Πικάντικες τροφές: 4 λόγοι για να τις εντάξεις στη διατροφή σου

Πικάντικες τροφές: 4 λόγοι για να τις εντάξεις στη διατροφή σου

Οι λάτρεις του τσίλι, του κάρυ και των πικάντικων φαγητών επιβεβαιώνονται, καθώς τα μπαχαρικά εκτός από την ιδιαίτερη παιχνιδιάρικη γεύση τους είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για την σιλουέτα και όχι μόνο.

Τα μπαχαρικά αυξάνουν τον μεταβολισμό και τον ωθούν να καίει επιπλέον θερμίδες, καθώς μπορούν να αυξήσουν προσωρινά το μεταβολισμό έως 8% περισσότερο. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες τα πικάντικα τρόφιμα διαθέτουν μια σειρά από ευεργετικές ιδιότητες για το σώμα, αλλά και την υγεία γενικότερα.

Τα πικάντικα τρόφιμα «βάζουν φωτιά» στον μεταβολισμό.

Αναρίθμητες επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν πως ορισμένα μπαχαρικά και καρυκεύματα – όπως το πιπέρι καγιέν, το κύμινο, η κανέλα και οι καυτερές πιπεριές τσίλι – συμβάλλουν στην αύξηση του μεταβολισμού και ως αποτέλεσμα στην απώλεια βάρους. Οι πικάντικες τροφές έχουν την μαγική σχεδόν ικανότητα να μειώνουν την όρεξη και να ενισχύουν την καύση θερμίδων. Η κατανάλωση καυτερών τροφών αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος και ως αποτέλεσμα ο οργανισμός αναγκάζεται να δαπανήσει μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας. Τέλος, σύμφωνα με μελέτες το πιπέρι καγιέν μπορεί να σε βοηθήσει να κάψεις έως και 119 θερμίδες την ημέρα, καθώς η ουσία καψαϊκίνη ωθεί τον οργανισμό να επιταχύνει τις καύσεις του.

Διαβάστε Επίσης  Τα τρία ιδανικά σνακ πριν από τον ύπνο

Η καψαϊκίνη βοηθά στην καύση του λίπους.

Εκτός από την επιτάχυνση του μεταβολισμού, τα πικάντικα τρόφιμα φαίνεται ότι «καίνε» το περιττό λίπος. Σύμφωνα με μελέτη του 2008 που δημοσιεύθηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, οι καυτερές τροφές λόγω της ουσίας καψαϊκίνης που περιέχουν βοηθούν σημαντικά στην απώλεια λίπους. Η μελέτη επικεντρώθηκε σε υπέρβαρα άτομα τα οποία μετά την κατανάλωση πικάντικων τροφών είχαν απώλεια λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

Τσίλι για την πρόληψη και καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων.

Τα πικάντικα τρόφιμα βελτιώνουν την υγεία με διάφορους τρόπους. Εκτός από τις ευεργετικές ιδιότητες στην σιλουέτα σου, τα μπαχαρικά βοηθούν στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων. Η καψαϊκίνη, ένα ενεργό συστατικό των πιπεριών τσίλι, έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει και καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα. Μάλιστα μια τελευταία μελέτη του UCLA διαπίστωσε ότι η καψαϊκίνη αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του προστάτη σε ποντίκια, αφήνοντας ταυτόχρονα τα υγιή κύτταρα άθικτα.

Διαβάστε Επίσης  Μελέτη: Αυτό το ψωμί πρέπει να τρώτε αν θέλετε να χάσετε κιλά

Καρυκεύματα για ισχυρό ανοσοποιητικό.

Η κουρκουμίνη, που βρίσκεται στον κουρκουμά, έχει πάνω 600 θεραπευτικές και προληπτικές ιδιότητες και διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση. Μάλιστα, η κουρκουμίνη κατείχε εξέχουσα θέση στην ινδική ιατρική παράδοση, την Αγιουβέρδα. Είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς βοηθάει στην πρόληψη και τη θεραπεία των κρυολογημάτων, στην καταρροή, στην επούλωση τραυμάτων, αλλά και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Τέλος, η κουρκουμίνη όπως και το κύμινο είναι γνωστά για την ιδιότητά τους να σκοτώνουν τα μικρόβια και τα βακτήρια, που είναι βλαβερά για τον οργανισμό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *