Οι επιστήμονες αποκάλυψαν τον λόγο για τον οποίο μιλάς στον ύπνο σου

  • Post category:ΥΓΕΙΑ

Τι είναι η υπνολαλία

Η υπνολαλία (δηλαδή η ομιλία κατά τη διάρκεια του ύπνου), είναι μια διαταραχή του ύπνου κατά την οποία κάποιος μιλάει όταν κοιμάται χωρίς να το γνωρίζει και να το θυμάται το επόμενο πρωί.

Η διαταραχή μπορεί να εκδηλωθεί στον καθένα, ωστόσο εκδηλώνεται συχνότερα σε άνδρες και παιδιά παρά σε γυναίκες.

Δεν είναι περίεργο να μιλάει κάποιος στον ύπνο του. Η υπνολαλία εκδηλώνεται υποσυνείδητα και οι βασικότεροι παράγοντες που μπορεί να την προκαλέσουν είναι το συναισθηματικό στρες, το άγχος, η έλλειψη ύπνου, ορισμένα φάρμακα, ο πυρετός και η κατάθλιψη.

Διαβάστε Επίσης  Πώς η τηλεόραση γερνά τον εγκέφαλό μας;

Η υπνολαλία στις περισσότερες περιπτώσεις περιλαμβάνει απλές δηλώσεις ή φράσεις χωρίς νόημα που διαρκούν μερικά δευτερόλεπτα. Eμφανίζεται κατά τη διάρκεια δύο φάσεων ύπνου. Πρώτα κατά τη φάση REM και έπειτα κατά τη φάση μη REM.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, όταν συμβαίνει στο στάδιο REM, κατά το οποίο βλέπουμε τα όνειρα, οι νευρώνες μας λειτουργούν με τρόπο παρόμοιο με όταν είμαστε ξύπνιοι.

Στη φάση μη REM, το στόμα, ο λαιμός και οι φωνητικές χορδές (που παραμένουν απενεργοποιημένες) παίρνουν μπρος και λειτουργούν για μερικά δευτερόλεπτα. Αυτό συμβαίνει γιατί είμαστε κατά το ήμισυ ξύπνιοι και ο μηχανισμός της εγρήγορσης μας επιτρέπει να μιλήσουμε.

Διαβάστε Επίσης  Οι άνθρωποι ψωνίζουν περισσότερο όταν…πεινάνε!

Το παραμιλητό δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί αυτόν που το κάνει. Δεν έχει καμία συνέπεια στον ύπνο, ούτε στην υγεία.

Το μοναδικό αρνητικό είναι για τους γύρω, που πιθανότατα να ενοχλούνται από αυτό.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση