Όλες οι θεραπείες για τις ραγάδες!

Δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία των ραβδώσεων.

Υπάρχουν κρέμες ραγάδων, που υπόσχονται αποτελέσματα που δεν μπορούν να παραδώσουν και μια τεράστια βιομηχανία που έχει στηθεί, προκειμένου να υποκινούν κυρίως γυναίκες να χρησιμοποιούν σε μακροχρόνια βάση παρασκευάσματα τα οποία δρουν αποτρεπτικά στην εμφάνιση των ραγάδων. Ο πλαστικός χειρουργός Πρόδρομος Παπαΐωάννου μας εξηγεί:

Οι ραγάδες είναι βλάβες του κολλαγόνου που συμβαίνουν στο επίπεδο του χωρίου του δέρματος, όπου σπάζουν οι ίνες του κολλαγόνου, ως αποτέλεσμα τάσης ή ορμονικών διαταραχών. Με βάση αυτό το γεγονός, καθώς και με το γεγονός ότι οι περισσότερες κρέμες δεν διαπερνούν την επιδερμίδα πλήρως, ώστε η δράση τους στο χόριο να είναι περιορισμένη, είναι σαφές το ότι η θεραπεία των ραγάδων με κρέμες είναι αναποτελεσματική.
Υπάρχουν δύο τύποι ραγάδων, οι ερυθρές και οι λευκές. Οι κόκκινες ραγάδες είναι ουσιαστικά η αρχική βλάβη του κολλαγόνου και υπάρχει στα πρώιμα στάδια εμφάνισης. Οι κόκκινες ραγάδες ανταποκρίνονται καλύτερα στη θεραπεία. Οι άσπρες ραγάδες είναι η μη αναστρέψιμη βλάβη του κολλαγόνου και είναι πιο ανθεκτικές στις θεραπείες.
Νεότερες έρευνες έδειξαν ότι η δραστηριοποίηση του κολλαγόνου είναι ο μόνος τρόπος να βελτιωθούν οι ραγάδες, χωρίς ακόμα να είναι δυνατό αυτές να εξαλειφτούν τελείως. Για την ενεργοποίηση του κολλαγόνου παρέχουμε διάφορες θεραπείες, ανάλογα με την εντόπιση, τον αριθμό και τον τύπο δέρματος.

Φωτοθερμόλυση Με Λέϊζερ

Η θεραπεία γίνεται με τμηματική και εστιασμένη φωτοθερμόλυση κατά μήκος των ραγάδων στο βάθος του χωρίου. Η ενέργεια του λέϊζερ προκαλεί εστιακές μικροβλάβες του δέρματος, οι οποίες δίνουν το έναυσμα για μετανάστευση κυττάρων και παραγωγή κολλαγόνου. Εφόσον η πρώτη συνεδρία είναι επιτυχής μπορεί να ακολουθήσουν περισσότερες με ένα μεσοδιάστημα 6 εβδομάδων, εως ότου επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Σε περιπτώσεις πολλών μικρών ραγάδων σε μεγάλη έκταση μπορεί να γίνει μια επιφανειακή απόξεση του δέρματος με λέϊζερ, με το fractional CO2 laser. Η θεραπεία αυτή χρειάζεται προσοχή σε σκούρους τύπου δέρματος, προκειμένου να μην προκληθούν χρωματικές βλάβες στο δέρμα.

Διαβάστε Επίσης  Ψαλίδι βλεφαρίδων: Τα βήματα για σωστή χρήση και τέλειο βλέμμα

Medical Needling

Η θεραπεία των ραγάδων μπορεί να γίνει με μικροβελονισμό, με ειδικό ρολό μικροβελονισμού ή με το intracel. Στην πρώτη περίπτωση γίνεται ένα επαναλαμβανόμενο τσίμπημα του δέρματος όπου υπάρχουν ραγάδες με ένα ειδικό ρολό με μικροσκοπικές ακίδες. Μέσω του τραυματισμού που προκαλείται στο χόριο διεγείρεται η μετανάστευση ινοβλαστών, τα οποία είναι κύτταρα που παράγουν κολλαγόνο. Στην περίπτωση του Intracel ενισχύεται η διέγερση των κυττάρων και του κολλαγόνου με τη χρήση ρεύματος, το οποίο διοχετεύεται ακριβώς στη στοιβάδα του δέρματος που εμφανίζει το πρόβλημα.

Ο μηχανισμός δράσης και στις δυο περιπτώσεις είναι παραπλήσιος, ενώ παρατηρείτε ενισχυμένο αποτέλεσμα με το Intracel.
Οι ραγάδες υποχωρούν ή βελτιώνονται σημαντικά σε ένα διάστημα 6 εβδομάδων. Η θεραπεία των ραγάδων μπορεί να επαναληφθεί μετά από αυτό το διάστημα, ή μπορεί να εφαρμοστεί κάποια άλλη μέθοδος, που μπορεί να δείξει καλύτερη ανταπόκριση.

Χημικό Peeling

Στα πλαίσια της αναγγέννησης του δέρματος μπορεί γίνει αντιμετώπιση των ραγάδων με την εφαρμογή χημικού TCA peeling, με σκοπό και πάλι να προκαλέσουμε διέγερση των ινοβλαστών και την παραγωγή κολλαγόνου. Η θεραπεία γίνεται για 6 μήνες μία φορά το μήνα. Τα αποτελέσματα είνα σημαντικά σε κόκκινες ραγάδες και ικανοποιητικά σε άσπρες ραγάδες.
PRP Και Βλαστοκύτταρα
Η έγχυση PRP, δηλαδή ενεργοποιημένων αιμοπεταλίων του αίματος κάτω από το δέρμα έχει αποδεδειγμένα αποτελέσματα, όσον αφορά στη διέγερση του κολλαγόνου του δέρματος. Η θεραπεία των ραβδώσεων μπορεί να γίνει είτε αποκλειστικά με PRP, είτε σε συνδυασμό με βλαστοκύτταρα, ώστε να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η απανορθωτική δράση της θεραπείας. Συνήθως χρειάζονται 2-4 συνεδρίες, προκειμένου να έχουμε εμφανή αποτελέσματα.

Διαβάστε Επίσης  Μαγειρική σόδα στο δέρμα: Φυσικό απολεπιστικό

Τι μπορείτε να κάνετε για τις ραγάδες της εγκυμοσύνης;

Οι ραγάδες στην εγκυμοσύνη εμφανίζονται λόγω της απότομης διάτασης του δέρματος, αν και σημαντικό ρόλο παίζουν και οι ορμονικές αλλαγές, χωρίς ακόμα να είναι ξεκάθαρος ο ακριβής μηχανισμός εμφάνισης. Οι ραγάδες που εμφανίζονται είναι κόκκινες ραγάδες και συχνά συνυπάρχει φαγούρα και απολέπιση στην περιοχή.

Οι τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι καμία κρέμα για ραγάδες δεν έχει αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση των ραγάδων.

Μέχρι στιγμής η καλύτερη θεραπεία των ραγάδων εγκυμοσύνης είναι η πρόληψη, δηλαδή η αποφυγή αύξησης του σωματικού βάρους πέρα από τα φυσιολογικά.

Επίσης χρειάζεται υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και πρωτεϊνες, προκειμένου να μη διαταραχτεί η παραγωγή κολλαγόνου.
Όταν εμφανίζονται οι ραγάδες της εγκυμοσύνης, χρειάζεται τοπική περιποίηση της περιοχής με μια απλή ενυδατική κρέμα, προκειμένου να βελτιωθούν τα συμπτώματα. Είναι καλό να αποφεύγεται οποιαδήποτε ιατρική ή φαρμακευτική θεραπεία, που μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει προβλήματα στην κύηση.http://omorfamystika.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *