Λεβάντα: Καλλιέργεια σε γλάστρα

Η λεβάντα είναι από τα πιο δημοφιλή αρωματικά φυτά που μπορούμε εύκολα να καλλιεργήσουμε σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι.
Λεβάντα: Καλλιέργεια σε γλάστρα

Λεβάντα: Καλλιέργεια σε γλάστρα

Η λεβάντα είναι από τα πιο δημοφιλή αρωματικά φυτά που μπορούμε εύκολα να καλλιεργήσουμε σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι. Η λεβάντα διαθέτει σημαντική καλλωπιστική αξία λόγω του φυλλώματος της, καθώς και των υπέροχων αρωματικών μπλε και μωβ λουλουδιών. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες λεβάντας για να επιλέξουμε να φυτέψουμε με διαφορετικά σχήματα, μεγέθη και χρώματα λουλουδιών, καθώς και περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια.

Δημοφιλέστερες ποικιλίες είναι η στενόφυλλη, η οδοντωτή (γαλλική λεβάντα), η πλατύφυλλη και η ισπανική λεβάντα.

Τι γλάστρα και τι φυτόχωμα επιλέγουμε για τη φύτευση της λεβάντας;

Η λεβάντα ευδοκιμεί κι αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιοφανείς θέσεις στο μπαλκόνι, καθώς είναι ανθεκτική στην ξηρασία. Για τη φύτευση της λεβάντας, επιλέγουμε βαθιές γλάστρες με διάμετρο και ύψος τουλάχιστον 30 εκατοστών, καθώς η λεβάντα διαθέτει δυνατό ριζικό σύστημα που προχωρά σε βάθος και παρουσιάζει γρήγορη ανάπτυξη.

Διαβάστε Επίσης  Τι φυτεύουμε, καλλιεργούμε και τρώμε τον Φεβρουάριο

Σχετικά με το φυτόχωμα, για τη μεταφύτευση της λεβάντας σε γλάστρα επιλέγουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης, που να περιέχει κομπόστ και περλίτη για να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση.

Τι πότισμα, λίπανση και κλάδεμα χρειάζεται η λεβάντα στη γλάστρα;

Η λεβάντα έχει μικρές απαιτήσεις σε νερό, ενώ το υπερβολικό πότισμα μπορεί να επιφέρει σάπισμα του ριζικού συστήματος. Ποτίζουμε τη λεβάντα στη γλάστρα κάθε 5 μέρες, την άνοιξη και το καλοκαίρι και κάθε 3 μέρες την περίοδο του καλοκαιριού. Οσον αφορά τη λίπανση, ενσωματώνουμε 2 κουταλιές της σούπας πλήρες λίπασμα κάθε μήνα από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινοπώρου. Η λεβάντα χρειάζεται αυστηρό κλάδεμα στις αρχές της άνοιξης, για να δώσει πλούσια βλάστηση και ανθοφορία μέσα στο καλοκαίρι.

Διαβάστε Επίσης  Οικολογική αντιμετώπιση της κάμπιας στο βιολογικό κήπο

Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια της λεβάντας σε γλάστρα

Η λεβάντα είναι γνωστή για τις εντομοδιωκτικές της ιδιότητες και μπορεί να καλλιεργηθεί στο μπαλκόνι, σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, μαζί με άλλα αρωματικά φυτά, όπως το φασκόμηλο και το δεντρολίβανο, για να διώχνουν κουνούπια και άλλα έντομα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *