5 συνηθισμένα τσιμπήματα εντόμων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Τις περισσότερες φορές, θα εμφανίσετε κάποια κοκκινίλα, λίγο πρήξιμο και φαγούρα. Αυτά τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται συνήθως εύκολα με ειδικές κρέμες και αντιισταμινικά.
5 συνηθισμένα τσιμπήματα εντόμων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Καλοκαίρι σημαίνει ότι τον περισσότερο χρόνο τον περνάτε έξω και έτσι έχετε περισσότερες πιθανότητες να σας τσιμπήσει κάποιο έντομο. Τις περισσότερες φορές, θα εμφανίσετε κάποια κοκκινίλα, λίγο πρήξιμο και φαγούρα. Αυτά τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται συνήθως εύκολα με ειδικές κρέμες και αντιισταμινικά. Κάποιες φορές, μπορεί να εμφανιστεί αλλεργική αντίδραση με δυσκολία αναπνοής και σοβαρό πρήξιμο. Αν σας συμβεί αυτό, χρειάζεται να επισκεφθείτε αμέσως γιατρό ή φαρμακείο.

5 συνηθισμένα τσιμπήματα εντόμων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Τσίμπημα κουνουπιού

Τα κουνούπια γενικά μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες. Αν και το πιθανότερο είναι απλά να εμφανίσετε κοκκινίλα και φαγούρα, τα κουνούπια τρέφονται με αίμα και μπορούν να μεταδώσουν διάφορες ασθένειες, όπως εκείνη του Δυτικού Νείλου. Ο ιός του Δυτικού Νείλου εκδηλώνεται με πυρετό, αδυναμία, πόνους στους μυς και στις αρθρώσεις και διόγκωση των λεμφαδένων. Τα συμπτώματα διαρκούν από 4 έως 7 μέρες.

Ωστόσο, αυτές οι περιπτώσεις είναι αρκετά σπάνιες στη χώρα μας. Σε άλλες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν αλλεργικές αντιδράσεις στο τσίμπημα του κουνουπιού με εμετούς, εξανθήματα και δυσκολία αναπνοής. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, επισκεφθείτε γιατρό.

Τσίμπημα τσιμπουριού

Τα τσιμπούρια υπάρχουν στην ύπαιθρο και είναι υπεύθυνα για αρκετές ασθένειες. Συνήθως προσκολλώνται σε ζώα και κατοικίδια. Το τσίμπημά τους μπορεί να μολύνει τον οργανισμό με παράσιτα, βακτήρια και ιούς, όπως τη νόσο του Lyme, του Δυτικού Νείλου και τουλαραιμία. Ο κίνδυνος για κάθε πάθηση εξαρτάται από τη γεωγραφία.

Οι περισσότερες από αυτές τις ασθένειες έχουν συνηθισμένα συμπτώματα, σαν της γρίπης. Αν όμως δείτε ένα τσιμπούρι προσκολλώμενο πάνω σας, χρειάζεται να επισκεφθείτε γιατρό. Τα περισσότερα τσιμπήματα θεραπεύονται με αντιβιοτικά, αλλά χρειάζεται πρώτα να διαγνωστούν σωστά.

Διαβάστε Επίσης  Ιπποφαές ο καρπός της υγείας

Τσίμπημα ψύλλου

Οι ψύλλοι ταλαιπωρούν πολύ τις γάτες και τους σκύλους, αλλά και οι άνθρωποι μπορεί να κολλήσουν. Θα παρατηρήσετε μικρά κόκκινα εξογκώματα, αν σας έχουν τσιμπήσει ψύλλοι. Συχνά, θα δείτε τρία μικρά εξογκώματα μαζί στα πόδια και στους αστραγάλους. Το σημαντικό είναι να μην ξύσετε το τσίμπημα. Οι οργανισμοί αυτοί απελευθερώνουν βακτήρια και όταν το ξύσετε βοηθάτε στην απελευθέρωση αυτή, κάτι που μπορεί να προκαλέσει μόλυνση. Η φαγούρα είναι το κύριο σύμπτωμα του τσιμπήματος αυτού.

Αν είστε αλλεργικοί, μπορεί να δυσκολευτείτε να αναπνεύσετε. Τα μολυσμένα τσιμπήματα πρήζονται και γεμίζουν πύον. Τα αντιισταμινικά και οι τοπικές αλοιφές μπορούν να βοηθήσουν στη φαγούρα και στις αλλεργικές αντιδράσεις. Μπορείτε να κάνετε ένα χλιαρό μπάνιο με διάλυμα από βρώμη, αλλά μην κάνετε πολύ ζεστά μπάνια, που μπορεί να προκαλέσουν περισσότερη φαγούρα.

Τσίμπημα κοριού

Δεν μεταφέρουν ασθένειες, αλλά είναι περισσότερο ενοχλητικοί και μπορεί να προκαλέσουν και άσχημες αντιδράσεις. Αποτελούν μεγάλο πρόβλημα σε ξενοδοχεία, κυρίως στα κρεβάτια. Ορισμένοι άνθρωποι δεν έχουν καμία αντίδραση στο τσίμπημα του κοριού. Άλλοι εμφανίζουν κόκκινα σημάδια με πρήξιμο και φαγούρα, αλλά συνήθως εμφανίζονται μετά από μέρες.

Δεν μπορούμε να νιώσουμε το τσίμπημά τους, επειδή εισάγουν αναισθητικό. Προσπαθήστε να μην ξυθείτε, υπάρχουν ειδικές λοσιόν που θα σας βοηθήσουν σε αυτό. Και φυσικά κάντε ο,τι είναι απαραίτητο για να απομακρύνετε τους κοριούς, αν βρίσκονται στο σπίτι σας.

Διαβάστε Επίσης  Φτιάχνουμε λάδι κανέλας

Τσίμπημα ψείρας

Οι ψείρες είναι πολύ πιο συνηθισμένες στα παιδιά παρά στους ενήλικες, επειδή τα παιδιά, λόγω του παιχνιδιού, είναι πιο πιθανό να ενώσουν τα κεφάλια τους. Έτσι, είναι ευκολότερο οι ψείρες να εξαπλωθούν. Οι ψείρες προκαλούν φαγούρα, κυρίως στο κρανίο, στα αυτιά και στο λαιμό, αφού γεννήσουν τα αυγά τους. Αφού αυτά εκκολαφθούν, φαίνονται σαν να έχουμε πιτυρίδα. Αν ξύνετε το κεφάλι σας μπορεί να σημαίνει ότι έχετε ψείρες. Δεν μεταφέρουν ασθένειες, αλλά είναι πάρα πολύ ενοχλητικές.

Υπάρχουν ειδικά φαρμακευτικά σαμπουάν και φάρμακα και χρειάζεται να χτενίσετε προσεκτικά τα μαλλιά σας, για να ξεφορτωθείτε όλα τα αυγά. Για να μην τις μεταδώσετε αλλού, μην μοιραστείτε τίποτα που περνά από το κεφάλι σας (αξεσουάρ, καπέλα, βούρτσες, ακουστικά).

Τσίμπημα μυρμηγκιού

Από όλα τα διαφορετικά μυρμήγκια, τα κόκκινα μεγάλα μυρμήγκια κάνουν το πιο επώδυνο τσίμπημα. Είναι πολύ επιθετικά και τσιμπάνε κάνοντας ένα μεγάλο κύκλο. Και αυτά τα τσιμπήματα δεν πονάνε μόνο, αλλά προκαλούν φαγούρα. Η περιοχή γίνεται κόκκινη και γεμίζει πύον.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πλύνετε την περιοχή με σαπούνι και νερό. Ύστερα τοποθετήστε λίγο πάνω και αφήστε το για 10 λεπτά. Αν η φαγούρα επιμείνει, δοκιμάστε τα αντιισταμινικά. Αν δεν είστε αλλεργικοί, θα υποχωρήσει σύντομα. Αν είστε, χρειάζεται άμεσα να επισκεφθείτε γιατρό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *