Γιατί ο Xάρι και η Μέγκαν δεν θα έχουν τη κηδεμονία του παιδιού που περιμένουν

ο Xάρι και η Μέγκαν

Το παλάτι του Κένσινγκτον ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσσεξ, Χάρι και Μέγκαν περιμένουν το πρώτο τους παιδί, η γέννηση του οποίου αναμένεται την άνοιξη του 2019.

Τα νέα έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό όχι μόνο μεταξύ των μελών της βασιλικής οικογένειας αλλά και από τους υπηκόους αυτής και τους απανταχού λάτρεις του δημοφιλούς ζευγαριού.

Αυτό βέβαια που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι πως ο Χάρι και η Μέγκαν δεν θα έχουν την πλήρη κηδεμονία του παιδιού τους. Ο λόγος είναι ένας νόμος που συντάχθηκε και υιοθετήθηκε πριν από περίπου τρεις αιώνες.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Όπως εξηγεί η ειδική επί ζητημάτων που παλατιού, Μαρλίν Κένινγν, όλα ξεκίνησαν το 1717 από τον βασιλιά Γεώργιο Α΄.

«Ο Γεώργιος Α΄δεν είχε καλές σχέσεις με τον γιο του, τον μελλοντικό Γεώργιο Β΄. Νομίζω πως η διαφωνία ξεκίνησε όταν ο τότε πρίγκιπας της Ουαλίας (Γεώργιος Β΄) δεν δέχθηκε να βαφτίσει τον γιο του το πρόσωπο που του είχε επιλέξει ο βασιλιάς. Έτσι ο Γεώργιος Α′ πήγε στο Κοινοβούλιο και τους ζήτησε να σκεφτούν κάτι» για να μπορέσει να περάσει το δικό του.

Διαβάστε Επίσης  Ελένη Φουρέιρα: «Οι ρατσιστές δεν θα τα καταφέρουν να μην αγαπάω την Ελλάδα»

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Κένινγνκ στον Independent, λίγο καιρό αργότερα, το 1772 εκδόθηκε βασιλικό διάταγμα που ρυθμίζει τα θέματα κηδεμονίας των παιδιών της βασιλικής οικογένειας.

Στο διάταγμα αναφέρεται πως η άποψη 10 δικαστών, το 1717, αναγνωρίζει ως νόμιμο προνόμιο του βασιλιά να φροντίζει για τον γάμο και την εκπαίδευση των παιδιών της βασιλικής οικογένειας, των εγγονιών και των πιθανών διαδόχων του θρόνου.

Έτσι, μέχρι σήμερα ο νόμος ορίζει ότι εν προκειμένω η βασίλισσα Ελισάβετ έχει τη νόμιμη, πλήρη επιμέλεια όχι μόνο των παιδιών της αλλά και των εγγονιών της, μεταξύ των οποίων είναι εκτός από τα παιδιά του Γούλιαμ και της Κέιτ και τα μελλοντικά παιδιά του Χάρι και της Μέγκαν.

Διαβάστε Επίσης  ΤΟ ΣΟΪ ΣΟΥ: Επεισόδιο 1 (5ος κύκλος)

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως όταν το 1994 η πριγκίπισσα Νταϊάνα και ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος, είχαν χωρίσει. Η Νταϊάνα φαίνεται πως είχε εκφράσει την επιθυμία να ζήσει με τους γιους της στην Αυστραλία αλλά δεν μπόρεσε να το κάνει και θα μπορούσε να το κάνει εξαιτίας αυτού του νόμου.

Βέβαια, όπως υποστηρίζει η Κένινγκ, δεν αναμένεται να παρέμβη και το όλο θέμα είναι περισσότερο τυπικό. «Νομίζω πως η βασίλισσα έχει αφήσει τα παιδιά της να μεγαλώσουν εκείνα τα δικά τους παιδιά».

 

ΠΗΓΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *