Πώς τα ρούχα επηρεάζουν τα συναισθήματα και την ψυχολογία μας

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η διάθεσή μας μπορεί να επηρεαστεί ανάλογα με το τι φοράμε. Ομοίως, το πώς αισθανόμαστε μόλις ξυπνήσουμε μπορεί να επηρεάσει την επιλογή για τα ρούχα μας και στη συνέχεια την ψυχολογία μας.

Μια μελέτη του 2012 από την καθηγήτρια Karen Pine, από το τμήμα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Hertfordshire στη Βρετανία, διαπίστωσε ότι το 57% των γυναικών που βίωναν κατάθλιψη, θα επέλεγαν να φορέσουν μία φαρδιά μπλούζα σε σύγκριση με το 2%. Ομοίως, το 62% των γυναικών θα έβαζαν ένα αγαπημένο φόρεμα όταν ήταν ευτυχισμένες, σε σύγκριση με 6% όταν ήταν λυπημένες. Και το outfit που επιλέγουν οι γυναίκες όταν νιώθουν κάπως «πεσμένες»; Οι μισές από τις 100 γυναίκες που ερωτήθηκαν θα επέλεγαν το αγαπημένο τους τζιν.

Διαβάστε Επίσης  Πώς να διατηρείτε την ψυχραιμία σας σε μια διαφωνία

«Τα “χαρούμενα” ρούχα τείνουν να είναι αυτά που κολακεύουν, αναδεικνύουν το σώμα και είναι φτιαγμένα από φωτεινά και όμορφα υφάσματα» δηλώνει η καθηγήτρια Pine. Η έρευνα του senior marketing lecturer Dr Alastair Tombs, από το Πανεπιστήμιο του Queensland’s business school, ενισχύει τη δυνατή σύνδεση μεταξύ των συναισθημάτων των γυναικών και των ρούχων τους.

Η επιλογή των ρούχων γίνεται συνήθως με βάση τη διάθεσή μας, αλλά και με στόχο να καλύψουμε ή να ελέγξουμε τα συναισθήματά μας. Επίσης, ο Dr Alastair Tombs ανακάλυψε ότι οι αναμνήσεις ή τα συναισθήματα που έχουμε από συγκεκριμένα ρούχα μπορούν να προκαλέσουν αρνητικά η θετικά συναισθήματα όταν τα φοράμε. Το ίδιο ισχύει και όταν πρόκειται για το μέγεθος ενός ρούχου, αφού όταν δεν είναι σε «μικρότερο» μέγεθος επηρεάζει τη διάθεσή μας.

Διαβάστε Επίσης  Πώς συνδέεται το στρες με την αϋπνία;

Πώς μπορείς να χτίσεις μία «χαρούμενη» γκαρνταρόμπα:

-Φόρεσε ρούχα που σε κολακεύουν και είναι φτιαγμένα από φυσικά υλικά που σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά.

-Απομάκρυνε από την ντουλάπα σου κομμάτια τα οποία έχεις συσχετίσει με αρνητικές καταστάσεις.

-Δώσε τα ρούχα που δεν σου ταιριάζουν πλέον και επίτρεψε σε κάποιον άλλον να τα απολαύσει.

-Κάνε εκκαθάριση στην ντουλάπα σου δύο φορές τον χρόνο – ανάλογα με την εποχή.

-Χρησιμοποίησε statement κομμάτια στο look σου. Μπορεί να είναι ένα κολιέ, ένα φουλάρι ή ένα ζευγάρι γόβες.

-Μην αγοράζεις ρούχα που είναι έξω από τη ζώνη ασφαλείας σου. Οι πιθανότητες να τα φορέσεις και να τα χαρείς είναι ελάχιστες.

-Μάθε ποιες γραμμές και ποια χρώματα σε κολακεύουν περισσότερο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *