Μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα

 

 

«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα»! Αυτή η φράση είναι η καλύτερη για να περιγράψει τις καταστάσεις που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος σχετικά με τις ισορροπίες στην Ιεραρχία.

Ο ΤΙΤΟΥΛΑΡΙΟΣ

«Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα»! Αυτή η φράση είναι η καλύτερη για να περιγράψει τις καταστάσεις που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος σχετικά με τις ισορροπίες στην Ιεραρχία.

Οι υπέργηροι ή λιγότερο ηλικιωμένοι αλλά σοβαρά ασθενείς Μητροπολίτες, είναι πλέον αρκετοί. Η υπόθεση του Μητροπολίτη Κίτρους, είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου». Τα μηνύματα που φθάνουν στον κ. Ιερώνυμο από διάφορα σημεία της χώρας σχετικά με Μητροπόλεις που υποδιοικούνται είναι συνεχή.

Κάποιοι κάνουν λόγο για περίπου δέκα Μητροπολίτες. Βέβαια για να μην είμαστε υπερβολικοί, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.

Διαβάστε Επίσης  Από την κατάκριση ξεκινούν όλα τα μεγάλα κακά και θανάσιμα αμαρτήματα.

Είναι γνωστό πως ο κ. Ιερώνυμος δεν ήταν ποτέ «φίλος» με την ιδέα της παραίτησης ή της απομάκρυνσης ενός Ιεράρχη από την θέση του. Η απόφαση για την δρομολόγηση εξελίξεων γύρω από την υπόθεση του κ. Αγαθόνικου δεν πάρθηκε καθόλου εύκολα.

Όμως, λίγο τα δημοσιεύματα, λίγο οι καταστάσεις και οι προβληματικές που διαμορφώνονται σε τοπικό επίπεδο εξαιτίας της αδυναμίας των ποιμένων να ποιμάνουν, έχουν «επιβάλει» κατά κάποιο τρόπο αυτήν την συζήτηση στο εσωτερικό και για την ακρίβεια στον πυρήνα της εκκλησιαστικής διοίκησης.

ΟΙ ΛΕΠΤΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ

Από την μία είναι οι φωνές εκείνων που πιέζουν με τον τρόπο τους να γίνουν αλλαγές. Οι θιασώτες αυτής της λογικής, θεωρούν πως η Εκκλησία θίγεται από την διατήρηση Μητροπολιτών που αδυνατούν να φέρουν σε πέρας τα καθήκοντα τους και προτάσσουν το δόγμα «η Εκκλησία είναι πάνω από τα πρόσωπα».

Διαβάστε Επίσης  Ο Όσιος Ονούφριος ο Αιγύπτιος, το δοχείο της θείας χάριτος

Από την άλλη είναι τα «πρόσωπα». Είναι προφανές πως σε μια Ιεραρχία, η οποία στην συντριπτική πλειονότητα της αποτελείται από ανθρώπους άνω των 70, είναι δύσκολο να πάει ο οποιοσδήποτε, ακόμη και ο Αρχιεπίσκοπος , να θέσει ευθέως θέμα μαζικών αντικαταστάσεων.

Ουσιαστικά αυτό που αναζητείται είναι μια «συνταγή». Τα βασικά ζητούμενα είναι δυο: Αφενός, να αποφορτιστεί η κατάσταση αφετέρου να γίνουν οι κινήσεις εκείνες που και θα οδηγήσουν σε απαραίτητες αλλαγές αλλά και προπάντων δεν θα ταράξουν τις ευαίσθητες ισορροπίες εντός της Ιεραρχίας.

Αυτό πάντως που μπορώ να σας πω με βεβαιότητα είναι πως οι επόμενοι μήνες θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον από πολλές απόψεις. Οψόμεθα!

Ο ΤΙΤΟΥΛΑΡΙΟΣ

 

Αφήστε μια απάντηση