Για τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής υπάρχουν τα ζυμαρικά ολικής άλεσης

Για τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής υπάρχουν τα ζυμαρικά ολικής άλεσης

Για τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής υπάρχουν τα ζυμαρικά ολικής άλεσης

Η διατροφική αξία των ζυμαρικών είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους.

Τα ζυμαρικά συνδυάζουν όχι μόνο γεύση, αφού μπορούν να συνοδεύονται με όποια σάλτσα υπάρχει και να ικανοποιούν τα πιο απίθανα και απαιτητικά γούστα, αλλά και αποτελούν μια πλήρη τροφή. Τα ζυμαρικά προσφέρουν μια ισορροπημένη διατροφή, καθώς μπορείτε να τα εμπλουτίσετε με πολλά λαχανικά και κρέας.

Τα αγαπημένα σας μακαρόνια μπορεί να είναι υγιεινά και να τα προτιμάτε ακόμα και όταν κάνετε δίαιτα, ειδικά όταν  είναι από αλεύρι ολικής άλεσης.Δεν είναι καθόλου κακή ιδέα λοιπόν, να προτιμάτε τα ζυμαρικά ολικής άλεσης που συνδυάζουν το… τερπνόν μετά του ωφελίμου

Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης παρασκευάζονται με λίγο νερό και αλεύρι κανονικά και διατίθενται σε πολλά σχήματα και μεγέθη όπως σπαγγέτι, βίδες, πένες, κριθαράκι, κοφτό μακαρονάκι, φιογκάκια κ.ά.

Προσοχή  βέβαια, πρέπει να δείξετε στον τρόπο μαγειρέματός τους, γιατί χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Έχετε το νου σας επίσης,  στο μέγεθος της μερίδας που θα φάτε, γιατί ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα ζυμαρικά περιέχει 200 θερμίδες.

Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, όπως αναφέρει και το όνομά τους, παρασκευάζονται από ολόκληρο το αλεύρι σιταριού.  Κατά τη δημιουργία τους από το συγκεκριμένο αλεύρι, που προέρχεται από όλα τα τρία στρώματα του πυρήνα του καρπού, δηλαδή το πίτουρο, το φύτρο και το ενδοσπέρμιο τα ζυμαρικά ολικής άλεσης έχουν όλες τις φυτικές ίνες, περισσότερα ιχνοστοιχεία και  πρωτεΐνες

Διαβάστε Επίσης  Smoothie με γιαούρτι και μέλι για να τονίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα

Η επιλογή προϊόντων ολικής άλεσης έχει πολλά οφέλη στην υγεία σας. 

Αναλυτικότερα, εχει αποδειχθεί πως τα προϊόντα ολικής άλεσης μειώνουν τον κίνδυνο της αρτηριακής πίεσης, της εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2 και οι ειδικοί στη διατροφή προτείνουν το ήμισυ του συνόλου των προϊόντων που καταναλώνετε κάθε μέρα, να είναι ολικής αλέσεως.

Παρέχουν ενέργεια: Τα ζυμαρικά είναι εξαιρετική πηγή σύνθετων υδατανθράκων, οι οποίοι παρέχουν μια αργή απελευθέρωση της ενέργειας και τη διατηρούν, σε αντίθεση με τα απλά σάκχαρα.  Επίσης, παρέχουν γλυκόζη, η οποία είναι ζωτικής σημασίας καύσιμο για το νευρικό σύστημα, τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τους μυς.

Είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών: Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, προωθούν την υγεία του πεπτικού συστήματος, βοηθώντας έτσι στη διαχείριση του βάρους και στη μείωση του σακχάρου και των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

Μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου: Τα  ολόκληρα τα ζυμαρικά σιταριού, περιέχουν ενώσεις που ονομάζονται φυτοοιστρογόνα. Οι ουσίες αυτές μαζί με τις ανόργανες ουσίες που υπάρχουν στα ζυμαρικά  ολικής αλέσεως, βοηθούν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου.

Είναι πλούσια σε χαλκό και σελήνιο: Ο χαλκός είναι απαραίτητος για το σχηματισμό του συνδετικού ιστού και των κυττάρων του αίματος, καθώς και γιατί προωθεί τη λειτουργία του νευρικού, του ανοσοποιητικού και καρδιαγγειακού συστήματος. Το σελήνιο υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Διαβάστε Επίσης  Θαυματουργό! Τι κάνουν 6 ψημένες σκελίδες σκόρδο στο σώμα μέσα σε 24 ώρες;

Είναι πλούσια σε μαγνήσιο και μαγγάνιο: Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης είναι μια καλή πηγή μαγνησίου και μαγγανίου. Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και την οικοδόμηση ισχυρών και υγιών οστών, ενώ το μαγγάνιο ενισχύει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών και το σχηματισμό των οστών.

 Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη: Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Με άλλα λόγια, δεν προκαλούν ταχεία αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Αυτό τα καθιστά μια καλή επιλογή τροφίμων για τους διαβητικούς.

Δίνουν μία αίσθηση πληρότητας: Όταν τρώτε ζυμαρικά ολικής άλεσης, δεν αισθάνεστε πεινασμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να χάνετε πιο εύκολα βάρος.
Περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες: Τα ζυμαρικά ολικής άλεσης βοηθούν στη μείωση του επιπέδου χοληστερόλης στο αίμα μέσω της απορρόφησης κάθε LDL («κακής») χοληστερόλης.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο: Μειώστε την κόπωση και την αναιμία με την κατανάλωση ζυμαρικών ολικής άλεσης σε καθημερινή βάση, καθώς είναι φυσικά εμπλουτισμένα με σίδηρο.

Μειώνουν τα τριγλυκερίδια: Η τακτική κατανάλωση ζυμαρικών ολικής άλεσης, μειώνει τα τριγλυκερίδια στο αίμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *