Πέντε λοιμώξεις που «εκτοξεύουν» τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Πέντε λοιμώξεις που «εκτοξεύουν» τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Οι λοιμώξεις – από ιούς ή βακτήρια – μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου για δύο λόγους, σύμφωνα με τους επιστήμονες:

Ο πρώτος λόγος σχετίζεται με το στρες που προκαλείται στον οργανισμό στη διάρκεια μιας λοίμωξης και το οποίο μπορεί να πυροδοτήσει μια καρδιακή κρίση ή ακόμη και να γίνει αιτία καρδιακής προσβολής.

Ο δεύτερος λόγος είναι η φλεγμονή, η οποία μπορεί να επιδεινώσει την αθηρωματικεή πλάκα που πιθανώς να είναι εγκατεστημένη στα αγγεία. Έτσι, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Την ίδια ώρα, ιογενείς ή μικροβιακές λοιμώξεις μπορούν να επεκταθούν στην καρδιά, προκαλώντας μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς αναρρώνουν κανονικά και χωρίς επιπλοκές, αλλά υπάρχουν και περιστατικά μόνιμης καρδιακής βλάβης ή και καρδιακής ανεπάρκειας, εξαιτίας κάποιας λοίμωξης.

Με αυτά τα δεδομένα, καμιά ίωση ή λοίμωξη που εκδηλώνεται με βαριά συμπτώματα δεν θα πρέπει να μένει χωρίς ιατρική εκτίμηση.

Διαβάστε Επίσης  Κορονοϊός: Η έλλειψη ποιας βιταμίνης μας κάνει πιο ευάλωτους στη λοίμωξη

Δείτε τις λοιμώξεις που μπορεί να επηρεάσουν την καρδιακή λειτουργία και να αυξήσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Οδοντικές – στοματικές λοιμώξεις: Κάποια από τα βακτήρια που αναπτύσσονται στη στοματική κοιλότητα, μπορεί να έχουν επίπτωση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Πιο επικίνδυνα θεωρούνται τα βακτήρια που αναπτύσσονται στην ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα, γι’ αυτό και κρίνεται απαραίτητη η συστηματική θεραπεία τους. Εξίσου απαραίτητη βέβαια είναι η διατήρηση της καλής στοματικής υγείας, με σωστό βούρτσισμα και τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο.

Ουρολοίμωξη: Βρετανική μελέτη που ανέλυσε στοιχεία για 34.000 ασθενείς έδειξε πως αυτοί που είχαν λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος κινδύνευαν έως και 2,5 φορές περισσότερο από εγκεφαλικό, σε σύγκριση με ασθενείς που είχαν άλλες λοιμώξεις.

Πνευμονία: Έρευνα που δημοσίευσε το European Journal of Preventive Cardiology διαπιστώνει πως οι ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία για πνευμονία έχουν ως και 6 φορές υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο μέσα στον πρώτο χρόνο μετά τη διάγνωση, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν έχουν πάθει ποτέ πνευμονία.

Διαβάστε Επίσης  Γιατί σκάνε τόσο εύκολα τα χείλη το χειμώνα – 6 Συμβουλές αντιμετώπισης

Γρίπη: Μελέτη του London School of Hygiene and Tropical Medicine έδειξε πως τις πρώτες μέρες εκδήλωσης της γρίπης, ο κίνδυνος εμφράγματος ή εγκεφαλικού έως και 40% σε σχέση με τον υγιή πληθυσμό. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον ετήσιο αντιγριπικό εμβολιασμό.

Λοιμώξεις του αναπνευστικού: Η βρογχίτιδα και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος μπορούν να πενταπλασιάσουν την πιθανότητα καρδιακού επεισοδίου και να τριπλασιάσουν τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου, κατά τις πρώτες 3 μέρες μετά τη διάγνωση. Ο δε κίνδυνος αθηροσκλήρωσης διπλασιάζεται. Πάντως, τρεις μήνες μετά τη θεραπεία, τα επίπεδα κινδύνου επανέρχονται σε αυτά του υγιούς πληθυσμού.

Πηγή: Reader’s Digest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *