120 δόσεις – εφορία: Ποιους αφορούν – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

120 δόσεις – εφορία: Ποιους αφορούν – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Η ρύθμιση για τις 120 δόσεις στην εφορία καλύπτει την συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών και “απευθύνεται σε όλους τους φορολογούμενους”. Αυτό, τόνισε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Η Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5» διευκρίνισε ότι στη ρύθμιση θα μπορούν να μπουν όλα τα φυσικά πρόσωπα, μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, επαγγελματίες και επιστήμονες, επαγγελματίες που έχουν χάσει την ιδιότητα, εισοδηματίες, αλλά και τα μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα.

«Για φυσικά πρόσωπα είναι μέχρι μηνιαίες 120 δόσεις με λιγότερες τις 18, εκτός εάν η δόση θα ήταν κάτω από 30 ευρώ, οπότε θα είναι λιγότερες οι δόσεις. Η μικρότερη μηνιαία δόση είναι 30 ευρώ, οι λιγότερες δόσεις 18 και οι περισσότερες 120», διευκρίνισε η κ. Παπανάτσιου.

Διαβάστε Επίσης  Πανσέληνος Φεβρουαρίου 2022: Πότε έρχεται η πανσέληνος του χιονιού; Η Πανσέληνος του χιονιού σηματοδοτεί τη λήξη της χειμερινής περιόδου

Παράλληλα ανέφερε ότι για φυσικά πρόσωπα με οφειλές προς την εφορία, στις 31/12/2018, ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν 3,467 εκατ. φορολογούμενοι, που όφειλαν συνολικά 36,138 δισ. ευρώ, αλλά από αυτούς 3.172 φυσικά πρόσωπα έχουν οφειλές από 1 εκατ. ευρώ και πάνω, συνολικά, 23 δισ. ευρώ. Τελικά, «το ποσό που μπορεί να ρυθμιστεί εν δυνάμει είναι 13 δισ. ευρώ», όπως σημείωσε η υφυπουργός.

«Για τις εταιρείες, στις μη κερδοσκοπικές (σωματεία, σύλλογοι, ιδρύματα κτλ.) διατηρείται η δυνατότητα για ως 120 δόσεις, ακριβώς το ίδιο με τα φυσικά πρόσωπα», συνέχισε η κ. Παπανάτσιου, ενώ «για τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα οι δόσεις είναι:

Διαβάστε Επίσης  Κολαστήριο ζώων στο Περιστέρι

● ως 18 δόσεις (αντί ως 12 σήμερα) για οφειλές από τακτική αιτία (εισόδημα, ΕΝΦΙΑ, κτλ.) που έχουν βεβαιωθεί ως 31/12/2018

● ως 30 δόσεις (αντί 24 ως σήμερα) για οφειλές από έκτακτη αιτία ή εφάπαξ καταβαλλόμενες οφειλές (ΦΠΑ, φόρος κληρονομιάς, μεταβίβασης, κτλ).

Αναφερόμενη ιδιαίτερα στα νομικά πρόσωπα η Κ. Παπανάτσιου σημείωσε οτι μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό, που συμφέρει καλύτερα γιατί έχουν μείωση της βασικής οφειλής. «Εάν ένα νομικό πρόσωπο έχει μεγάλη οφειλή, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την πληρωμή με ένταξη στις 120 δόσεις, χρειάζονται άλλα μέτρα, γι’ αυτά είναι ο Εξωδικαστικός», διευκρίνισε χαρακτηριστικά.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση