Υπεύθυνα τα αναψυκτικά για την πρόωρη έναρξη της περιόδου!

  • Post category:ΥΓΕΙΑ
Υπεύθυνα τα αναψυκτικά για την πρόωρη έναρξη της περιόδου!
Υπεύθυνα τα αναψυκτικά για την πρόωρη έναρξη της περιόδου!

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση «Human Reproduction», η πρόωρη έναρξη περιόδου μπορεί να συνδέεται και με την κατανάλωση αναψυκτικών!

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από 5.583 κορίτσια ηλικίας 9 έως 14 ετών από το 1996 έως το 2001 και διαπίστωσαν ότι όσα έπιναν πάνω από 1,5 αναψυκτικό με ζάχαρη την ημέρα είχαν αδιαθετήσει για πρώτη φορά κατά μέσο όρο 2,7 μήνες νωρίτερα από εκείνα που έπιναν λιγότερο. Από εκείνα τα κορίτσια που συμμετείχαν και ακόμα δεν είχαν αδιαθετήσει, οι πιθανότητες να έχουν την πρώτη περίοδο μέσα στον επόμενο μήνα ήταν 24% περισσότερες εάν ανήκαν στην κατηγορία όσων έπινα 1,5 αναψυκτικό και πάνω την ημέρα.
Η πρόωρη έναρξη περιόδου είναι ένας από τους παράγοντες που θεωρούνται ότι αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού αργότερα στη ζωή μιας γυναίκας. Υπολογίζεται ότι για κάθε χρόνο μείωσης της ηλικίας εμφάνισης της πρώτης περιόδου, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού αυξάνεται κατά 5%.
Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, τα κορίτσια που έπιναν πολλά αναψυκτικά με ζάχαρη είχαν την πρώτη τους περίοδο σε ηλικία 12,8 ετών κατά μέσο όρο, ενώ όσα δεν έπιναν στα 13. Η διαφορά μπορεί να φαίνεται μικρή, όμως οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ακόμα και μερικοί μήνες δεν είναι μικρό χρονικό διάστημα όταν αποδίδονται στην κατανάλωση αναψυκτικού.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι επειδή τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι πιθανό να αυξάνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, αυξάνοντας και τη συγκέντρωση ορμονών που προκαλούν πρόωρη έναρξη περιόδου. Επιπλέον, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας πως το 1,5 αναψυκτικό που μελετήθηκε στην έρευνα είναι μάλλον μικρή ποσότητα εάν τη συγκρίνουμε με αυτή που συνηθίζουν να καταναλώνουν οι νεαρές κοπέλες, κατά μέσο όρο. Πάντως, οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη έρευνα προσφέρει απλώς μια ένδειξη και θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες για να διαπιστωθεί η ακριβής σχέση που μπορεί να έχει η κατανάλωση αναψυκτικών και η διατροφή γενικότερα με την πρόωρη έναρξη περιόδου.
Πηγή: shape.gr

Διαβάστε Επίσης  Μύκητες των νυχιών. Θεραπεία με φυσικές μεθόδους.

Αφήστε μια απάντηση