Χήνα γεμιστή με δαμάσκηνα και μήλα

Υλικά για 8-10 άτομα:

-1 χήνα (4-5 κιλά)
-250 γραμμάρια αποξηραμένα δαμάσκηνα ψιλοκομμένα
-3 μεγάλα μήλα κομμένα σε κύβους
-1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
-αλάτι-πιπέρι

Για τη σάλτσα:

-300 γραμμάρια ζωμός κοτόπουλου
-1 κουταλάκι του γλυκού αλεύρι ή κορν φλάουερ
-2 κουταλάκια του γλυκού ζελέ κεράσι ή φράουλα σε σκόνη

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς. Υπολογίζουμε την ώρα ψησίματος 15 λεπτά για κάθε 500 γραμμάρια βάρους συν 15 λεπτά επιπλέον.

Διαβάστε Επίσης  Παπουτσάκια πόρτο μπέλο

Σε ένα μπολ βάζουμε και ανακατεύουμε τα δαμάσκηνα, τα μήλα, τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε. Πασπαλίζουμε την κοιλιά της χήνας με αλατοπίπερο και βάζουμε τη γέμιση. Τοποθετούμε τη χήνα σ’ ένα ταψί, την αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.

Στη συνέχεια, τη βάζουμε στο φούρνο να ψηθεί, όση ώρα έχουμε υπολογίσει, στους 180-190 βαθμούς Κελσίου. Κατά διαστήματα περιχύνουμε μερικές φορές τη χήνα με τους χυμούς της. Μισή ώρα πριν τελειώσει το ψήσιμο, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και αφήνουμε τη χήνα να ξεροψηθεί.

Διαβάστε Επίσης  Χοιρινό κλέφτικο

Όταν ψηθεί, ρίχνουμε όλους τους χυμούς του ταψιού σε ένα κατσαρολάκι για να κάνουμε τη σάλτσα. Προσθέτουμε το αλεύρι και σιγά σιγά το ζωμό του κοτόπουλου και το ζελέ κερασιού ή φράουλας. Σιγοβράζουμε τη σάλτσα ανακατεύοντας, μέχρι να πήξει.

Μεταφέρουμε τη χήνα σε πιατέλα, βάζουμε τη σάλτσα σε σαλτσιέρα και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε τη χήνα με λαχανικά της αρεσκείας μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *