«Τσεκούρι» από τον ΕΟΠΥΥ σε αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες

  • Post category:ΥΓΕΙΑ

Από το κόσκινο του ΕΟΠΥΥ περνούν αυτή τη φορά οι αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες.

Το επιχείρημα του ΕΟΠΥΥ συνίσταται στον περιορισμό των πλασματικών εξετάσεων, με σκοπό να μειωθούν οι δαπάνες. Για αυτό το λόγο υιοθετείται πλαφόν ανά μηχάνημα.

Ο Οργανισμός καλεί τα διαγνωστικά κέντρα και τις κλινικές, να προσκομίσουν έως την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018 εξωτερικό σκληρό δίσκο με όλες τις εξετάσεις αξονικής και μαγνητικής τομογραφίας, καθώς και ψηφιακής μαστογραφίας, που εκτελέστηκαν και υποβλήθηκαν προς αποζημίωση στον ΕΟΠΥΥ, το διάστημα από 15 έως 30 Μαρτίου 2018.

Ο ΕΟΠΥΥ θα διασταυρώσει τις εξετάσεις που έχουν υποβληθεί από τα διαγνωστικά κέντρα με αυτές που έχουν εκτελεστεί ανά συγκεκριμένο μηχάνημα και ανά ΑΜΚΑ ασφαλισμένου. Με τον τρόπο αυτό, θα διαπιστωθεί εάν έχουν γίνει όντως οι εξετάσεις, εάν έχουν χρησιμοποιηθεί ίδιες αξονικές – μαγνητικές τομογραφίες για διαφορετικούς ασθενείς (όπως στην περίπτωση των επιθεμάτων), καθώς και αν παρατηρείται μεγάλη συχνότητα εξετάσεων στους ίδιους ασθενείς. Αυτές οι περιπτώσεις θα παραπέμπονται για περαιτέρω έλεγχο.

Διαβάστε Επίσης  Οι ουσίες που καταστρέφουν τους πνεύμονες - Δείτε σε ποια προϊόντα βρίσκονται

Οι ασφαλισμένοι θα δυσκολεύονται να βρουν διαγνωστικό κέντρο ή εργαστήριο εάν έχει κλείσει το πλαφόν κάθε μηχανήματος. Κάτι ανάλογο, δηλαδή, µε ό,τι συνέβαινε µε τους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, που είχαν στη διάθεσή τους µόνο 200 δωρεάν επισκέψεις, οι οποίες τελείωναν µέσα στις πρώτες ηµέρες του µήνα. Αξιοσηµείωτο είναι το γεγονός ότι µε την τελευταία υπουργική απόφαση τέθηκε περιοριστικό πλαφόν στις απεικονιστικές εξετάσεις ανά ασθενή, ενώ και ο ίδιος ο γιατρός δεν µπορεί να ξεπεράσει συγκεκριµένο αριθµό παραπεµπτικών.

Διαβάστε Επίσης  Μπορεί η ασπιρίνη να εμποδίσει την εμφάνιση καρκίνου;

Το πρόβληµα δεν θα ήταν τόσο µεγάλο εάν τα δηµόσια νοσοκοµεία και οι δηµόσιες δοµές διέθεταν ελεύθερα ραντεβού για να γίνουν απεικονιστικές εξετάσεις, αλλά και τα αντίστοιχα µηχανήµατα. Σήµερα το 90% των εξετάσεων των περίπου 10 εκατ. ασφαλισµένων του ΕΟΠΥΥ διεξάγεται στον ιδιωτικό τοµέα, στον οποίο ο ασφαλισµένος καταβάλλει τη συµµετοχή του.

https://www.dikaiologitika.gr

Αφήστε μια απάντηση