Εμμηνόπαυση και κατάθλιψη

Μια γυναίκα που μπαίνει στην εμμηνόπαυση μπορεί να εμφανίσει εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις

και να έχει επώδυνη σεξουαλική επαφή. Τώρα, νέα έρευνα υποδεικνύει ότι διακυμάνσεις στα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί ενδεχομένως να τις καταστήσουν πιο ευάλωτες στην κατάθλιψη και πιο ευαίσθητες στο στρες.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης σε σχέση με τους άντρες και ορισμένες υπέδειξαν ότι αυτό οφείλεται σε γεγονότα που συνδέονται με το αναπαραγωγικό σύστημα, όταν οι ορμόνες έχουν περισσότερες διακυμάνσεις.
Ποσοστά σημαντικής διαταραχής κατάθλιψης και κλινικές αυξήσεις των συμπτωμάτων κατάθλιψης διπλασιάζονται ή ακόμα και τριπλασιάζονται σε γυναίκες κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση και αρχικά μετά την εμμηνόπαυση, σε σύγκριση με ποσοστά πριν την εμμηνόπαυση και αργά στην εμμηνόπαυση.
Μεταξύ 26-33% των γυναικών θα εμφανίσει κλινικά σημαντικά συμπτώματα κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της ορμονικής διακύμανσης στην περιεμμηνόπαυση, όταν η οιστραδιόλη μειώνεται.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν ελεγχόμενη τυχαιοποιημένη έρευνα διάρκειας 12 μηνών με χρήση placebo, για να αξιολογήσουν τη διάθεση και τα οφέλη στο καρδιαγγειακό σύστημα από την διαδερμική οιστραδιόλη σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
Γενικά, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι διακυμάνσεις οιστραδιόλης οδήγησαν σε μεγαλύτερο θυμό, ευερεθιστότητα και αισθήματα απόρριψης, καθώς και σε εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων.
Πιο λεπτομερώς, η ομάδα ανακάλυψε ότι οι διακυμάνσεις της ορμόνης σε γυναίκες που ήταν στην περιεμμηνόπαυση αύξησε την ευαισθησία τους στην κοινωνική απόρριψη.
Όταν η ευαισθησία συνδυάστηκε με στρεσογόνους παράγοντες, όπως διαζύγιο ή πένθος, οι γυναίκες ήταν ιδιαίτερα πιθανό να εμφανίσουν κλινικώς σημαντικά συμπτώματα κατάθλιψης.
Ενδιαφέρον προκάλεσε το εύρημα ότι αν ένα σοβαρό στρεσογόνο γεγονός δεν εμφανιζόταν, οι διακυμάνσεις οιστραδιόλης δεν προκαλούσαν συμπτώματα κατάθλιψης στις γυναίκες.
Οι ερευνητές θεώρησαν ως σοβαρά στρεσογόνα γεγονότα, το διαζύγιο ή το χωρισμό, την αρρώστια συγγενούς ή φίλου, σημαντικά οικονομικά θέματα και σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση.http://www.healthreportaz.gr/
Διαβάστε Επίσης  Τι είναι αλλεργία;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *