Σεισμός: Αυτά είναι τα ρήγματα στα οποία θα εκδηλωθούν οι επόμενες μεγάλες δονήσεις

Τα ρήγματα στα οποία αναμένεται να εκδηλωθούν οι επόμενοι μεγάλοι σεισμοί του κεντρικού Ιονίου κατάφεραν να εντοπίσουν Έλληνες επιστήμονες.

Πρόκειται για τρία κομμάτια μεγάλων ρηγμάτων, τα οποία δεν «έσπασαν» κατά τη διάρκεια πρόσφατων ισχυρών σεισμών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», τα ρήγματα αυτά θα μπορούσαν να δώσουν σεισμούς σαν κι αυτόν που χτύπησε τη Ζάκυνθο τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Το πρώτο, μήκους 6 χιλιομέτρων, εντοπίζεται κατά μήκος της δυτικής ακτής της Λευκάδας, το δεύτερο, μήκους 14 χιλιομέτρων, βρίσκεται βορειοδυτικά της Κεφαλονιάς και το τρίτο με μήκος 30 χιλιόμετρα κατεγράφη στις δυτικές ακτές του νησιού.

Διαβάστε Επίσης  Τι αλλάζει με την προστασία προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο από τις 25 Μαΐου - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αξιοποιώντας δεδομένα από δορυφορικά ραντάρ, οι επιστήμονες εξέτασαν την παραμόρφωση που προκάλεσαν τέσσερις παλαιότεροι ισχυροί σεισμοί στα νησιά του κεντρικού Ιονίου, χαρτογράφησαν με ακρίβεια τα ρήγματά τους και ανακάλυψαν τα κομμάτια τους που δεν έχουν «σπάσει», αποκαλύπτοντας έτσι τις περιοχές που είναι πιθανό να παραγάγουν σεισμούς στο μέλλον.

Σύμφωνα με τους ίδιους, τα σεισμικά κενά που χαρτογραφήθηκαν μπορούν να δώσουν σεισμικές δονήσεις μεγέθους από 5,5 έως 6,5 Ρίχτερ. Οι σεισμολόγοι επισημαίνουν ότι με τη συγκεκριμένη μέθοδο δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί η χρονική εκδήλωση σεισμών, δίνουν, όμως, έναν ορίζοντα 20ετίας για τη διάρρηξη των ρηγμάτων στα συγκεκριμένα σημεία.

Διαβάστε Επίσης  Τέλος από αύριο οι δωρεάν πλαστικές σακούλες- Διαβάστε τι λέει η εγκύκλιος της ΕΣΕΕ

περισσότερα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *