Πως θα χάσεις βάρος ανάλογα τον σωματότυπο σου!

 

Σίγουρα οι περισσότερες έχουμε ακούσει για σωματότυπο μήλο ή αχλάδι. Ο σωματότυπος είναι η μορφή ή η κατασκευή του σώματος μας που διαφέρει από άλλα σώματα ακόμα κι αν είμαστε στα ίδια κιλά και ύψος. Υπάρχουν όμως τρεις γενικότερες κατηγορίες σωματότυπων στις οποίες όλες ανήκουμε ανεξάρτητα το μέγεθος μας. Το σημαντικό είναι πως υπάρχει ιδιαίτερος τρόπος να χάσεις βάρος ανάλογα τον σωματότυπο σου.

Η σύνθεση του σώματος περιέχει και την μυϊκή μάζα και αν επικεντρωθείς εκεί μπορείς να πετύχεις τους στόχους σου. Ότι και να λέει η ζυγαριά αν έχεις μία υγιή σύνθεση σώματος είσαι μια χαρά. Συνήθως οι αθλήτριες προσπαθούν να μειώνουν το ποσοστό λίπους που έχουν και να διατηρήσουν ή να αυξήσουν την μυϊκή μάζα. Όμως όλα καταλήγουν στον σωματότυπο της κάθε γυναίκας που μπορεί να είναι εκτομορφικός, μεσομορφικός ή ενδομορφικός.

Γενικά οι γυναίκες αποθηκεύουμε περισσότερο λίπος από τους άντρες γιατί έτσι λειτουργεί σωστά ο οργανισμός μας και το αναπαραγωγικό μας σύστημα. Το φυσιολογικό ποσοστό λίπους είναι από 14 έως 30% για τις γυναίκες. Ανάλογα την κατασκευή κάθε σώματος μπορεί το λίπος να διαφέρει λίγο αλλά να είναι κάτι φυσιολογικό.

Τρόποι να χάσεις κιλά με βάση το σωματότυπο σου

Ο εκτομορφικός σωματότυπος συνήθως έχει ύψος πάνω από το συνηθισμένο, έχει λεπτά άκρα, και χαμηλή μυική μάζα. Οι άνθρωποι με αυτό το σωματότυπο βάζουν δύσκολα βάρος ενώ μπορεί να τρώνε παραπάνω από το κανονικό. Εδώ και το ποσοστό λίπους είναι χαμηλό. Συνήθως λοιπόν δεν υπάρχει ανησυχία για παραπανίσια κιλά. Παρόλα αυτά το σώμα αυτό φαίνεται στεγνό και δύσκολα «κτίζεται» στο γυμναστήριο.

Διαβάστε Επίσης  Γιατί οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι σε μια δίαιτα

Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία για να αποκτήσεις το σώμα που επιθυμείς θα πρέπει να βελτιώσεις την διατροφή σου. Η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει καλά λιπαρά και πρωτεΐνη, και η γυμναστική πρέπει να έχει ασκήσεις ενδυνάμωσης και αντίστασης. Αν ανήκεις σε κάποια άλλη κατηγορία ας δούμε πως θα χάσεις βάρος ανάλογα τον σωματότυπο σου. Δες επίσης 8 Τροφές που δεν πρέπει να τρως μετά την γυμναστική

Μεσομορφικός σωματότυπος


Στον μεσομορφικό σωματότυπο ανήκουν τα σώματα πολλών αθλητών. Το μυικό σύστημα είναι ανεπτυγμένο σε έναν τέτοιο σωματότυπο και εδώ έχουμε το φαινόμενο γιο-γιο όπου τα κιλά έρχονται και φεύγουν με ευκολία. Για να χάσεις βάρος αν έχεις αυτόν τον σωματότυπο πρέπει να μειώσεις τους υδατάνθρακες (αλλά όχι να τους κόψεις!), να παίρνεις πρωτεΐνη από τις τροφές τις κατάλληλες ώρες και να τρως καλά λιπαρά. Όσον αφορά στην γυμναστική το σώμα σου έχει αντοχή και δύναμη. Προτίμησε μέτρια ενδυνάμωση, υψηλή cardio αλλά και πιλάτες ή γιόγκα. Τις ημέρες που δεν γυμνάζεσαι μην φας απογευματινό αλλά πιες μόνο ένα πράσινο τσάι. Δες επίσης 5 Αντιοξειδωτικά ροφήματα για να χάσεις βάρος!

Διαβάστε Επίσης  Δίαιτα και μαύρη ζάχαρη

Ενδομορφικός σωματότυπος


Ο σωματότυπος αυτός αποθηκεύει πολύ εύκολα λίπος και το χάνει δύσκολα. Το πρόβλημα υπάρχει περισσότερο στην περιοχή της κοιλιάς και των γοφών. Ακόμα ο χαμηλός μεταβολισμός είναι χαρακτηριστικό των σωμάτων που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Για να χάσεις βάρος αν έχεις ενδομορφικό σωματότυπο θα πρέπει να κάνεις μία συνειδητή επιλογή ζωής. Το fitness θα πρέπει να γίνει η καθημερινότητα σου. Το cross fit είναι ιδανική άσκηση για έναν τέτοιο σωματότυπο. Επίσης όσον αφορά στην διατροφή, οι υδατάνθρακες θα πρέπει να περιοριστούν πολύ ενώ η πρωτεΐνη θα πρέπει να κυριαρχεί στα γεύματα σου. Φυσικά τα γλυκά και η ζάχαρη θα πρέπει να περιοριστούν επίσης για να ελέγχεις την ινσουλίνη και το ζάχαρο στο αίμα. Τις ημέρες που δεν γυμνάζεσαι φάε πρωινό για flat κοιλιά και περιόρισε τα σνακ. Δες επίσης Πως να χάσεις βάρος σε 21 μέρες με περπάτημα!

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *