Τι να σπείρω τον Απρίλη;

Τι να σπείρω τον Απρίλη;

 

«Αν βρέξει ο Μάρτης δυο νερά και ο Απρίλιος άλλο ένα, χαρά σ’ εκείνον τον ζευγά που έχει στη γη σπαρμένα». Για να βρούμε τη χαρά, λοιπόν, ας δούμε τι μπορούμε να σπείρουμε τον Απρίλιο.

 

Όπως έχουμε επαναλάβει, τα φυτά που τρώμε τα φύλλα τους στις σαλάτες μας πρέπει να τα καλλιεργούμε όλο το χρόνο με ορισμένη προστασία. Αυτόν το μήνα μπορούμε να τα σπείρουμε ελεύθερα στο μποστάνι χωρίς καμία προφύλαξη, καθώς η εποχή θεωρείται ιδεώδης για αυτά. Εκτός από μαρούλια, θα σπείρουμε αντίβ και φινόκιο σε αποστάσεις των 25-30 εκ.

Ακόμα είναι ιδανική εποχή για να αρχίσουμε τη σπορά του αγγουριού και των κολοκυθιών. Θα τα σπείρουμε σε μικρά δοχεία ως να αναπτυχθεί το τρίτο φύλλο τους, τότε μπορούμε να τα μεταφυτέψουμε στο μποστάνι μας.

 

πεπονι

Τα αγγούρια μπορούμε να τα φυτέψουμε σε απόσταση 25-30 εκ το ένα από το άλλο. Οι κολοκυθιές θα χρειαστούν περισσότερο χώρο, λόγω της μεγάλης ρίζας που αναπτύσσουν αλλά και των μεγάλων φύλλων τους. Θα τις φυτέψουμε σε αποστάσεις 75-150 εκ., ανάλογα με την ποικιλία.

Διαβάστε Επίσης  ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ-BRASSICA OLERACEA/BOTRYTIS

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα σπείρουμε και πεπόνια αυτόν το μήνα. Καλή λύση είναι να φυτέψουμε αυτά τα φυτά δίπλα σε ένα φράχτη ή να κατασκευάσουμε έναν ή περισσότερους στο σημείο που θα τα φυτέψουμε. Με αυτόν τον τρόπο θα εκμεταλλευτούμε την ικανότητά τους να αναρριχώνται, ώστε να έχουμε μεγαλύτερη παραγωγή αλλά και για να προστατεύουμε τους καρπούς μας από τα έντομα του εδάφους.

Αναρριχώμενα και επίσης της εποχής είναι και αρκετά καλοκαιρινά φασόλια, που μπορούμε να τα σπείρουμε σε μικρές γλάστρες για αρχή ή και κατευθείαν στο έδαφος σε αποστάσεις 20 εκ.

 

Είναι η κατάλληλη εποχή να ξεκινήσουμε και τα καλαμπόκια: θα τα σπείρουμε σε κεσεδάκια προστατευμένα μέσα στο σπίτι, σε σημείο που να τα βλέπει ο ήλιος και θα τα φυτέψουμε στο μποστάνι μας τον άλλο μήνα, σε απόσταση των 30-40 εκ. ανάλογα με την ποικιλία.

Διαβάστε Επίσης  7 μυστικά για καλλιέργεια ντομάτας

 

Αυτόν το μήνα μπορούμε επίσης να φυτέψουμε κόνδυλους πατάτας, γλυκοπατάτας και τοπιναμπούρ, αλλιώς γνωστές στην Κέρκυρα ως «καρκιόφλες», σε βαρελάκι ή και στο έδαφος.

 

Για άρωμα θα σπείρουμε μαϊντανό, σέλινο και πορφυρό, ανάμεσα από τα άλλα λαχανικά μας, στις παρυφές των άλλων μεγάλων φυτών ή και σε μεμονωμένες γλάστρες. Ο Απρίλιος είναι επίσης μια πολύ καλή εποχή για να σπείρουμε φράουλες ενώ την τιμητική της ανάμεσα στα άνθη έχει η γλυσίνα, που μας ομορφαίνει την ημέρα με το απαλό της χρώμα και το σαγηνευτικό της άρωμα.

 

Οπου και να κοιτάξουμε θα βρούμε φυτά να ανθίζουν, ωστόσο αυτά που τραβούν πιο έντονα την προσοχή μας είναι οι τριανταφυλλιές, τα γεράνια, το νούφαρο και η φούξια.

 

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *