Ο Τσίπρας θα ζητήσει από τον Ζάεφ υπογραφή περί μη ύπαρξης Μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας

 Κίνηση – Ματ της Ελλάδας για εθνική λύση με τα Σκόπια – Τι έχουν συζητήσει Παυλόπουλος και Τσίπρας – Όλο το παράσκηνιο

Ενώ οι διαβουλεύσεις και το παρασκήνιο γύρω απ’ τη Συμφωνία των Πρεσπών εντείνονται, με κρίσιμο στοιχείο το τι θα γίνει στα Σκόπια σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος της γείτονος, στην Αθήνα έχουν αρχίσει και εξελίσσονται πρωτοβουλίες διασφάλισης των εθνικών θέσεων έναντι διαστρεβλώσεων, σκοπίμων ή προερχόμενων από ασάφειες της συμφωνίας.

Επειδή, συγκεκριμένα, γίνεται μεγάλη συζήτηση και εξελίσσεται σοβαρότατη αντιπαράθεση στην εσωτερική πολιτική σκηνή, για το αν με τη Συμφωνία των Πρεσπών η Ελλάδα «δίνει» στα Σκόπια εθνικότητα και γλώσσα, αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr αναφέρουν ότι:

• Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, έχει προτείνει στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να υπάρξει ερμηνευτική δήλωση με συγκεκριμένο περιεχόμενο επί της συμφωνίας, ώστε η Ελλάδα να κατοχυρώσει πλήρως τις εθνικές της θέσεις.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει κατ’ αρχήν αποδεχτεί την πρόταση του κ. Παυλόπουλου, την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταθέσει και στον γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος επίσης την έχει κάνει κατ’ αρχήν αποδεκτή.

Διαβάστε Επίσης  Εφιαλτικές οι νέες αποκαλύψεις του serial killer

Σύμφωνα με την πρόταση Παυλόπουλου, μετά την ολοκλήρωση της Συνταγματικής Αναθεώρησης στα Σκόπια, η Ελλάδα και τα Σκόπια, υπό την εγγύηση του ΝΑΤΟ θα συνυπογράψουν κοινή ερμηνευτική δήλωση, σύμφωνα με την οποία:

Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν αναγνωρίζει μακεδονική εθνότητα, αλλά ιθαγένεια.

Η γλώσσα της γειτονικής μας χώρας άσχετα με το αν χαρακτηρίζεται «μακεδονική», δεν έχει σχέση με την αρχαία μακεδονική γλώσσα, αλλά είναι σλαβικής προέλευσης.
Δείτε τι προβλέπει αναλυτικά η Συμφωνία των Πρεσπών κάνοντας κλικ ΕΔΩ

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι οι παραπάνω πρόνοιες υπάρχουν μέσα στη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά στην ουσία έχουν «καπελωθεί» εξαιτίας του ορυμαγδού της οξύτατης σύγκρουσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε Επίσης  Η Τουρκία άνοιξε τις πύλες! - Αριθμός-ρεκόρ προσφύγων καθημερινά σε νησιά & Έβρο

Η ερμηνευτική αυτή δήλωση, όπως πιστεύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα διαλύσει τα νέφη των παρεξηγήσεων και θα αφοπλίσει και όσους εντός των Σκοπίων σπεκουλάρουν με το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Αυτό το επιχείρημα φαίνεται ότι το αποδέχεται και ο πρωθυπουργός, ο οποίος επίσης πιστεύει ότι μια τέτοια ερμηνευτική δήλωση θα ακυρώσει και τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, ενόψει μάλιστα κρίσιμων εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων.

Να υπενθυμίσουμε, ότι και η ελληνική θέση για την ανάγκη αναθεώρησης του σκοπιανού Συντάγματος ήταν επίσης πρωτοβουλία του Προκόπη Παυλόπουλου, την οποία είχε αποδεχτεί ο Αλέξης Τσίπρας.

Και να επισημάνουμε ένα σημείο απ’ την τοποθέτηση του Προέδρου πριν λίγες μέρες, ενώπιον του Γερμανού ομολόγου του κ. Σταϊνμάιερ, ότι πριν τα Σκόπια ενταχθούν στο ΝΑΤΟ απαιτείται η «οριστικοποίηση του περιεχομένου της συμφωνίας των Πρεσπών».

 

Αποκλειστικό ρεπορτάζ του Νewsbomb.gr που ανατρέπει όλα τα δεδομένα

πηγή

Αφήστε μια απάντηση