Σκολίωση: Αιτίες και αντιμετώπιση

Σκολίωση: Αιτίες και αντιμετώπιση

Σκολίωση ονομάζεται κάθε κλίση της σπονδυλικής στήλης προς τα πλάγια. Συνήθως εμφανίζεται στην εφηβική ηλικία, όμως ανάλογο πρόβλημα εμφανίζουν και παιδιά νηπιακής ηλικίας. Ποιες οι αιτίες που την προκαλούν και τι περιλαμβάνει η θεραπεία;

Η σκολίωση είναι δύο ειδών και συγκεκριμένα οργανική και λειτουργική. Η οργανική έχει να κάνει με τους σπονδύλους, ενώ η λειτουργική σχετίζεται με κακή στάση του σώματος. Όταν υπάρχουν προβλήματα στο σχηματισμό των σπονδύλων από την περίοδο της κύησης, το παιδί συνήθως παρουσιάζει σκολίωση κατά τη νηπιακή ηλικία. Σκολίωση μπορεί επίσης να παρουσιάσει ένα παιδί που πάσχει από νευρολογική πάθηση, με συνέπεια να είναι ατροφικοί κάποιοι μύες του κορμού.

Διαβάστε Επίσης  Προσφέρει το ανθρακούχο νερό ενυδάτωση στο σώμα;

Η αλήθεια είναι πως, στις περισσότερες περιπτώσεις παιδιών με σκολίωση, δύσκολα μπορεί να δοθεί μια ξεκάθαρη εξήγηση που την προκάλεσε. Πάντως και η κληρονομικότητα παίζει το ρόλο της! Ουσιαστικά η σκολίωση είναι ο σχηματισμός ενός νοητού S από τη σπονδυλική στήλη. Σε περίπτωση που η παραμόρφωση είναι μικρή, η σπονδυλική στήλη μπορεί να επανέλθει στη φυσική της θέση μέσω κατάλληλης θεραπείας.

Επειδή ακριβώς η ηλικία παίζει μεγάλο ρόλο στην αντιμετώπιση της σκολίωσης, αν αποφασίσετε να προχωρήσετε σε θεραπεία, κάντε την όσο το παιδί είναι μικρό και η σπονδυλική του στήλη υπό διαμόρφωση. Για να έχετε μια εικόνα από το τι περιλαμβάνει η θεραπεία, τοποθετούνται κηδεμόνες στον κορμό του πάσχοντος από σκολίωση για την άσκηση πίεσης στα κατάλληλα σημεία, συν κάποιες ειδικές ασκήσεις.

Διαβάστε Επίσης  Από τον οφθαλμίατρο στον διαβητολόγο; Τα σημάδια στα μάτια που αποκαλύπτουν υψηλό σάκχαρο

Πηγή: mother.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *