ΕΟΠΥΥ: Απαγορεύονται οι επιπλέον χρεώσεις κατά τη νοσηλεία σε ιδιωτικές κλινικές

ΕΟΠΥΥ: Απαγορεύονται οι επιπλέον χρεώσεις κατά τη νοσηλεία σε ιδιωτικές κλινικές

Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ δεν υποχρεούνται να πληρώνουν επιπλέον, πέραν της νόμιμης συμμετοχής τους, για διαγνωστικές εξετάσεις, ιατροτεχνολογικά προϊόντα και υγειονομικό υλικό, σε περίπτωση νοσηλείας σε ιδιωτική δομή περίθαλψης.

Αυτό διευκρινίζει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη και του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη. Ειδικότερα, «οι δικαιούχοι κατά τη νοσηλεία τους σε πάσης φύσεως συμβεβλημένες ιδιωτικές δομές περίθαλψης, δεν υποχρεούνται σε καμία πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση πέραν όσων προβλέπονται στον παρόντα Κανονισμό και στη σύμβαση των παρόχων με τον ΕΟΠΥΥ, εκτός κι αν οι ίδιοι επιθυμούν, με γραπτή δήλωσή τους, αναβάθμιση θέσης νοσηλείας».

Διαβάστε Επίσης  Πώς να απαλλαγείτε από τη μυρωδιά του σκόρδου στην αναπνοή

Η αναβάθμιση θέσης νοσηλείας δεν συνοδεύεται από διαφορετική τιμολόγηση των εξετάσεων στον ασθενή και οι δικαιούχοι δεν υποχρεούνται στην καταβολή πρόσθετης χρέωσης πέραν της νόμιμης συμμετοχής τους όπως προβλέπεται στον παρόντα Κανονισμό, για διαγνωστικές εξετάσεις, ιατροτεχνολογικά προϊόντα και υγειονομικό υλικό, επισημαίνεται στην ΚΥΑ.

Σε διαφορετική περίπτωση, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, όταν καταστρατηγείται αυτή η διάταξη από τους υπεύθυνους των ιδιωτικών δομών και τους συμβεβλημένους παρόχους, αντίστοιχα, για λήψη διοικητικών μέτρων.

Ο ασφαλισμένος, πάντως, σε περίπτωση που επιθυμεί την παροχή ιατροτεχνολογικού προϊόντος και υγειονομικού υλικού προσαρμοσμένου στις απαιτήσεις του, πληρώνει επιπλέον, συνυποβάλλοντας Υπεύθυνη Δήλωση αποδοχής της πρόσθετης χρέωσης.

Διαβάστε Επίσης  ΠΟΥ: Και η στέβια στη λίστα με τα επικίνδυνα γλυκαντικά για την απώλεια βάρους

«Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από γνώμη του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ και σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, κατόπιν συμφωνίας για συγκεκριμένη κατηγορία ιατροτεχνολογικού προϊόντος και υγειονομικού υλικού, δύναται να προβλέπεται για την ανωτέρω κατηγορία πρόσθετη χρέωση (πέραν της νόμιμης συμμετοχής) στη περίπτωση που ο δικαιούχος επιθυμεί την παροχή υλικού προσαρμοσμένου στις απαιτήσεις του, συνυποβάλλοντας Υπεύθυνη Δήλωση αποδοχής της πρόσθετης χρέωσης. Με απόφαση του ΔΣ καθορίζεται το πρότυπο Υπεύθυνης Δήλωσης ο τρόπος ενημέρωσης του δικαιούχου καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια» καταλήγει η ΚΥΑ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *