Κουμκουάτ, ένα δεντράκι για γλάστρα

Το κουμκουάτ ανθίζει στα μέσα του καλοκαιριού με λευκά αρωματικά άνθη και παράγει καρπούς σαν μικροσκοπικά πορτοκάλια που ωριμάζουν Ιανουάριο – Φεβρουάριο.

Tο κουμκουάτ είναι το ιδανικό καρποφόρο δέντρο για να καλλιεργήσουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας. Αειθαλές εσπεριδοειδές, με αργή ανάπτυξη, το κουμκουάτ δεν ξεπερνά τα δύο μέτρα όταν βρίσκεται σε γλάστρα. Το κουμκουάτ ανθίζει στα μέσα του καλοκαιριού με λευκά αρωματικά άνθη και παράγει καρπούς σαν μικροσκοπικά πορτοκάλια που ωριμάζουν Ιανουάριο – Φεβρουάριο.

 

Σε τι συνθήκες φυτεύεται το κουμκουάτ σε γλάστρα;

 

Το κουμκουάτ σε γλάστρα αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιόλουστες θέσεις στο μπαλκόνι, προφυλαγμένες από τους παγετούς και τους βοριάδες. Πάντως, ακόμα και σε νότιες ζεστές περιοχές, το κουμκουάτ θα πρέπει να προστατεύεται τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Η ιδανική θερμοκρασία για την φυσιολογική ανάπτυξή του κουμκουάτ είναι 13°C – 30°C. Το κουμκουάτ πρέπει να φυτευτεί σε σχετικά μεγάλη γλάστρα, διαμέτρου 30-40 εκατοστών. Για το υπόστρωμα του κουμκουάτ σε γλάστρα, επιλέγουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά.

 

Τι φροντίδα σε πότισμα και λίπανση θέλει το κουμκουάτ σε γλάστρα;

 

Διαβάστε Επίσης  Φτιάξτε φυσικό κομπόστ με τσόφλια αβγών

Οι ανάγκες του κουμκουάτ σε πότισμα σαφώς είναι μεγαλύτερες τους θερμότερους μήνες, αν και θα πρέπει να ελέγχουμε την υγρασία του χώματος τακτικά και να το ποτίζουμε ανάλογα. Πάντως, 2-3 φορές την εβδομάδα είναι αρκετές. Η λίπανση του κουμκουάτ θα πρέπει να είναι βιολογική, προσθέτοντας 3-4 κουταλιές της σούπας πλήρες βιολογικό λίπασμα, μια φορά το μήνα, κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου. Επίσης, το κουμκουάτ στη γλάστρα θα χρειαστεί και συμπληρωματική λίπανση με σίδηρο για πρασίνισμα του φυλλώματος. Σχετικά με τη φυτοπροστασία του κουμκουάτ, ο ψεκασμός με βιολογικό διάλυμα θερινού πολτού, κατά την περίοδο της άνοιξης, είναι αναγκαίος για την προληπτική καταπολέμηση των εντομολογικών εχθρών και ειδικά του φυλλοκνίστη των εσπεριδοειδών.

 

Ποιες είναι οι χρήσεις που έχει ο καρπός του κουμκουάτ;

 

Ο ωοειδής καρπός του κουμκουάτ έχει κουκούτσια και όπως όλα τα εσπεριδοειδή είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α και C. Το χρώμα του κουμκουάτ είναι πορτοκαλί ή πορτοκαλοκίτρινο και η φλούδα του είναι πολύ αρωματική με γλυκιά γεύση. Η σάρκα του καρπού του κουμκουάτ δεν είναι πολύ χυμώδης, έχει γεύση οξεία και γλυκόπικρη και γι’ αυτό συνήθως το κουμκουάτ δεν τρώγεται ωμό. Όμως, το κουμκουάτ είναι εξαιρετικό στην κουζίνα για παρασκευή λικέρ, ζελέ, μαρμελάδων και γλυκών του κουταλιού.

Διαβάστε Επίσης  Τσουκνίδα για λίπανση και προστασία στον κήπο

 

Κι ένα μυστικό για το κουμκουάτ

 

Το όνομα «κουμ κουάτ» σημαίνει «χρυσό πορτοκάλι» στα κινέζικα των Μανδαρίνων και είναι πολύ διαδεδομένο δέντρο στην Κίνα και στην Ιαπωνία. Το κουμκουάτ πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 1924 από τον Βρετανό γεωπόνο Sidney Merlin, ο οποίος φύτεψε το πρώτο δέντρο κουμκουάτ στο αγρόκτημά του στην Κέρκυρα και έκτοτε το κουμκουάτ καλλιεργείται συστηματικά στην Κέρκυρα, ως προϊόν ποιότητας, προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης.

 

Φτιάξε ένα μικρό κήπο στο μπαλκόνι σου και δες συμβουλες για τη φύτευση και φροντίδα ελιάς σε γλάστρα, λεμονιάς σε γλάστρα, ανανά σε γλάστρα και μπανανιάς σε γλάστρα

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

 

πηγή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *