Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πρώτη αιμοληψία του μωρού σας

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πρώτη αιμοληψία του μωρού σας

Η πρώτη αιμοληψία γίνεται στο μωρό σας τις πρώτες ημέρες ζωή του στην κλινική όπου
γεννήθηκε και αποστέλλεται δείγμα αίματος στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού.Συνήθως την 3η έως 5η ημέρα ζωής του στο μαιευτήριο, το νεογέννητο μωράκι σας υποβάλλεται από τον γιατρό ή τη μαία σε ένα μικρό τρύπημα στη φτέρνα του από όπου και λαμβάνεται η «σωτήρια» σταγόνα του αίματος. Η ελάχιστη αυτή ποσότητα τοποθετείται επάνω σε ειδική απορροφητική κάρτα (όπου αναγράφονται όλα τα στοιχεία του παιδιού) και αποστέλλεται στα εργαστήρια του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού. Εκεί θα ελεγχθεί για ορισμένες, σπάνιες ευτυχώς, κληρονομικές ασθένειες, που όμως μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, αν δεν διαπιστωθούν εγκαίρως.

Στα πλαίσια του Προληπτικού Προγράμματος Νεογνών, που υλοποιεί το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και εδρεύει στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» και αφορά όλα τα νεογέννητα, ανεξαρτήτως του μαιευτηρίου όπου γεννήθηκαν,  γίνονται έλεγχοι μέσω ενός απλού τεστ με δείγμα από το αιματάκι, που έχει δώσει το μωράκι σας, για ορισμένες σοβαρές κληρονομικές ασθένειες όπως η φαινυλκετονουρία, ο υποθυρεοειδισμός και η έλλειψη ενός ενζύμου με την ονομασία G6PD, ανεπάρκεια της αφυδρογονάσης της 6-φωσφορικής γλυκόζης.

Εάν τα αποτελέσματα είναι αρνητικά, δεν θα ειδοποιηθείτε από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού. Εάν όμως, σας έρθει στο σπίτι σας ταχυδρομικώς κάποια επιστολή από τον συγκεκριμένο φορέα υγείας δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε. Πολλές φορές επισημαίνουν οι αρμόδιοι την ανάγκη για μια απλή επανάληψη της εξέτασης, επειδή για παράδειγμα οι σταγόνες αίματος στην κάρτα βρέθηκαν ακατάλληλες για εξέταση, δεν τη διαπέρασαν, εκτέθηκαν σε ζέστη, άργησε η αποστολή τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις μέσα στο φάκελο υπάρχουν οι οδηγίες για να κάνετε εσείς οι ίδιοι την αιμοληψία του μωρού σας ή με τη βοήθεια του παιδιάτρου σας, εάν το επιθυμείτε. Δεν έχετε παρά να τις ακολουθήσετε, και μάλιστα όσο πιο γρήγορα γίνεται, αφού πρόκειται για το καλό του μωρού σας. Στις περιπτώσεις πάλι που τα αποτελέσματα της εξέτασης είναι θετικά τότε οι γονείς ειδοποιούνται είτε ταχυδρομικώς είτε τηλεφωνικώς είτε διά ζώσης με επίσκεψη υπαλλήλου από το Τμήμα Υγιεινής της περιοχής.
Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και στην περίπτωση αυτού του προγράμματος μιλάμε για την έμπρακτη απόδειξη της σημασίας που έχει η συνεργασία της επιστήμης και της πολιτείας για θέματα πρόληψης που αφορούν την υγεία των αυριανών πολιτών, δηλαδή των παιδιών μας.
Διαβάστε Επίσης  Νεκρή η 37χρονη Κατερίνα που αναζητείτο με Silver Alert

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *