Βιταμίνες και παιδιά

Βιταμίνες και παιδιά

Η σωστή ανάπτυξη του παιδιού είναι το κλειδί για τη πορεία στη ζωή του . Στην ανάπτυξη
συμβάλλουν πολλοί παράγοντες και πρώτος και βασικός παράγοντας είναι η διατροφή του παιδιού που πρέπει να είναι πλούσια σε ζωϊκών και φυτικών τροφών ώστε να προσφέρει τις επαρκείς ποσότητες βιταμινών που θέλει ο οργανισμός για να αναπτυχθεί και να προλάβει τυχόν αβιταμινώσεις. Οι βιταμίνες διακρίνονται σε υδατοδιαλυτές ( B και C ) και λιποδιαλυτές ( A, D, E, K ).

Διαβάστε παρακάτω το ρόλο των βιταμινών στην ανάπτυξη του παιδιού σας.

Βιταμίνη Α για την όραση και το δέρμα. Πηγές βιταμίνης Α: Μητρικό γάλα, μουρουνέλαιο, βούτυρο, ο κρόκος του αυγού, γάλα, πράσινα και κίτρινα λαχανικά.
Βιταμίνη Β1 ( θειαμίνη ) για την παραγωγή ενέργειας, απαραίτητη για την καλή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, της καρδιάς, των μυών. Πηγές βιταμίνης Β1: Μητρικό γάλα, γάλα αγελάδος, αυγό, δημητριακά ολικής αλέσεως. Η έλλειψή της προκαλεί την ασθένεια beri-beri (πολυνευρίτιδα).
Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) για την παραγωγή ενέργειας. Πηγές βιταμίνης Β2: Μαγιά μπύρας, γάλα αγελάδας, αβγό.
Βιταμίνη Β3 (νιασίνη για την παραγωγή ενέργειας. Πηγές βιταμίνης Β3: Κρέας, ψάρι, αυγό, γάλα. Η ανεπάρκειά της μπορεί να προκαλέσει την ασθένεια πελλάγρα (δερματίτιδα, διάρροια, πρώιμη άνοια).
Βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ)για την παραγωγή ενέργειας. Πηγές βιταμίνης Β5: Δημητριακά, όσπρια, κρέας.
Βιταμίνη Β6 για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος, για την αιμοποίηση, για το δέρμα. Πηγές Βιταμίνης Β6: Μητρικό και αγελαδινό γάλα, δημητριακά.
Βιοτίνη για τον μεταβολισμό του λίπους. Πηγές βιοτίνης : Βρίσκεται σε όλες σχεδόν τις τροφές.
Βιταμίνη Β12 για την πρόληψη της αναιμίας. Πηγές Βιταμίνης Β12: Γάλα, τυρί, ψάρι, αυγό, κρέας ( συκώτι)
Φιλλικό οξύ για την πρόληψη αναιμίας.Πηγές φιλικού οξέος: Μητρικό και αγελαδινό γάλα.
Βιταμίνη C για τη σύνθεση του κολλαγόνου, την απορρόφηση του σιδήρου, την επούλωση των τραυμάτων. Η έλλειψή της προκαλεί το σκορβούτο. Πηγές βιταμίνης C: Εσπεριδοειδή, λαχανικά.
Βιταμίνη D για γερό σκελετός και δόντια. Απαραίτητη για τη σωστή νευρομυϊκή λειτουργία.Πηγές βιταμίνης D : Γάλα, ο κρόκος του αυγού, ιχθυέλαιο, βούτυρο.
Βιταμίνη Κ για την πήξη του αίματος. Πηγές βιταμίνης Κ: πράσινα λαχανικά.
Βιταμίνη Ε που έχει αντιοξειδωτική δράση. Πηγές βιταμίνη Ε: Πράσινα λαχανικά, ξηροί καρποί, ελαιόλαδο.

Διαβάστε Επίσης  Προϋποθέσεις για ποιοτικό ύπνο του παιδιού σας!


Αφήστε μια απάντηση