Η πραγματική ιστορία πίσω από την «Μαύρη Παρασκευή»

  • Post category:ΙΣΤΟΡΙΑ

Η πραγματική ιστορία πίσω από την «Μαύρη Παρασκευή»

Η πραγματική ιστορία πίσω από την «Μαύρη Παρασκευή»

Στις 24/09/1869 η βύθιση της τιμής του χρυσού ρίχνει τη Wall Street. Από τότε καθιερώθηκε η «Μαύρη Παρασκευή».

H μεγάλη πτώση της τιμής του χρυσού ήταν συνέπεια της προσπάθειας χειραγώγησης της αγοράς του χρυσού και η κατάπνιξή της από τον ίδιο τον πρόεδρο της Αμερικής.

Συγκεκριμένα, ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος Jay Gould και ο μεγιστάνας των σιδηροδρόμων James Fisk κατάφεραν να ελέγξουν την αγορά του χρυσού (cornering) και να ανεβάσουν την τιμή του εμπορεύματος.

Διαβάστε Επίσης  Σαν σήμερα 13 Ιουνίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας.

O σχεδιασμός της χειραγώγησής τους προέβλεπε στο να κρατάνε τον κρατικό χρυσό εκτός αγοράς χρησιμοποιώντας πολιτική επιρροή και δωροδοκία.

Όταν όμως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Οδυσσέας Γκραντ (Ulysses S. Grant) κατάλαβε τη χειραγώγηση της αγοράς, έδωσε εντολή να ριχθούν ποσότητες κρατικού χρυσού προς πώληση αξίας 4 εκατ. δολαρίων.

Η τιμή του χρυσού από την τιμή των 160 δολαρίων η ουγκιά που διαπραγματευόταν κατέρρευσε, στα 133 δολάρια. Η αγορά του χρυσού παρέσυρε σε μεγάλη υποχώρηση και το χρηματιστήριο.

Διαβάστε Επίσης  Στωϊκός φιλόσοφος Επίκουρος: «O θάνατος για μας είναι ένα τίποτα!»

Συγκεκριμένα, από τις 24/09 έως την 01/10/1869, το αμερικανικό χρηματιστήριο υποχώρησε κατά 20%. Πολλές χρηματιστηριακές εταιρίες χρεοκόπησαν, ενώ οι αγρότες που αποτελούσαν το 50% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ, υπέφεραν τα μέγιστα καθώς οι τιμές του σιταριού υποχώρησαν κατά 45% και του καλαμποκιού κατά 28%.

Γενικά, η οικονομία τραυματίστηκε σοβαρότατα για μήνες όπως και η δημοτικότητα του Προέδρου Γκραντ.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ «ΜΑΥΡΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ»

Αφήστε μια απάντηση