Φτιάξτε σπιτικές κονσέρβες

Φτιάξτε σπιτικές κονσέρβες

Οι σπιτικές κονσέρβες περιέχουν αλάτι ή ζάχαρη, δεν έχουν συντηρητικά, είναι πολύ υγιεινές και φυσικά έχουν περισσότερα συστατικά απο τα κατεψηγμάνα τρόφημα. Οι κονσέρβες αυτές είναι δυνατόν να διατηρηθούν περισσότερο απο ένα χρόνο σε ένα σκοτεινό ντουλάπι. Μπορούμε να χρησιμοποιείσουμε τα βάζα με το μεταλικό καπάκι ή τα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς με σιδεράκι και έχουν λαστιχένια φλάντζα στο καπάκι.

Πριν χρησιμοποιήσουμε κάποιο βάζο καλό είναι να το αποστειρώνουμε (βγάζοντας το μεταλλικό καπάκι). Η αποστείρωση γίνετε αν βάλουμε το βάζο σε μια κατσαρόλα νερό και το βράσουμε για δέκα λεπτά περίπου. Πλένουμε και στεγνώνουμε το βάζο. Έπειτα το γεμίζουμε δύο εκατοστά από το χείλος με φρούτα, λαχανικά, κρέατα μαζί με τη σάλτσα τους.

Διαβάστε Επίσης  Φτιάχνω σπιτική μορταδέλα

Α’ τρόπος. Αν χρησιμοποιήσουμε βάζο με μεταλλικό καπάκι, βράζουμε το καπάκι 10 λεπτά σε λίγο νερό, ώστε να ζεσταθεί η κόλλα που έχει πάνω του και κλείνουμε με πολύ δύναμη το βάζο όπως είναι ζεστό και το γυρίζουμε ανάποδα. Αφήνουμε το βάζο ανάποδα μια βραδιά και ελέγχουμε το πρωί αν έχει βγεί ζουμί απο την κονσέρβα. Αν έχει βγει ζουμί τότε σημαίνει ότι δεν έκλεισε αεροστεγώς και πρέπει να καταναλωθεί στις επόμενες μέρες.

Διαβάστε Επίσης  Διάφοροι πρακτικοί τρόποι ξεπικρίσματος και παρασκευής ελιών

Β’ τρόπος. Κλείνουμε τα βάζα με το μεταλλικό καπάκι με πολύ δύναμη (χωρίς να έχουμε ζεστάνει προηγουμένως το καπάκι). Βάζουμε τα βάζα σε μια κατσαρόλα ή χύτρα ταχύτητας, αναποδογυρισμένα και ανάμεσά τους πανιά, ώστε να μη χτυπήσουν μεταξύ τους κατα τη βράση. Βάλτε σε δυνατή φωτιά μέχρι να εμφανιστούν οι πρώτοι ατμοί. Από κει και πέρα μετράμε το χρόνο μαγειρέματος.
Πρέπει να αλλάζουμε τα μεταλλικά καπάκια μετά απο κάθε χρήση. Αν χρησιμοποιήσουμε βάζο με λαστιχένια φλάντζα στο καπάκι, συνιστάται να αλλάζεται την φλάντζα μετά απο κάθε χρήση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *