Ο σκύλος στην τρίτη ηλικία

Ο σκύλος στην τρίτη ηλικία

Τα σκυλιά επιδρούν θετικά στην ψυχολογία των ανθρώπων. Βελτιώνουν την πνευματική και σωματική υγεία, χαρίζουν αγάπη και σου φτιάχνουν την διάθεση. Είναι άλλωστε γνωστή και επιστημονικά αποδεδειγμένη πλέον η επίδρασή τους στην ζωή των ανθρώπων όλων των ηλικιών. Ειδικότερα, προσφέρουν σημαντικά οφέλη στη ζωή των ηλικιωμένων. Ποιά είναι αυτά;

Δρουν ως αγχολυτικά

Οι σκύλοι δρουν κατά του στρες. Μόνο 15 λεπτά με τον σκύλο σας αρκούν για να χαλαρώσετε, να ηρεμήσετε και νιώσετε ευφορία. Άλλωστε ποιός δεν χαίρεται όταν γυρνάει σπίτι σε ένα χνουδωτό ζωάκι με μια χαριτωμένη φατσούλα;

Φυσική Κατάσταση

Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Epidemiology and Community Health, οι ηλικιωμένοι με σκύλο έχουν καλύτερη υγεία από ότι αυτοί που δεν έχουν. Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ηλικιωμένοι πηγαίνουν τον σκύλο βόλτα τουλάχιστον μία φορά την μέρα και άρα περπατάνε κατά μέσο όρο περισσότερο από αυτούς που δεν έχουν. Επιπλέον, βγαίνουν έξω καθημερινά ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών με απόρροια την καλύτερη φυσική κατάσταση και ευεξία του σώματος.

Διαβάστε Επίσης  Τι είναι η ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας

Συντροφικότητα

Ο σκύλος αποτελεί πηγή φιλίας και συντροφικότητας. Για όσους μένουν μόνοι, η καθημερινή επαφή με ένα ζωάκι μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη, την μοναξιά και την απομόνωση. Αισθήματα που αποκτάς αν μένεις πολλές ώρες μόνος στο σπίτι. Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπιστούν αυτά τα συναισθήματα είναι με την βοήθεια του σκύλου, ο οποίος θα είναι εκεί κάθε μέρα ζητώντας από σένα λίγη αγάπη.

Υγεία της καρδιάς

Η απασχόληση με τους σκύλους, μπορεί σταδιακά να βελτιώσει την υγειά της καρδιάς και να αποτρέψει καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με έρευνα του American Heart Association.

Προστασία

Πολύ συχνά, οι ηλικιωμένοι πέφτουν θύματα ληστείας. Έτσι, ο σκύλος μπορεί να προστατέψει το αφεντικό του από τους απρόσκλητους επισκέπτες. Ακόμα, και αν είναι μικρόσωμο μπορεί να τους εντοπίσει, να τους τρομάξει ή και να τους επιτεθεί. Επιπλέον, σε περίπτωση ανάγκης θα βρει έναν τρόπο να βοηθήσει και να ειδοποιήσει τους συγγενείς. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι ηλικιωμένοι σώθηκαν από πολλά προβλήματα εξαιτίας του τετράποδου φίλου τους.

Διαβάστε Επίσης  Πλύνε τα πιάτα και… διώξε τα νεύρα!

Κοινωνικότητα

Τα σκυλάκια αποτελούν πολύ καλή αφορμή για να ξεκινήσει μια συζήτηση μεταξύ αγνώστων. Έτσι, και οι άνθρωποι που είναι κάτοχοι ενός σκυλιού λατρεύουν να συζητούν για αυτά, τις συνήθειες και τις σκανδαλιές τους. Αυξάνεται με αυτόν τον τρόπο η κοινωνικότητα ανθρώπων και ζώων.

Δίνει σκοπό στην μέρα

Ένα ζωάκι έχει ανάγκες, όπως τροφή και νερό, περπάτημα, παιχνίδι και αγάπη. Ανάγκες οι οποίες πρέπει, όπως και οι ανθρώπινες, να ικανοποιούνται καθημερινά. Ωθούν με αυτόν τον τρόπο τους ηλικιωμένους να σηκωθούν από το κρεβάτι και να ασχοληθούν με αυτά και τις ιδιαιτερότητές τους.

Οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας τείνουν να χαίρονται με την κατοχή και την φροντίδα ενός σκύλου. Μην διστάσετε να χαρίσετε ή να αποκτήσετε ένα σκυλάκι. Φροντίστε, ωστόσο, να κάνετε σωστή επιλογή ράτσας σκύλου, σύμφωνα με τις ανάγκες της καθημερινότητάς σας, καθώς και αυτή διαδραματίζει εξίσου σημαντικό ρόλο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *