Μυστικό μακροζωίας το σεξ – Δείτε ποια είναι η συνιστώμενη συχνότητα

Σωστή διατροφή, καθημερινή γυμναστική, καλός ύπνος και… σεξ είναι μερικά από τα βασικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να «ξεγελάσουμε» τον χρόνο και να καθυστερήσουμε τα σημάδια της γήρανσης.

Αναφορικά με το σεξ, ποια είναι η «δόση» που συνιστούν οι ειδικοί για να πετύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα;

Σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, η αντιγηραντική δράση του σεξ επιτυγχάνεται όταν η συχνότητά του δεν είναι μικρότερη από μία φορά την εβδομάδα.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι επιστήμονες παρακολούθησαν 129 γυναίκες, οι οποίες ερωτήθηκαν για τη σεξουαλική τους ζωή καθώς και το πόσο ευτυχισμένες ήταν στη σχέση τους και αν τσακώνονταν συχνά με τον σύντροφό τους. Οι γυναίκες έδωσαν επίσης ένα δείγμα αίματος, το οποίο ανέλυσαν οι επιστήμονες στο εργαστήριο.

Διαβάστε Επίσης  17 Αντιγηραντικές Τροφές για Νεανική Επιδερμίδα

Οι αναλύσεις των δειγμάτων υπέδειξαν ότι οι γυναίκες που έκαναν σεξ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα είχαν μακρύτερα τελομερή, τα οποία αποτελούν «δείκτη» του βιολογικού ρυθμού γήρανσης του οργανισμού. Τα τελομερή είναι μια περιοχή του DNA που βρίσκεται στο άκρο κάθε χρωμοσώματος και προστατεύει τη γενετική πληροφορία από τη φθορά, περίπου όπως το πλαστικό κάλυμμα στα κορδόνια των παπουτσιών.

Τα τελομερή μικραίνουν όσο μεγαλώνουμε αλλά φθείρονται επίσης και λόγω κακών συνηθειών που έχουμε υιοθετήσει, όπως η ανθυγιεινή διατροφή. Αντίθετα, καλές συνήθειες όπως η γυμναστική αλλά και το συχνό σεξ, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Psychoneuroendocrinology, βοηθούν να διατηρήσουμε τα τελομερή κι έτσι να καθυστερήσουμε τη βιολογική γήρανση του οργανισμού μας.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *