Αργύρης Κουμτζής: Ο τυφλός φοιτητής που διαπρέπει στην αστροφυσική

Αργύρης Κουμτζής.fiftififti.eu

Αργύρης Κουμτζής: Ο τυφλός φοιτητής που διαπρέπει στην αστροφυσική

Αργύρης Κουμτζής διαγνώστηκε από την ηλικία των δέκα μηνών με «ατροφικό οπτικό νεύρο». Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ζήσει ως τυφλός. Από την ίδια πάθηση πάσχει και ο πατέρας του, ενώ η μητέρα του είναι μερικώς βλέπουσα. Παρόλα αυτά, ο Αργύρης από πολύ μικρή ηλικία υπήρξε άριστος μαθητής, και κάπως έτσι κατάφερε να περάσει και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.Η διαδικασία αυτή δεν ήταν εύκολη, καθώς μέχρι πρότινος οι τυφλοί φοιτητές δεν μπορούσαν να γίνουν δεκτοί στο τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, λόγω της δυσκολίας που θα αντιμετώπιζαν με τα μαθήματα. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε. Οι λύσεις βρέθηκαν, και ο Αργύρης είναι ο πρώτος τυφλός φοιτητής που σπούδασε κι αποφοίτησε από το συγκεκριμένο τμήμα, και μάλιστα με βαθμό πτυχίου 9.3/10.

Μόλις στα 21 χρόνια του, ο Αργύρης έχει λάβει μέρος σε πανελλήνιους διαγωνισμούς φυσικής και μαθηματικών, έχει επισκεφθεί το ΜIT το 2016, έχει παρακολουθήσει καλοκαιρινά σχολεία στη Βόνη και την Κολωνία, ενώ το 2017 ήταν ένα από τα 20 άτομα ανάμεσα στις 500 αιτήσεις, που έγιναν δεκτά για πρακτική άσκηση στο Πανεπιστήμιο τη Οξφόρδης.

Ο Αργύρης, ο οποίος έχει στραφεί πλέον προς την Αστροφυσική, έγινε δεκτός πριν από λίγες μέρες σε μία από της μεγαλύτερες και γνωστότερες ερευνητικές ομάδες του τομέα του παγκοσμίως. Ο νεαρός θα ολοκληρώσει το διδακτορικό του με υποτροφία τεσσάρων ετών στο Max Planc, διεθνές σχολείο ηλιακής και διαστημικής φυσικής του πανεπιστημίου Gottingen στη Γερμανία.

Το πείσμα και η αφοσίωση του Αργύρη είναι μια υπενθύμιση για δύο πράγματα: Αφενός για το ότι στην Ελλάδα πρέπει να κάνουμε ακόμα περισσότερα βήματα για τη συμπερίληψη όλων των ατόμων στην εκπαίδευση και την παροχή ευκαιριών, και αφετέρου για το ότι η ανθρώπινη θέληση μπορεί να ξεπεράσει πολλά φαινομενικά ανυπέρβλητα εμπόδια.

Από τον τοίχο του καθηγητή Loukas Vlahos

Ίσως θυμάστε τον φοιτητή και αυτά που έγιναν μέχρι να καταφέρει να σπουδάσει στο ΑΠΘ.

Πριν λίγες μέρες ο Φοιτητής του τμήματος φυσικής του ΑΠΘ Αργύρης Κουμτζής έγινε δεκτός με υποτροφία στο από το Max Planck Διεθνές Σχολείο Ηλιακής και Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Gottingen (https://www.mps.mpg.de/solar-system-school ). Η αίτηση του Αργύρη αξιολογήθηκε μαζί με πολλές άλλες και τελικά έδωσαν υποτροφία μόνο σε δέκα υποψήφιους. Η υποτροφία είναι για τέσσερα χρόνια για να ολοκληρώσει το Διδακτορικό του σε μία από της μεγαλύτερες και γνωστότερες ερευνητικές ομάδες σε θέματα Ηλιάκης και Διαστημικής φυσικής παγκοσμίως. Ήταν η πρώτη και μοναδική όπως φαίνεται αίτηση που χρειάστηκε να κάνει ο Αργύρης. Το γραμμα που έλαβε έγραφε

Διαβάστε Επίσης  Καιρός: Αναλυτικά η πρόγνωση για σήμερα

«Αγαπητέ κ. Κουμτζη.

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσω ότι η αίτηση σας για υποτροφία στο Σχολείο μας έγινε δεκτή…..» και συνεχίζει να περιγράφει την οικονομική προσφορά ( https://www.uni-goettingen.de/en/203293.html ).

Αξίζει όμως να σα πω το τρόπο που η επιτροπή που προσέφερε την υποτροφία αξιολόγησε τον Αργύρη και κατέληξε σε αυτή την απόφαση.

1. Στη πρώτη φάση ζήτησε να καταθέσει όλα τα δικαιολογητικά του και να συμπληρώσει μια αναλυτική αίτηση (βιογραφικό, βαθμολογίες, συστατικές επιστολές κλπ). Με βάση την αίτηση αυτή ο Αργύρης πέρασε στη πρώτη εικοσάδα και προχώρησε στη δεύτερη φάση αξιολόγησης.

2. Στη δεύτερη φάση του ζήτησαν να συνομιλήσει μαζί τους μέσα από τηλεδιάσκεψη και να ετοιμάσει μια παρουσίαση με πέντε διαφάνειες. Μία που να συνοψίζει τις εκπαιδευτικές του επιτυχίες και τρεις από τις ερευνητικές του δραστηρίοτητες και την διπλωματική τους εργασία. Του έστειλαν ένα άρθρο από μια δημοσιευμένη ερευνητική εργασία και του ζήτησαν να την διαβάσει για να δουν αν κατανοεί όσα γράφει και είναι έτοιμος να απαντήσει ερωτήσεις πάνω στην εργασία αλλά και να προτείνει με βάση αυτή την εργασία θέματα που αυτός θα μπορούσε να επεξεργαστεί ερευνητικά στο μέλλον.

Στη πρώτη διαφάνεια τους έγραψε ότι (1) όταν ήταν μαθητής πήρε μέρος σε Πανελλήνιους διαγωνισμούς φυσικής και μαθηματικών. Στο διαγωνισμό φυσικής ήρθε 8ος και στον διαγωνισμό των μαθηματικών πήρε το δεύτερο βραβείο. Έγινε δεκτός στο τμήμα φυσικής το 2014 και το 2015 έγινε δεκτός στην δική μου ερευνητική ομάδα για να ασχοληθεί με θέματα αστροφυσικής. Ταξίδεψε με υποτροφία (Education Trip, http://edutrip.gr/ ) στις ΗΠΑ το 2016 και επισκέφθηκε το ΜΙΤ, πήρε μέρος σε καλοκαιρινά σχολεία στη Βόνη και Κολωνία, έγινε δεκτός για πρακτική άσκηση μέσα σε εκατοντάδες υποψηφίους από το Πανεπιστήμιο τη Οξφόρδης και ότι μέχρι τώρα ο βαθμός πτυχίου του είναι 9.3/10 που τον τοποθετεί στο άνω 1% των φοιτητών/τριων της τάξης του. Η σύντομη παρουσίαση της διπλωματικής του εργασίας αλλά και οι απαντήσεις που έδωσε στην εργασία που του ζήτησαν να διαβάσει ήταν πολύ ικανοποιητικές και προχώρησαν στη τρίτη φάση αξιολόγησης.

Διαβάστε Επίσης  Τρίτο "όχι" στο αίτημα αποφυλάκισης των 2 Ελλήνων στρατιωτικών

3. Στη τρίτη φάση του πλήρωσαν τα έξοδα να τους επισκεφθεί το Πανεπιστήμιο για μια βδομάδα, να παρουσιάσει αναλυτικά την διπλωματική του εργασία να συζητήσεις με τους ερευνητές που θα τον ενδιάφερε να συνεργαστεί και να επιλέξει θέματα που θα τον ενδιέφεραν να κάνει το διδακτορικό του. Παράλληλα του εξήγησαν τα ερευνητικά θέματα που δουλεύουν αυτοί και συζήτησαν αναλυτικά το τρόπο με τον οποίο θα λύσουν τα πρακτικά προβλήματα που δημιουργεί η μειωμένη όρασή του. Μέσα σε ένα κλίμα απίστευτης φιλοξενίας, φιλικό και πάντα έτοιμοι να βοηθήσουν τους νέους ερευνητές που αριστεύον ήταν φυσικό ο Αργύρης να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «εδώ είναι ένας άλλος κόσμος που θα ήθελα πολύ να γνωρίσω και να δουλέψω, λυπήθηκα όταν έφυγα». Ενθουσίασε τον Αργύρη και φαντάζομαι και τους υπόλοιπους νέους και νέες που φεύγουν από τη χώρα μας για να κάνουν κάτι σημαντικό στο εξωτερικό, ο σεβασμός που δίνουν οι ξένοι στην αριστεία. Το έχω ζήσει και κατάλαβα αυτό που εννοούσε

Η δική μου άποψη μετά από συνεργασία τεσσάρων ετών με το Αργύρη είναι ότι τα αξίζει όλα αυτά και θα χτίσει με την εργατικότητα του, την αγάπη του για την έρευνα και τις απίστευτες ικανότητες του μια πολύ αξιόλογη καριέρα. Καλή συνέχεια λοιπόν Αργύρη. Ήταν μεγάλη χαρά για μένα που δουλέψαμε μαζί και σύντομα ελπίζω να γίνει δεκτή για δημοσίευση η εργασία που βασίζεται στα αποτελέσματα της διπλωματικής σου.

Πηγή : https://jenny.gr/ Loukas Vlaxos facebook

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *