Τα  βότανα του… Χειμώνα

Τα  βότανα του… ΧειμώναΤα  βότανα του… Χειμώνα

Εκτός από τις φαρμακευτικές αγωγές και τον υγιεινό τρόπο ζωής, που μας θεραπεύουν και μας προφυλάσσουν από τις ασθένειες, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα συνηθισμένα συμπτώματα του κρυολογήματοςμε πιο φυσικό τρόπο.

Πολλά είναι τα βότανα που η φύση μας προσφέρει και είναι ικανά να θωρακίσουν την άμυνα του οργανισμού μας και να απαλύνουν τα συμπτώματα του κρυολογήματος. Ευεργετικά βότανα που λειτουργούν είτε ως ασπίδα του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού μας, προληπτικά, είτε ως θεραπεία κατά την εκδήλωση τους.

Γλυκόριζα (Glycyrrhiza glabra) 
Το βότανο που έχει χρησιμοποιηθεί ως ιατρική θεραπεία εδώ και αιώνες. Η γλυκύρριζα καταπραΰνει τον ερεθισμένο λαιμό και ανακουφίζει από τον βήχα χάρη στις μαλακτικές και βλεννολυκτικές τις ιδιότητες.

-Για τη παρασκευή σιροπιού: βράζουμε 1 γεμάτη κουταλιά γλυκύρριζας σε 5 κούπες νερό για περίπου μια ώρα.

*Δεν πρέπει να καταναλώνεται από υπερτασικά άτομα.

Μαντζουράνα (Origanum majorana)

Ο συγγενής της ρίγανης εκτός από μπαχαρικό χρησιμοποιείται και ως αφέψημα για τη καταπράυνση του βήχα.

-Βράζουμε 1 κουταλάκι μαντζουράνα σε ένα φλιτζάνι νερό, αφού πάρει βράση προσθέτουμε φρέσκο χυμό από ένα λεμόνι.

Μολόχα (Malva sylvestris) 
Το δημοφιλές βότανο της Μεσογείου ανακουφίζει από τον ερεθισμένο βλεννογόνο καθώς επίσης γιατρεύει τη λαρυγγίτιδα και τη φαρυγγίτιδαχάρη στις αντιφλεγμονώδεις και μαλακτικές της ιδιότητες .

-Σε ένα ποτήρι με νερό σε θερμοκρασία δωματίου προσθέτουμε 2 κουταλάκια μολόχα σε σκόνη και αφήνουμε για 2 ώρες, σουρώνουμε και το πίνουμε αφού το ζεστάνουμε και προσθέσουμε μέλι.

Διαβάστε Επίσης  Αγκινάρες για το συκώτι

Για το συνάχι

Ευκάλυπτος (Eucalyptus) 
Ένα από τα είδη του φυτού εισήχθη στην Ελλάδα το 1862 και έχει ισχυρές αντιμικροβιακές και αντιβιοτικές ιδιότητες. Έτσι οι εισπνοές ατμών ευκαλύπτου μπορούν να καταπραΰνουν τις βρογχίτιδες και να ανακουφίσουν από τον πονόλαιμο και τους πονοκεφάλους.

-Σε μια κουταλιά κονιάκ προσθέτουμε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου και 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού, κατόπιν ρίχνουμε το μείγμα σε 500 ml κρύο νερό και κάνουμε κομπρέσες ή βράζουμε τον ευκάλυπτο και κάνουμε εισπνοές με τους υδρατμούς.

Θυμάρι (Thymus vulgaris) 
Η θυμόλη, που περιέχεται στο θυμάρι έχει αντισηπτικές,αντιφλεγμονώδεις, αντιπυρετικές δράσεις, είναι ιδανικό συστατικό για τη θεραπεία του βήχα και της βρογχίτιδας.

– Φτιάχνουμε ζεστό τσάι με 1 κουταλιά του γλυκού ξηρό ή 2 κουταλιές του γλυκού φρέσκο βότανο, χωρίς κοτσάνι, το σκεπάζουμε για 10 λεπτά και στη συνέχεια σουρώνουμε.

Φασκόμηλο (Salvia officinalis) 
Το φασκόμηλο είναι γνωστό για τη αντισηπτική του δράση, γι’ αυτό και ανακουφίζει από το αίσθημα φαγούρας στον λαιμό και από τη δυσκολία κατάποσης.

– Φτιάχνουμε ρόφημα από τα φύλλα φασκόμηλου ή κάνουμε γαργάρες

Πιπερόριζα ή τζίντζερ (Zingiber officinale) 
Η πιπερόριζα ή αλλιώς τζίντζερ διαθέτει αντισηπτικές, μαλακτικές και αντιπυρετικές ιδιότητες, καθώς επίσης διευκολύνει τη λειτουργία τουαναπνευστικού συστήματος.

– Φτιάχνουμε ζεστό τσάι από σκόνη ή ωμή πιπερόριζα.

Για τον πυρετό

Μέντα (Mentha) 
Στην Αρχαία Ελλάδα η μέντα χρησιμοποιούνταν κατά της δυσπεψίας, των νευρικών διαταραχών, των ιλίγγων, της αϋπνίας, της γαστρίτιδας, του βήχα, του κρυολογήματος, του πονόλαιμου, του πυρετού.

Διαβάστε Επίσης  Χαμομήλι για να μειώσετε τα επίπεδα του σακχάρου

Σήμερα συνεχίζεται να πιστεύεται το ίδιο καθώς το βότανο αυτό είναι ισχυρό αντιβακτηριδιακό και αποτοξινωτικό.
Μέντα: Παθήσεις που βελτιώνει – Παρενέργειες – Αλληλεπιδράσεις

Σαμπούκος (Sambucus nigra) 
Ο σαμπούκος (κουφοξυλιά, αφροξυλιά) ανακουφίζει από τον πόνο, καταπολεμά τις μολύνσεις, γιατρεύει τις δερματικές παθήσεις, θεραπεύει τον βήχα, την ιγμορίτιδα και τον πυρετό. Το αφέψημα του προκαλεί εφίδρωση, η οποία κατευνάζει τον πυρετό.

Για την καταρροή

Σολιντάγκο (Solidago virgaurea) 
Αυτό το όμορφο κίτρινο φυτό έχει αντικαταρροϊκες, αντιμυκητιακές, αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδες, αντιπυρετικές, αντιοξειδωτικές, ελαφρά διουρητικές και τονωτικές δράσεις. Θεωρείται πως είναι το πλέον αποτελεσματικό βότανο για την καταρροή του αναπνευστικού συστήματος, οξείας ή χρόνιας μορφής.

-Φτιάχνουμε τσάι με 2-3 κουταλάκια αποξηραμένο βότανο, σκεπάζουμε για 10’ και σουρώνουμε.

Φασκόμηλο (Salvia officinalis) και Ευκάλυπτος (Eucalyptus)
Ο συνδυασμός των δύο αυτών βοτάνων μπορεί να πετύχει την αποσυμφόρηση της μύτης.

-Βράζουμε νερό με φύλλα από φασκόμηλο και ευκάλυπτο και εισπνέουμε τους υδρατμούς.
Εισπνέοντας ατμούς βοτάνων!

Πεύκο (Pinus Halepensis) 
Το γνωστό δέντρο της Ελλάδας βοηθά στην αποσυμφόρηση τουαναπνευστικού συστήματος .

-Σε έναν αρωματικό λύχνο (η συμβολή αυτής της συσκευής είναι σημαντική διότι τα αιθέρια έλαια δε πρέπει να καίγονται) βάζουμε λίγο νερό και προσθέτουμε 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο πεύκου και 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας, αφού αρχίσει ο βρασμός κάνουμε εισπνοές για 10’ περίπου.

*Οι εισπνοές πρέπει να αποφεύγονται από άτομα με άσθμα.

Καλό Χειμώνα λοιπόν … χωρίς κρυολογήματα!!

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *