Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης δεν θέλει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

«Είναι ώρα να αφοσιωθούμε στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα.

Για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την εμβάθυνση της Δημοκρατίας, της αξιοκρατίας και της ισονομίας, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης»: με τα λόγια αυτά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε το «στίγμα» για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε από τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ –παρά τις δημοσιονομικές αντιξοότητες.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η σημερινή συνεδρίαση έχει ως «αποκλειστικό θέμα» την πρόταση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, ωστόσο υπογράμμισε ότι αποτελεί και την πρώτη συνεδρίαση που διεξάγεται ενώ η χώρα έχει εξέλθει από τα μνημόνια.

Διαβάστε Επίσης  Σήμερα 30 Οκτωβρίου τιμώνται τα αδέλφια Άγιοι Ζηνόβιος και Ζηνοβία

«Εμείς πετύχαμε, εκεί που τρεις συνεχόμενες κυβερνήσεις απέτυχαν παταγωδώς. Και κυρίως πετύχαμε, σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, προστατεύοντας τους ασθενέστερους και κρατώντας τη κοινωνία όρθια» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας πέταξε το «γάντι» στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν θέλει να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την καθιέρωση, παγίως, αναλογικού εκλογικού συστήματος αλλά και ταυτόχρονη καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας.

«Η εποικοδομητική ψήφος δυσπιστίας αποτελεί το θεσμό, σύμφωνα με τον οποίο πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να γίνει δεκτή από το Κοινοβούλιο, παρά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι υπερψηφίζεται ταυτόχρονα και άλλος πρωθυπουργός» τόνισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Και τούτο, φυσικά, δεν δημιουργεί μόνο συνθήκες πολιτικής σταθερότητας, καθώς δυσκολεύει την πρόωρη λήξη της κοινοβουλευτικής περιόδου. Ταυτόχρονα δημιουργεί τους όρους για τετραετείς πολιτικούς κύκλους πέρα και έξω από τακτικισμούς και σχεδιασμούς εξωθεσμικών πολιτικών κέντρων».

Διαβάστε Επίσης  Ανοίγει ο δρόμος για την αναδοχή και από ζευγάρια ομοφυλοφίλων

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι αυτό το μέτρο ισχυροποιεί την εκάστοτε κυβέρνηση και πρόσθεσε πως είναι γι’ αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να νοηθεί και να λειτουργήσει παρά μόνο σε συνδυασμό με την υποχρέωση για εφαρμογή ενός αναλογικού εκλογικού συστήματος, ενός εσωτερικού, δηλαδή, στον κοινοβουλευτισμό εξισορροπητικού μηχανισμού.

περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *