Η ορμόνη της αγάπης φταίει για τα… ψέματα

ορμόνη της αγάπης

Μπορεί να έχει χαρακτηριστεί ως η ορμόνη της αγάπης και να έχει συνδεθεί με το δέσιμο μεταξύ των ανθρώπων και την εμπιστοσύνη, η ωκυτοκίνη ωστόσο ευθύνεται και για το αν ένα άτομο ψεύδεται, όταν αυτό είναι προς όφελος της ομάδας στην οποία ανήκει.

Η ωκυτοκίνη εκλύεται στον οργανισμό σε διαφορετικές περιστάσεις. Υψηλές ποσότητές της εκλύονται όταν ερωτευόμαστε, όταν έχουμε οργασμό, όταν οι γυναίκες γεννούν ή θηλάζουν καθώς έτσι δένονται με το μωρό τους.

Διαβάστε Επίσης  Τα σημάδια του αληθινού έρωτα

Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες η ωκυτοκίνη δρα ακόμη και «πυροσβεστικά» στα προβλήματα των σχέσεων κάνοντας, εκτός των άλλων, τους παντρεμένους άνδρες να κρατούν αποστάσεις από άλλες γυναίκες εκτός της συζύγου τους.

Τώρα όμως η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» δείχνει ότι άτομα που έλαβαν ωκυτοκίνη έλεγαν πιο ακραία ψέματα χωρίς δισταγμό σε σύγκριση με άλλα που έλαβαν εικονική ορμόνη.

Διαβάστε Επίσης  Δέκα σημάδια και συμπτώματα που υποδηλώνουν αγχώδη διαταραχή

«Προκειμένου να προστατεύσουν την ομάδα τους οι άνθρωποι μπορεί να φερθούν ανήθικα παρακάμπτοντας την αλήθεια» αναφέρει η ερευνητική ομάδα, επικεφαλής της οποίας ήταν οι Σαούλ Σάλβι από το Ben-Gurion και Κάρστεν ντε Ντρου από το Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ, και προσθέτει:

«Σύμφωνα με τα ευρήματά μας, οι τάσεις αυτές φαίνεται να συνδέονται με την ωκυτοκίνη, ένα νευροπεπτίδιο που είναι γνωστό ότι προάγει τους δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων και τη συνεργασία».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *