Κοινωνικό Μέρισμα 2018: Αυτοί είναι οι δικαιούχοι – Πότε θα λάβουν το έκτακτο επίδομα

Αναμένεται να πραγματοποιηθεί εφάπαξ ενίσχυση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων

Στα μέσα του Νοεμβρίου, αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για το φετινό κοινωνικό μέρισμα. Το βασικό σενάριο που εξετάζεται είναι η διανομή του κοινωνικού μερίσματος να δοθεί με τη μορφή εφάπαξ ενίσχυσης χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων. Το ποσό συνολικό ποσό αναμένεται να κινηθεί στα περυσινά επίπεδα, δηλαδή στα 700 εκατ. ευρώ, αν και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 περιλαμβάνει ένα ποσό της τάξης των 445 εκατ. ευρώ, ως υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στη λίστα των δικαιούχων βρίσκονται φέτος νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και περιουσίες ενώ ένα μέρος του φετινού υπερπλεονάσματος θα δοθεί υπό μορφή έκτακτου επιδόματος θέρμανσης, μετά την εκτίναξη των λιανικών τιμών στη ζώνη του 1,15 ευρώ το λίτρο.

Διαβάστε Επίσης  Πάτρα: Εκταφή της Τζωρτζίνας για να πάρουν οι Αρχές το tablet – Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση

Στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν εκτιμήσεις για υπερπλεόνασμα μεγαλύτερο ακόμα και από τα 700-800 εκατ. ευρώ (445 εκατ. ευρώ προέβλεπε το προσχέδιο). Έτσι ανοίγεται ένας δημοσιονομικός χώρος για την διανομή έκτακτου οικονομικού βοηθήματος σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες με το μοντέλο που ακολουθήθηκε και πέρυσι.

Το μέρισμα θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο ώστε η δαπάνη να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, παράλληλα με την καταβολή των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς. Η πλατφόρμα koinonikomerisma.gr (ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί) είναι έτοιμη να δεχθεί άμεσα αιτήσεις ενώ εντός των επομένων εβδομάδων αναμένεται και η κατάθεση διάταξης νόμου στη Βουλή αναφορικά με την καταβολή των αναδρομικών.

Διαβάστε Επίσης  Διακοπή Ρεύματος ΔΕΗ : Διακοπές ρεύματος την Τετάρτη (23/8/2023 ) στην Αττική

Το πακέτο των παρεμβάσεων αναμένεται να περιλαμβάνει έκτακτο επίδομα νεανικής αλληλεγγύης που θα απευθύνεται σε μη επιδοτούμενους ανέργους του ΟΑΕΔ, ηλικίας 18 έως 24 ετών. Πέρυσι το ύψος του ποσού ήταν 400 ευρώ και οι ωφελούμενοι περί τους 55.000.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *