Καρπούζι: Τα οφέλη ενός νόστιμου και δροσιστικού φρούτου

Καρπούζι: Τα οφέλη ενός νόστιμου και δροσιστικού φρούτου

Το καρπούζι είναι ένα ζουμερό και νόστιμο φρούτο εποχής, που έχει κατακτήσει μικρούς και μεγάλους. Ωστόσο, εκτός από την υπέροχη γεύση, μπορεί να προσφέρει αμέτρητα οφέλη στην υγεία. Φορτωμένο με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, το καρπούζι συνιστά το μυστικό της.. μακροζωίας.

Πρόκειται για φρούτο και λαχανικό ταυτόχρονα, με μια μεγάλη ιστορία που χάνεται στο βάθος των αιώνων. Εκτιμάται ότι καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά στην Αίγυπτο, και συγκεκριμένα στην κοιλάδα του Νείλου, το 2.οοο π.Χ. Για χιλιάδες χρόνια, το καρπούζι αποτελούσε μια από τις βασικές τροφές των κατοίκων της Αφρικής, οι οποίοι επωφελούνταν τόσο από τα γαστρονομικά όσο και από τα θεραπευτικά οφέλη του.

Βέβαια, θα ήταν αδιανόητο ένας τέτοιος πολύτιμος διατροφικός θησαυρός να μη αποκτήσει τη φήμη που του αρμόζει. Έτσι, μέχρι τον 10ο αιώνα μ.Χ., οι εξερευνητές της εποχής εκείνης, φρόντισαν ώστε η καλλιέργεια και η κατανάλωση καρπουζιού να εξαπλωθεί πρώτα στην Ινδία και την Κίνα και ύστερα σε ολόκληρη την Ευρώπη και την Αμερική.

Σήμερα, το καρπούζι αποτελεί ίσως το πιο αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο, αφού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού φροντίζει να μας δροσίζει με τον καλύτερο τρόπο και παράλληλα, να υποστηρίζει τα επίπεδα ευεξίας στο σώμα.

Οφέλη

Ορισμένα από τα πιο σπουδαία οφέλη του δροσερού φρούτου:

Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Μελέτες δείχνουν ότι το καρπούζι μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα αργινίνης. Πρόκειται για ένα σημαντικό αμινοξύ που χρησιμοποιείται για τη σύνθεση του μονοξειδίου του αζώτου, ενώ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο και στην τόνωση του κυκλοφορικού, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεση.

Το καρπούζι είναι επίσης πηγή βιταμίνης C. Ενός βασικού μικροθρεπτικού συστατικού, το οποίο έχει την ικανότητα να ενισχύει την υγεία του ανοσοποιητικού. Ταυτόχρονα οι ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις της βιταμίνης βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και στη μείωση της φλεγμονής, προστατεύοντας τα κύτταρα από τις επιπτώσεις της οξειδωτικής βλάβης και του στρες.

Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Το καρπούζι περιέχει καλή ποσότητα καλίου και μαγνησίου. Δύο σημαντικά θρεπτικά συστατικά που διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση των φυσιολογικών τιμών της αρτηριακής πίεσης. Ως εκ τούτου, η τακτική κατανάλωση καρπουζιού, θα μπορούσε να βελτιώσει τη λειτουργία της καρδιάς, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών διαταραχών.

Διαβάστε Επίσης  Ζάχαρη, καρδιακή νόσος & καρκίνος: Τι αποκαλύπτει έρευνα που έμεινε κρυμμένη για 40 χρόνια

Επιπροσθέτως, το λυκοπένιο, ένα από τα καροτενοειδή που βρίσκεται σε αφθονία στο καρπούζι, μπορεί επίσης να βοηθήσει να κρατήσουμε την καρδιά μας υγιή και δυνατή, καθώς έχει την ιδιότητα να μειώνει τη φλεγμονή και να βελτιώνει τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα. Επίσης, μελέτες έχουν αποδείξει ότι το καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση της αρτηριακής δυσκαμψίας, στην εξισορρόπηση της χοληστερόλης και στη βελτίωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς με υπέρταση.

Ανακουφίζει τους μυϊκούς πόνους

Ένα από τα κορυφαία οφέλη του καρπουζιού είναι η ικανότητά να προάγει την ανάκτηση μυών και να καταπολεμήσει τους μυϊκούς πόνους των αθλητών.

Πιο συγκεκριμένα, η υψηλή περιεκτικότητα σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, του μαγνησίου και του καλίου, προστατεύουν τους χόνδρους και τα οστά, βοηθούν στην αποκατάσταση του τένοντα και των συνδέσμων και συμβάλλουν στην άμεση επούλωση πληγών και τραυμάτων.

Πολύτιμη είναι επίσης και η συμβολή στην πρόληψη και ανακούφιση από μυικούς πόνους και κράμπες.

Ενισχύει τη φυσική διαδικασία αποτοξίνωσης του οργανισμού

Ένα από τα κορυφαία οφέλη στο καρπούζι είναι η υψηλή περιεκτικότητά σε νερό. Στην πραγματικότητα, το καρπούζι εκτιμάται ότι αποτελείται από περίπου 91% νερό, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην αποτοξίνωση του οργανισμού, καθώς και να μας απαλλάξει από την κατακράτηση υγρών που προκαλεί φούσκωμα και πρήξιμο.

Το κάλιο και το μαγνήσιο είναι επίσης δύο σημαντικά μέταλλα που βοηθούν στην αποτοξίνωση, καθώς δρουν ως ηλεκτρολύτες τονώνοντας το κυκλοφορικό και επιτρέποντας στο οξυγόνο να φτάσει στα κύτταρα.

Βοηθά στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων

Το καρπούζι είναι ένας μεγάλος «προμηθευτής» αντιοξειδωτικών, βιταμίνης C και βιταμίνης Α , ουσίες που βοηθούν στην καταπολέμηση της βλάβης των ελεύθερων ριζών και εμποδίζουν τη μετάλλαξη του DNA, αποτρέποντας το σχηματισμό καρκινικών κυττάρων.

Διαβάστε Επίσης  Θεραπεία με σκόρδο και πορτοκάλι για την αντιμετώπιση των κιρσών

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι υψηλές δόσεις βιταμίνης C μπορούν να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των αντικαρκινικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στη χημειοθεραπεία και παράλληλα να μειώσουν τις παρενέργειες τους.

 

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α και C, το καρπούζι έχει την ικανότητά να προστατεύει τα κύτταρα τις επιδερμίδας από βλάβες που προκαλούνται από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες και τους περιβαλλοντικούς ρύπους.

Επιπροσθέτως, οι συγκεκριμένες ενώσεις διεγείρουν την παραγωγή κολλαγόνου, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης σημείων πρόωρης γήρανσης όπως ρυτίδες, κηλίδες και λεπτές γραμμές.

Υποστηρίζει την υγεία των ματιών

Σημαντικά θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στο καρπούζι όπως το βήτα-καροτένιο , η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη συμβάλλουν στην πρόληψη διαταραχών που σχετίζονται με την όραση συμπεριλαμβανομένης της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Την κύρια αιτία τύφλωσης στους ηλικιωμένους.

Βοηθά στην απώλεια βάρους

Παρά το γεγονός ότι είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, η περιεκτικότητα σε θερμίδες είναι πολύ μικρή. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι ένα φλιτζάνι κομμένο σε κύβους καρπούζι περιέχει μόλις 46 θερμίδες.

Για το λόγο αυτό, το καρπούζι βοηθά στην απώλεια βάρους προωθώντας την κορεσμό και τροφοδοτεί τον οργανισμό με όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται για να παραμείνει υγιής.

Ανακουφίζει από την παλινδρόμηση οξέος

Ένα από τα οφέλη του καρπουζιού είναι ότι βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων της παλινδρόμησης οξέος. Καθώς έχει την ικανότητα να καταπραΰνει τη γαστρεντερική οδό, να ρυθμίζει τα επίπεδα του pH και να μειώνει τη φλεγμονή και την παραγωγή οξέων σε όλο το σώμα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα καρπούζια (μαζί με τα πεπόνια) αποτελούν μέρος της δίαιτας GAPS. Ενός διατροφικού προγράμματος που έχει σχεδιαστεί για την άμεση αντιμετώπιση των πεπτικών παθήσεων και την μείωση της φλεγμονής.

ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΔΩ

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook….

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *