Μια κουταλιά ζάχαρης στον κήπο σας μπορεί να σώσει τις μέλισσες

Τι μπορείτε να κάνετε για να σώσετε τις μέλισσες
Μια κουταλιά ζάχαρης στον κήπο σας μπορεί να σώσει τις μέλισσες

Γενικά, η πρώτη αντίδραση ενός ανθρώπου στη θέαση μιας μέλισσας είναι να τρέξει μακριά ή να προσπαθήσει να τη σώσει. Κάτι που είναι κατανοητό, αφού μπορούν να μας τσιμπήσουν, αν για κάποιο λόγο νιώσουν απειλή. Αλλά οι μέλισσες παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στον κύκλο της ζωής.

Αν δεν ήταν αυτές, οι καλλιέργειές μας θα ήταν δραματικά μειωμένες, όπως και τα προϊόντα που θα παράγαμε. Για την ακρίβεια, οι μέλισσες συνεισφέρουν στο ένα τρίτο της παγκόσμιας γεωργικής καλλιέργειας! Οπότε μπορούμε να πούμε ότι αυτά τα μικρά έντομα κάνουν κάτι πολύ σημαντικότερο από το να τριγυρνούν στον κήπο σας.

Οπότε ξανασκεφτείτε το για το αν τις συμπαθείτε ή όχι. Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειές μας, ο πληθυσμός τους μειώνεται επικίνδυνα. Αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, ώστε να τις διατηρήσουμε όσο πιο ασφαλείς γίνεται.

Τι μπορείτε να κάνετε για να σώσετε τις μέλισσες

Ο πιο σημαντικός παράγοντας για τις διατηρήσετε υγιείς, ευτυχισμένες και ασφαλείς είναι η σωστή διατροφή. Ναι, ακόμα και αυτά τα τόσα μικρά πλασματάκια χρειάζονται μια καλή διατροφή! Η κακής ποιότητας διατροφή αποδεικνύεται βλαβερή για το ανοσοποιητικό σύστημα μιας μέλισσας, τις κάνει ευάλωτες σε ασθένειες και στα φυτοφάρμακα. Οπότε τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε; Είναι απλό!

Διαβάστε Επίσης  Σπιτικό σαμπουάν με μαγειρική σόδα

Οι μελισσοκόμοι συχνά δίνουν στις μέλισσες ζάχαρη και οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι τις βοηθούν να ζουν περισσότερο και να επιβιώνουν καλύτερα. Αν και οι μέλισσες δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνο από αυτή, η ζάχαρη μπορεί να τους προσφέρει την τόνωση που χρειάζονται για να λάβουν το απαραίτητο νέκταρ και τη γύρη.

Αν θέλετε να κάνετε τη μέλισσα σύμμαχό σας, αυτό που έχετε να κάνετε είναι να αφήσετε μια κουταλιά με νερό και ζάχαρη στον κήπο σας. Ανακατέψτε μια κουταλιά της σούπας λευκή ζάχαρη με μια κουταλιά νερού και αφήστε το κάπου έξω. Αν και μπορεί να φαίνεται περίεργο, οι μέλισσες θα το βρουν, θα το πιουν και θα πάρουν την ενέργεια που χρειάζονται για να επιστρέψουν στην κυψέλη και να συνεχίσουν την εργασία τους.

Μπορείτε να κάνετε και κάτι ακόμα: σε περίπτωση που παρατηρήσετε μια κουρασμένη και αδύναμη μέλισσα, μπορείτε να πλησιάσετε σε εκείνη το κουτάλι με τη ζάχαρη. Το διάλυμα αυτό θα της προσφέρει την ενέργεια για να επιστρέψει σπίτι της. Αυτή απλή μέθοδος αποτελεί έναν φθηνό και εύκολο τρόπο για να μετατραπείτε σε έναν κρυφό ήρωα.

Διαβάστε Επίσης  Οι μαγικές ιδιότητες του πράσινου σαπουνιού

Άλλες τεχνικές που βοηθούν στην επιβίωση των μελισσών

Αγοράστε βιολογικές τροφές

Επιλέξτε να αγοράζετε βιολογικά τρόφιμα από τους τοπικούς γεωργούς, για να στηρίξετε τις πρακτικές τους και να αποφύγετε τα τοξικά φυτοφάρμακα, προωθώντας ένα υγιές οικοσύστημα.

Μη χρησιμοποιείτε φυτοφάρμακα

Οι μέλισσες βοηθούν τον κήπο σας και αν χρησιμοποιείτε φυτοφάρμακα, μπορεί να τις βλάπτετε. Υπάρχουν πολλές άλλες εναλλακτικές λύσεις για να κρατήσετε μακριά τα ανεπιθύμητα έντομα.

Φυτέψτε λουλούδια

Γεμίστε τον κήπο, την αυλή, το μπαλκόνι σας με διαφορετικά λουλούδια και φυτά. Με αυτό τον τρόπο, οι μέλισσες θα λαμβάνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται όλες τις εποχές.

Αγοράστε τοπικό μέλι

Εκτός από το γεγονός ότι το όχι τόσο επεξεργασμένο μέλι είναι νοστιμότατο, είναι και ένας έξυπνος τρόπος να στηρίξετε τους τοπικούς μελισσοκόμους.

Συμβουλέψτε και τους φίλους σας να ακολουθήσουν αυτές τις τεχνικές

Διδάξτε και στα παιδιά σας πώς να ξεχωρίζουν τις μέλισσες από άλλα επικίνδυνα έντομα. Μιλήστε και στους γείτονές σας για το απλό κόλπο με τη ζάχαρη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *