Άλλο το μυαλό των γυναικών, άλλο των ανδρών

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το μυαλό των γυναικών είναι διαφορετικό από των ανδρών. Οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από τις συναισθηματικές εικόνες.

Τώρα, μια ομάδα ερευνητών από την Ελβετία ανακάλυψε ένα ακόμη παράδειγμα για να επιβεβαιώσουν αυτό που ήταν ήδη γνωστό.

Οι ερευνητές, όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline, βρήκαν ότι οι γυναίκες αξιολογούν τις συναισθηματικές εικόνες ως πιο συναισθηματικές και διεγερτικές απ’ ό,τι οι άντρες και είναι πιο πιθανό να τις θυμούνται.

Η έρευνα διεξήχθη από μια ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου της Βασιλείας και εστίασε στον καθορισμό της σχέσης των δύο φύλων με τα συναισθήματα, την απόδοση της μνήμης και την εγκεφαλική δραστηριότητα.

«Οι διαφορές που εξαρτώνται από το φύλο σε ό,τι έχει να κάνει με τη συναισθηματική επεξεργασία και μνήμη οφείλονται σε διαφορετικούς μηχανισμούς» ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Dr Annette Milnik.

Σύμφωνα με την ίδια, είναι γνωστό ότι οι γυναίκες θεωρούν πολύ συχνά τα συναισθηματικά γεγονότα ως πιο συναισθηματικά διεγερτικά σε σχέση με τους άντρες. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει, ότι τα συναισθήματα επηρεάζουν τη μνήμη μας: όσο πιο συναισθηματική είναι μια κατάσταση, τόσο πιο πιθανό είναι να τη θυμόμαστε. Αυτό με τη σειρά του εγείρει ένα ακόμη ερώτημα. Το κατά πόσο δηλαδή οι γυναίκες συχνά ξεπερνούν τους άνδρες σε τεστ μνήμης, ακριβώς λόγω του τρόπου με τον οποίο επεξεργάζονται τα συναισθήματα.

Διαβάστε Επίσης  Μπαίνει σε τάξη ο ακατάστατος;

Μετά από πειράματα και μετρήσεις fMRI η ερευνητική ομάδα από το πρόγραμμα «Molecular and Cognitive Neurosciences» του πανεπιστημίου της Βασιλείας, κατάφερε να δείξει ότι η ισχυρότερη εκτίμηση των αρνητικών συναισθηματικών περιεχομένων μιας εικόνας από τις γυναίκες σχετίζεται με αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα σε κινητικές περιοχές του εγκεφάλου.

«Αυτό το αποτέλεσμα θα μπορούσε να υποστηρίξει την κοινή πεποίθηση, ότι οι γυναίκες είναι συναισθηματικά πιο εκφραστικές από τους άντρες» εξήγησε η Dr Klara Spalek, που ηγήθηκε της έρευνας.

Διαβάστε Επίσης  Οι κοινωνικές δράσεις διώχνουν το στρες και την άνοια

Τα ευρήματα βοηθούν επίσης στην καλύτερη κατανόηση των διαφορών στην επεξεργασία των πληροφοριών με βάση το φύλο. Αυτή η γνώση είναι σημαντική, επειδή πολλές νευροψυχιατρικές ασθένειες παρουσιάζουν επίσης διαφορές που σχετίζονται με το φύλο, καταλήγει το δημοσίευμα.

Αφήστε μια απάντηση