Συνταγή γιά κόλυβα – Ψυχοσάββατο

Η ημέρα απαιτεί προσφορά στα νεκροταφεία γλυκισμάτων για συχώρεση των ψυχών, όπως
κόλλυβα, χαλβά, κουλουράκια σουσαμένια λαδιού, καθώς και ένα πηχτό χυλό με βάση το σιτάρι και το ψημένο και κονιορτοποιημένο ρεβίθι.
Συστατικά: 
σιτάρι
γαρύφαλλο
καρύδια
φουντούκια
αμύγδαλα
ρόδι
μαϊντανό
κύμινο
σουσάμι
αλεύρι
ζάχαρη
μπισκότα πτι μπερ

Οδηγίες :

    1. Κατ’ αρχας βραζουμε το σιταρι εως να βρασει καλα και να σκασει (διογκωθει). Το βγαζουμε, το ξεπλενουμε για να φυγει η γλιτσα, το βαζουμε σε ενα τρυπητο για περιπου καμια ωρα (αν ειναι καλοκαιρι στο ψυγειο), μετα παίρνουμε καθαρο λευκο σεντονι ή τραπεζομαντιλο και το απλωνουμε επανω. Ειναι ετοιμα οταν ξεκολανε πλεον απ το πανι, περιπου 4ωρες.
    2. Περναμε απ το τηγανι μας τα αμυγδαλα, τα φουντουκια και το σουσαμι για να παρουν χρωμα, οπως επισης και το αλευρι εως οτου γινει μπεζ.
    3. Οταν κανουμε ολα αυτα περνουμε ενα κουβαδακι ή ενα μεγαλο μπολ και ριχνουμε μεσα το σιταρι, τους ξηρους καρπους και τα μπισκοτα (τα οποια ολα αυτα τα εχουμε θρυματισει) καθως και τα αρωματικα.
    4. Οταν ανακατευτουν ολα παιρνουμε το δισκο και τα τοποθετουμε μεσα. Ριχνουμε απο πανω χωρις να το ανακατεψουμε το αλευρι το ψημενο και παλι απο πανω την ζαχαρη (προσοχη ποτε την ζαχαρη μεσα στα κολυβα, ζαχαρωνει)
    5. Παιρνουμε μια χαρτοπετσετα, την ανοιγουμε και παταμε την ζαχαρη για να κατσει ομοιομορφα παντου. Λίγα μυστικά ακόμα Κανουμε το σχεδιο ενα σταυρο και δεξια αριστερα τα αρχικα του νεκρου. Το στολισμα γινεται ή με κουφετα ή σοκολατενιες ελιτσες ή ξηρους καρπους.
Διαβάστε Επίσης  Σαρμαδάκια με θαλασσινά

Πως φτιάχνουν τα κόλλυβα οι μοναχοί στο Άγιον Όρος ΕΔΩ

http://www.i-diadromi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *