσκεψη που έλαβε χώρα τις προάλλες στο Μαξίμου, παρουσία Μητσοτάκη, δόθηκαν οι απαραίτητες οδηγίες σε τρεις υπουργούς να προχωρήσουν τάχιστα στο ξήλωμα όλων των «ενοχλητικών» ανεξάρτητων αρχών. Τη δουλειά θα παρακολουθεί έμπιστος συνεργάτης του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος έχει «επιβληθεί» στο υπουργικό συμβούλιο ως… αντ’ αυτού.

Σύμφωνα με τους διαδρομιστές του Μαξίμου, ο πρωθυπουργός λέγεται ότι έχει εξουσιοδοτήσει τον… αντ’ αυτού σχεδόν για τα πάντα: από το ποιος θα πάει στην ΕΥΠ μέχρι τον τελευταίο ειδικό γραμματέα σε κάποιο υπουργείο. Οι εντολές που φέρεται ότι έχουν λάβει οι υπουργοί από τον αντ’ αυτού για την πλήρωση διάφορων θέσεων στους τομείς ευθύνης τους είναι σαφείς: εσείς προτείνετε, μας στέλνετε τα ονόματα και εμείς αποφασίζουμε! Κι αυτό ακριβώς συμβαίνει.

Διαβάστε Επίσης  Δημοψήφισμα για τις Πρέσπες ζητούν Ξαρχάκος, Παπακωνσταντίνου, Μαχαιρίτσας, Κότσιρας και άλλοι καλλιτέχνες..

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα που θα σας περιγράψουμε, όπως μας το μετέφερε στενός συνεργάτης κυβερνητικού αξιωματούχου.

Προβεβλημένος υπουργός (σε κοινωνικό υπουργείο) θεώρησε σκόπιμο (δεν ήξερε, δεν ρώταγε κι αυτός…) να κάνει ο ίδιος και ο υφυπουργός του τις τοποθετήσεις σε διάφορους οργανισμούς και φορείς που βρίσκονται υπό την εποπτεία του.

Τα νέα έφθασαν με ταχύτητα φωτός στο Μαξίμου και δη στον αντ’ αυτού. Στα επόμενα λεπτά ο αντ’ αυτού τηλεφώνησε στον υπουργό και του εξήγησε (!) τη διαδικασία. Θα φτιάξει τη λίστα με τα ονόματα που εκείνος θεωρεί ότι πρέπει να διοριστούν και στη συνέχεια θα τη στείλει στο Μαξίμου για έγκριση! Οπερ εστί μεθερμηνευόμενο, τον τελικό λόγο έχει και θα έχει για τέτοια θέματα ο αντ’ αυτού, τον οποίο, όπως προαναφέραμε, έχει ορίσει, διορίσει και επιβάλει ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Και σ’ όποιον (υπουργό) αρέσει. Τελικά ο καημένος υπουργός έστειλε τη λίστα του στο Μαξίμου και περιμένει τώρα να μάθει ποιους θα διορίσει ο αντ’ αυτού. Αυτό είναι το νέο μοντέλο εξουσίας που φέρνουν στα πολιτικά μας ήθη ο Μητσοτάκης και η παρέα του. Κοντολογίς, κουμάντο στα πάντα και για τα πάντα κάνουν ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο αντ’ αυτού. Οι υπόλοιποι που κατοικοεδρεύουν στο Μαξίμου και έχουν και κάτι βαρύγδουπους τίτλους είναι τύποις αρμόδιοι. Για να συμπληρώνουν το κυβερνητικό ντεκόρ.

Γκρίνιες

Στα κεραμίδια της ΝΔ (μπορεί και του Μαξίμου) είναι έτοιμα να ανέβουν δεκάδες στελέχη της Δεξιάς που είδαν, προς μεγάλη τους λύπη, ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις και ρόλοι γι’ αυτούς στην κυβέρνηση του Μητσοτάκη. «Αφήσαμε τις δουλειές μας, μπήκαμε στη διαδικασία του Μητρώου Στελεχών, δώσαμε τη μάχη των εκλογών και μόλις πήραμε την εξουσία εμφανίστηκαν από το πουθενά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού και επάνδρωσαν τον κυβερνητικό μηχανισμό» εξηγεί πολιτευτής της ΝΔ από αυτούς που «πίστεψαν» και ανταποκρίθηκαν στο προεκλογικό κάλεσμα Μητσοτάκη ότι θα κυβερνήσει με νέους ανθρώπους.

Διαβάστε Επίσης  Καβάλα: Η διαμάχη για την επιμέλεια του παιδιού φέρεται να «όπλισε» το χέρι του 56χρονου δολοφόνου και αυτόχειρα

«Εάν ο Μητσοτάκης πιστεύει ότι πρέπει να επιβραβεύει όλους τους αποτυχημένους από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, τότε να πάει με αυτούς στις επόμενες εκλογές…» έλεγε παρέα κομματικών στελεχών σε μεγάλη πόλη της περιφέρειας, σχολιάζοντας τις επιλογές του πρωθυπουργού.

«Οποιος νομίζει ότι δώσαμε τη μάχη για τη συμφωνία των Πρεσπών για να γίνει κυβερνητικός παράγοντας ο Μαυρωτάς από το Ποτάμι που υπερψήφισε τις Πρέσπες ή για να διοριστεί η Γιάννα Αγγελοπούλου είναι γελασμένος» εξηγεί πρώην βουλευτής της Μακεδονίας.

Για τους παραπάνω λόγους το κλίμα στην κομματική βάση της ΝΔ είναι βαρύ για τον πρωθυπουργό και κάποιους από τους στενούς του συνεργάτες, παρότι η κυβέρνηση δεν έκλεισε ούτε μήνα ακόμη.

Επίσης και στην κοινοβουλευτική ομάδα έχουν αρχίσει να γκρινιάζουν για τους ενοίκους του Μαξίμου: γιατί «δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα», γιατί «δεν τους δίνουν σημασία», γιατί «βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των υπουργών» και πάει λέγοντας.

Συμπερασματικά, τα δύσκολα για τον Μητσοτάκη είναι μπροστά

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *