Η μείωση της χοληστερίνης στις γυναίκες

Η μείωση της χοληστερίνης στις γυναίκες

Η χοληστερίνη εκδηλώνεται με διαφορετικούς τρόπους στους άνδρες και στις γυναίκες.

Ίσως να μην το γνωρίζατε, αλλά οι γυναίκες επηρεάζονται από ορμονικές αλλαγές που κάνουν τα επίπεδά της να αυξάνονται και κατά την εγκυμοσύνη και κατά την εμμηνόπαυση.

Το μόνο που πρέπει να κάνετε, ωστόσο, είναι να μάθετε τα επίπεδα της χοληστερίνης στις γυναίκες και τον καλύτερο τρόπο να μειώσετε τα επίπεδά της σύμφωνα με τη φύση σας.

Γνωρίζουμε ήδη ότι η χοληστερίνη είναι ένα είδος λίπους που υπάρχει φυσιολογικά στο σώμα, και ότι βοηθάει στην πραγματοποίηση διαφόρων ζωτικών και απαραίτητων λειτουργιών για την υγεία. Στις γυναίκες, συνδέεται στενότερα με την παραγωγή αρκετών γυναικείων ορμονών καθώς και με την παραγωγή της βιταμίνης D και των χολικών οξέων. Για να μεταφερθεί στο αίμα, χρειάζεται λιποπρωτεΐνες: την LDL και την HDL. Οι κίνδυνοι για την υγεία εμφανίζονται ακριβώς όταν διαταράσσεται η ισορροπία σε μία από αυτές.

Αιτίες της υψηλής χοληστερίνης στις γυναίκες

 

Υψηλή χοληστερίνη πριν την εμμηνόπαυση

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλή χοληστερίνη πριν την εμμηνόπαυση. Γενικά εμφανίζεται πριν την ηλικία των πενήντα ετών και αναγκάζει τις γυναίκες να λάβουν ορισμένα φάρμακα, ή να κάνουν αλλαγές στις διατροφικές τους συνήθειες. Ας ρίξουμε, όμως, μια ματιά στις αιτίες:

Εγκυμοσύνη: κατά την εγκυμοσύνη, οι γυναίκες παρουσιάζουν αύξηση των οιστρογόνων και των ορμονών λόγω της ανάπτυξης του πλακούντα. Η χοληστερίνη είναι μια απαραίτητη λιπαρή ουσία για την παραγωγή των οιστρογόνων και των ορμονών που πλακούντα. Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε υψηλή χοληστερίνη. Εκτός αυτού, οι γυναίκες βιώνουν επίσης αλλαγές στις αναβολικές διεργασίες τους, οι οποίες οδηγούν ταυτόχρονα σε υψηλή χοληστερίνη. Θυμηθείτε να κάνετε τις προληπτικές εξετάσεις σας ώστε να ακολουθήσετε την κατάλληλη ιατρική αγωγή.

Διαβάστε Επίσης  Το έλαιο καρύδας είναι εξίσου ανθυγιεινό με τα ζωικά λίπη και το βούτυρο

Χρήση αντισυλληπτικών: πολλά από τα χάπια αυτά περιέχουν οιστρογόνο και προγεστίνη. Όπως προαναφέραμε, οι ουσίες αυτές επηρεάζουν τα τριγλυκερίδια και τα επίπεδα της χοληστερίνης, προκαλώντας αλλαγές στα επίπεδα τόσο της HDL όσο και της LDL.
Υποθυρεοειδισμός: πρόσφατες μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι, όταν ένα άτομο πάσχει από υποθυρεοειδισμό, ο θυρεοειδής παράγει πολύ λίγες ορμόνες, γεγονός που επιβραδύνει το μεταβολισμό του σώματος. Αυτό κάνει τη χοληστερίνη να αυξάνεται, επειδή τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών μειώνουν την ικανότητα του συκωτιού να επεξεργάζεται το αίμα. Έχετέ το υπόψη σας.

Νεφρική ανεπάρκεια: όταν το άτομο πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια, αρχίζουν να συσσωρεύονται λιπίδια στο αίμα επειδή τα νεφρά δεν μπορούν να τα επεξεργαστούν σωστά. Αυτό οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης.
Παχυσαρκία: πρόκειται για τη συνηθέστερη και ευρύτερα γνωστή αιτία. Τα συσσωρευμένα λίπη διαταράσσουν αμέσως την ισορροπία των επιπέδων της HDL και της LDL, με αποτέλεσμα την αύξηση της χοληστερίνης και της ποσότητας των λιπών που επικολλώνται σε φλέβες και αρτηρίες, οδηγώντας στην επικίνδυνη σκλήρυνσή τους.

 

Η χοληστερίνη κατά την εμμηνόπαυση

Η χοληστερίνη αναπόφευκτα αυξάνεται κατά την εμμηνόπαυση. Οι γυναίκες μερικές φορές αγανακτούν όταν δεν μπορούν να βρουν την αιτία ενώ εξακολουθούν να κάνουν υγιεινή διατροφή, να φροντίζουν τον εαυτό τους, κι όμως… τα επίπεδα της χοληστερίνης τους συνεχίζουν να βρίσκονται εκτός ισορροπίας.

Σε τί οφείλεται αυτό; Όλο αυτό οφείλεται σε μια ανισορροπία στα οιστρογόνα κατά την εμμηνόπαυση. Μέχρι τότε, πολλές γυναίκες έχουν καλά επίπεδα χοληστερίνης, όμως μετά την ηλικία των πενήντα ετών πραγματοποιούνται αλλαγές στο σώμα και αυτό κάνει τη χοληστερίνη στην κυκλοφορία του αίματος να αυξάνεται.

Διαβάστε Επίσης  Το αντιοξειδωτικό έλαιο που ρίχνει την πίεση και νικά τη γήρανση

Έχετέ το αυτό υπόψη και επισκεφτείτε το γιατρό σας. Μερικές φορές η θεραπεία με ορμόνες βοηθάει στην εξισορρόπηση των επιπέδων της χοληστερίνης σας.

 

Καταπολέμηση της υψηλής χοληστερίνης στις γυναίκες

Η δύναμη των κόκκινων και των μπλε φρούτων

 

Καρπούζι, ρόδι, φράουλες, μούρα, μύρτιλα, δαμάσκηνα… όλα τα μπλε και τα κόκκινα φρούτα μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα, καταπολεμούν την κακή χοληστερίνη και φροντίζουν την καρδιά.

Στις γυναίκες, προλαμβάνουν επίσης τα προβλήματα από φλεγμονές της ουροφόρου οδού.

Εξασφαλίζουν εξαιρετικές αντιοξειδωτικές ουσίες που μπορούν να έχουν μεγάλες ωφέλειες.

Τα φρούτα αυτά περιέχουν επίσης ανθοκυανίνη, η οποία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για τη μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης.

Προσπαθείτε να πίνετε ένα φυσικό χυμό κάθε πρωί, ή να τρώτε τα φρούτα αυτά με βρώμη. Συνιστώνται ιδιαίτερα για την υγεία των γυναικών.

Οδηγίες για μια υγιεινή διατροφή

 

Αποφεύγετε την κατανάλωση βιομηχανικών γλυκών, λιπών, πρόσθετων ουσιών, γαλακτοκομικών, κόκκινου κρέατος, τηγανητών ή καρυκευμένων φαγητών…

Αυξήστε την ποσότητα των φρούτων και των λαχανικών στη διατροφή σας, των πράσινων λαχανικών, των σιτηρών ολικής άλεσης, του χυλού βρώμης, του λιναρόσπορου, των αποξηραμένων φρούτων και του τόφου.

Χρησιμοποιείτε πάντα ελαιόλαδο.

Μαγειρεύετε το φαγητό σας στο φούρνο όποτε είναι δυνατόν, αποφεύγετε το τηγάνισμα.

Ήπια άσκηση. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να περπατάτε σαράντα λεπτά την ημέρα, όμως αποφεύγετε την καθιστική ζωή.

Αφήστε μια απάντηση