Τι θα γίνει με όσους συνταξιούχους δεν έκαναν αίτηση για τα αναδρομικά

Μόνο ηλεκτρονικά θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, για δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, από τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου και εφεξής, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΕΦΚΑ.

Μιλώντας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, στη Βουλή, ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, ξεκαθάρισε ότι όπως και στην περίπτωση των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου ήταν ελάχιστοι εκείνοι που είχαν κάνει αγωγές αλλά τα αναδρομικά τα παίρνουν όλοι οι δικαιούχοι στο σύνολό τους, έτσι και ότι ισχύσει για τους συνταξιούχους και τα αναδρομικά, θα ισχύσει για όλους, είτε έχουν κάνει αίτηση είτε όχι.

Διαβάστε Επίσης  Επίδομα θέρμανσης: Στις 13 Ιανουαρίου η τελευταία μέρα των αιτήσεων

Στελέχη της κυβέρνησης, πάντως, όπως και η ίδια η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, προσγειώνει τις προσδοκίες των συνταξιούχων για αναδρομικά λέγοντας ότι είναι αδύνατον να πληρωθεί ένα τέτοιο ποσό. Το συνολικό ποσό των αναδρομικών υπολογίζεται σε 10 δισ. ευρώ.

Η απόφαση που αναμένεται να κρίνει την πορεία του θέματος, είναι το τι θα αποφανθεί το ΣτΕ τελικά για τον νόμο Κατρούγκαλου, ωστόσο η απόφαση λόγω εύρους του δημοσιονομικού χώρου που απαιτείται είναι μια πολιτική απόφαση.

Διαβάστε Επίσης  Πως μας παρακολουθούν οι εταιρίες από τα κινητά τηλέφωνα

Τα αναδρομικά των συνταξιούχων, πάντως, αποτελούν απειλή για δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Συγκεκριμένα, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπολογίζεται πως μόνο για τα Δώρα θα χρειαστούν πάνω από 5,5 δισ. ευρώ, αν η αναζήτηση αναδρομικών σταματήσει στην τριετία, ενώ ο συνολικός λογαριασμός, δηλαδή με την αναδρομική αποκατάσταση των περικοπών στις συντάξεις, μπορεί να φτάσει στα 10 δισ. ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *