Ήρθε στην Αθήνα το ηλεκτρικό λεωφορείο BYD

Ήρθε στην Αθήνα το ηλεκτρικό λεωφορείο BYD

Εκτός από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, σκούτερ και μοτοσικλέτες, οι Έλληνες θα πρέπει να συνηθίζουν στην ιδέα ότι πρόκειται να δουν, αλλά και να χρησιμοποιήσουν σύντομα ηλεκτρικά λεωφορεία.

Το πόσο σύντομα εξαρτάται από του διαγωνισμούς που γίνονται για την απόκτησή τους από τους οργανισμούς αστικών συγκοινωνιών καθώς και από την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, εν γένει στη χώρα μας.

Πάντως, το πρώτο βήμα έγινε, καθώς η εισαγωγική εταιρεία «Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ», που φέρνει στη χώρα μας πολλές μάρκες (Scania, Isuzu, Land Rover, Jaguar), αλλά και πολλά ακόμα προϊόντα σε αγροτικά μηχανήματα, γεννήτριες, ελαστικά, λιπαντικά κ.ά., έφερε και τα ηλεκτρικά λεωφορεία του κολοσσού BYD. Μια κινεζική εταιρεία, που με 30 εργοστάσια σε όλο τον κόσμο και 3 στην Ευρώπη, έχει δημιουργήσει τη δική της επανάσταση στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, στον οποίο εισήλθε αρχικά κατασκευάζοντας μπαταρίες σιδήρου–φωσφορικού (iron – phosphate), οι οποίες αυξάνουν την ακτίνα λειτουργίας του οχήματος, ενώ οι ίδιες έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.

Προηγμένης τεχνολογίας είναι οι κινητήριοι άξονες με την τοποθέτηση των ηλεκτρικών μοτέρ στις πλήμνες και με την υψηλή αποδιδόμενη ροπή που ξεπερνά τις απαιτήσεις κίνησης ενός Μάλιστα, αυτό την κάνει να ξεχωρίζει, έναντι των υπόλοιπων κατασκευαστών.

Η BYD με 17,2 δισ. ευρώ τζίρο το 2018 και 240.000 εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, έχει αναπτύξει πλούσια δράση στα ηλεκτρονικά, τα ηλεκτρικά οχήματα, την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας (φωτοβολταϊκά) και τα τρένα. Αυτή η εταιρεία, κατάφερε να φθάσει τις 248.000 πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων το 2018, με αλματώδη εξέλιξη.

Με έδρα το Ρόντερνταμ, το ευρωπαϊκό σκέλος της εταιρείας, κατασκευάζει πληθώρα λεωφορείων: 8,7 και 10,8 μέτρων, πούλμαν 12 μ., αρθρωτό λεωφορείο 18 μ., διώροφα 10,2 μ. για το Λονδίνο, λεωφορείο 12 μ. για την πόλη καθώς και λεωφορεία μεταφοράς ταξιδιωτών εντός των αεροδρομίων.

Στην Αθήνα, η οποία έγινε η 40ή πόλη της Ευρώπης που θα δει να κυκλοφορεί ηλεκτρικό λεωφορείο και στην Ελλάδα, η οποία είναι η 13η χώρα (Αγγλία, Σουηδία, Ολλανδία, Ιταλία, Ισραήλ, Ισπανία, Πορτογαλία, Ουγγαρία, Νορβηγία, Δανία, Βέλγιο, Γαλλία), που εισάγονται τέτοια οχήματα.

Διαβάστε Επίσης  Ανεύρισμα εγκεφάλου ή ο χειρότερος πονοκέφαλος που ένιωσες ποτέ ;

Τι έφερε στην Ελλάδα

Τις πρώτες του βόλτες στην Αθήνα, πραγματοποίησε ήδη το ηλεκτρικό λεωφορείο BYD των 8,7 μέτρων, το οποίο κινήθηκε στους δρόμους της Αθήνας μόνο με τις μπαταρίες του, αθόρυβα, με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και με δυνατότητα μεταφοράς 58 επιβατών, από τους οποίους οι 22 είναι καθήμενοι.

Πρωτοποριακής σχεδίασης, με προσωπικό στυλ και δυνατούς χρωματικούς συνδυασμούς, το BYD καλεί τον πολίτη να το γνωρίσει από κοντά, να ζήσει την εμπειρία ενός οχήματος που «κτίζει το όνειρό του», όπως υποδηλώνουν και τα αρχικά της μάρκας (Build your Dream).

Με αμάξωμα κατασκευασμένο από αλουμίνιο, ηλεκτροκινητήρες στις πλήμνες των τροχών με ισχύ 180 (2Χ90) kW (250 ίπποι), ροπή 350 Nm άμεσα διαθέσιμη από το ξεκίνημα του λεωφορείου και με δύο μόνο ώρες χρόνο φόρτισης μπαταριών (!!!), το αστικό ηλεκτρικό BYD, έχει τη δυνατότητα να καλύψει μέχρι και περίπου 200 χιλιόμετρα, χωρίς επαναφόρτιση.

Για τους ειδικούς των αστικών συγκοινωνιών, πρόκειται για ένα σπουδαίο τεχνικό πλεονέκτημα, καθώς το λεωφορείο, μετά από μια πλήρη φόρτιση τη νύχτα στο αμαξοστάσιο, έχει τη δυνατότητα εκτέλεσης των δρομολογίων μιας ολόκληρης βάρδιας, απαλλάσσοντας έτσι τον συγκοινωνιακό φορέα από την εγκατάσταση έξτρα φορτιστών στις αφετηρίες ή σε άλλα σημεία για την επαναφόρτιση των μπαταριών, μια υποδομή που αυξάνει σημαντικά το κόστος λειτουργίας του στόλου.

Επίσης, το «αναγεννητικό» σύστημα των φρένων μετατρέπει ένα μέρος της κινητικής ενέργειας σε ηλεκτρική, την οποία αποθηκεύει στις μπαταρίες συμβάλλοντας έτσι στην αύξηση της ακτίνας λειτουργίας του λεωφορείου.

Φιλικό στον επιβάτη

Οι δύο θύρες, μονή και διπλή, το σύστημα επιγονάτισης, η ράμπα αμαξιδίων και οι θέσεις ΑμΕΑ, παρέχουν ευκολία επιβίβασης για όλους τους πολίτες. Χάρη στην ευρυχωρία του διαδρόμου και του άπλετου χώρου των ορθίων, η ροή των επιβατών γίνεται με άνεση μειώνοντας ταυτόχρονα και το χρόνο από-επιβίβασης στις στάσεις.

Διαβάστε Επίσης  Με προσωπικό ασφαλείας τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ

Την ίδια ώρα, η μονάδα Α/C εξασφαλίζει την απαιτούμενη σταθερή θερμοκρασία στο εσωτερικό του λεωφορείου, ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες. Επιπλέον, οι επιβάτες θα εκτιμήσουν τη φωτεινότητα του χώρου, χάρη στις πανοραμικού τύπου γυάλινες επιφάνειες, το υλικό των καθισμάτων που επιτρέπει να πλένονται και να διατηρούνται καθαρά, το μεγάλο αριθμό των χειρολαβών και των κομβίων ειδοποίησης για στάση που βρίσκονται σε κάθε σημείο του λεωφορείου.

Ευχάριστη εμπειρία και για τον οδηγό

Από την πλευρά του, ο οδηγός, θα έχει μια πρωτόγνωρη, ευχάριστη εμπειρία, απολαμβάνοντας την αθόρυβη λειτουργία του οχήματος, την εξαιρετική ορατότητα χάρη στο διευρυμένο παρμπρίζ, την κάμερα οπισθοπορείας, αλλά και τον πλήρη έλεγχο της από-επιβίβασης, είτε μέσω του κεντρικού καθρέφτη, είτε μέσω των δύο εσωτερικών καμερών που μεταφέρουν σε οθόνη την κίνηση των επιβατών στις δύο πόρτες.

Στο ταμπλό, έχει σε εύκολη ανάγνωση την κατάσταση των μπαταριών, τη θερμοκρασία τους, τη χωρητικότητά τους και τον αριθμό των υπολειπόμενων χιλιομέτρων.

Στο δρόμο και στις κυκλοφοριακές συνθήκες της πόλης, ο οδηγός θα εκτιμήσει ιδιαίτερα το καλό «κόψιμο» του τιμονιού, το οποίο σε συνδυασμό με το κοντό μεταξόνιο του λεωφορείου, επιτρέπει εύκολες αλλαγές λωρίδας, περάσματα από κλειστές στροφές και μανούβρες ανάμεσα σε σταθμευμένα οχήματα.

Φέρει, επίσης και μια απαλή κόρνα, που η χρήση της έχει σκοπό να κάνει αισθητή την παρουσία του αθόρυβου λεωφορείου στους πεζούς.

Ο εξοπλισμός του ηλεκτρικού BYD συμπληρώνεται με όλα τα απαραίτητα όργανα, όπως ο επιλογέας κίνησης του οχήματος, ο επιλογέας γραμμής δρομολογίου, ο ταχογράφος, το κομβίο χειρισμού των αεροαναρτήσεων για λειτουργία βύθισης/ανύψωσης κ.α.

Ετοιμο για διαγωνισμούς

Η εισαγωγική εταιρεία πρόκειται να λάβει μέρος σε δύο διαγωνισμούς προμήθειας ηλεκτρικών λεωφορείων, όντα η πρώτη που εισάγει τέτοιους είδους οχήματα.

πηγή

Αφήστε μια απάντηση