Οι Ιούδες είναι ανάμεσά μας

Οι Ιούδες είναι ανάμεσά μας
Οι Ιούδες είναι ανάμεσά μας

Είναι αρκετοί και έχουν όλοι ονοματεπώνυμο. Είναι παντού και τριγυρνάνε ανάμεσα μας. Την
ιστορία όλοι την ξέρουμε, από τα παιδικά μας ακόμα χρόνια. Άλλοτε , μας την διηγούνταν σαν παραμύθι, άλλοτε σαν σχολική διδαχή στο μάθημα των θρησκευτικών και άλλοτε ως επιστημονική ανάλυση από ειδικούς, της προσωπικότητας του ατόμου.

Ένας ο πρωταγωνιστής ,πολλοί οι δεύτεροι ρόλοι και ακόμα περισσότεροι οι κομπάρσοι που παίρνουν μέρος σ’αυτή την Βιβλική ιστορία . Υπάρχει όμως ένα πρόσωπο που κατά κοινή ομολογία , είναι και αυτός συμπρωταγωνιστής στην ιδία ιστορία ,στο θλιβερό της όμως κομμάτι.

 Είναι αυτό του Ιούδα . Επίκαιρη αναφορά άλλωστε, λόγω των Άγιων ημερών που πλησιάζουν. Μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα της Καινής Διαθήκης που πρόδωσε τον Ιησού για » τριάντα αργύρια» Ένα πρόσωπο που συγκέντρωσε επάνω του την κατάρα των λαών της Ορθοδοξίας και που ταυτίστηκε με όλους τους προδότες της υφηλίου.Ενα πρόσωπο που διέπραξε την πιο ανίερη πράξη στον κόσμο.

Όταν θέλουμε να χαρακτηρίσουμε ,να καυτηριάσουμε και να δείξουμε παρόμοιες συμπεριφορές, αβίαστα έρχεται στα χείλη μας ο χαρακτηρισμός αυτός του » Ιούδα » Στις σύγχρονες κοινωνίες μας που δυστυχώς πλέον λειτουργούν ,σαν χωνευτήρια ιδεών και αξιών υπάρχουν πολλοί Ιούδες με μοντέρνα πρόσωπα. Ιούδες που τριγυρνούν ανάμεσα μας.

 Συνειδητοποίησα πλέον ότι Ιούδες υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα και παντού.Θα χαρίζουν πάντα ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη, ένα χαμόγελο κατανόησης και μεγαλοψυχίας θα φοριέται στο πρόσωπο τους ασορτί με τα καλοσυντηρημένα αλλά σε αυστηρή γραμμή ρούχα , για να τους προσδίδουν την απαιτούμενη σοβαρότητα και αξιοπιστία , σχεδόν πάντα θα υιοθετούν μια φιλική και ανιδιοτελή στάση ,θα είναι προσηνείς και πρόθυμοι ,θα φαίνονται δίκαιοι και ακέραιοι χαρακτήρες,αλλά με μια δεύτερη πιο εξεταστική ματιά ο καθένας μας θα μπορεί να διακρίνει τον Ιούδα που κρύβουν μέσα τους.

ΙΟΥΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ
Κομπλεξικοί δήθεν και θέατρα στην πρώτη γραμμή. Άνθρωποι που βρίσκονται ανάμεσα μας άνθρωποι που σου χαμογελούν και φεύγοντας σου ψέλνουν ότι δεν μπορείς να φανταστείς, άνθρωποι που έχουν ψήσει το εαυτό τους ότι είναι σημαντικοί, ότι αυτοί ξέρουν και οι άλλοι όχι, ότι εκείνοι κινούνται σωστά και εσύ όχι. Άνθρωποι που κάνουν τους μεγάλους σταυρούς και τις μεγάλες μετάνοιες για να τους βλέπει ο κόσμος, όχι γιατί το νιώθουν.  Άνθρωποι που θεωρούν τον εαυτό τους αναμάρτητο και αλάνθαστο και θεωρούν τους άλλους αμαρτωλούς και λανθασμένους.

Άνθρωποι που σου μιλάνε για ταπεινότητα, για μετάνοια, για αγάπη ενώ στην καρδιά τους τρέφουν τα αντίθετα.  Άνθρωποι με κόμπλεξ και με έπαρση.

Διαβάστε Επίσης  Πατερικά άνθη στην Kοίμηση της Θεοτόκου

Τέτοιος ήταν και ο Ιούδας. Τέτοιοι  ήταν οι υποκριτές και οι φαρισαίοι που σταύρωσαν τον Ιησού Χριστό. Σε τίποτε δεν διαφέρουν τέτοιοι  σημερινοί άνθρωποι από αυτούς.

Σε αυτούς λοιπόν να πω,  πως τα καλύτερα μαθήματα ζωής τα έχω πάρει από απλούς, αγράμματους και  ακομπλεξάριστους ανθρώπους.


.

Καημένοι «δήθεν». Πόσο τρέμετε να μην αποκαλυφθεί η κενότητα σας.

Το να είσαι άνθρωπος είναι μια ιδιότητα με την οποία ναι μεν γεννιέσαι, αλλά η εξέλιξή της εξαρτάται πλήρως απ’ τις δικές σου επιλογές, τη δική σου θέληση.

Στο φινάλε εάν θέλεις να είσαι αληθινός άνθρωπος και να αγαπάς πραγματικά τον εαυτό σου κάνε εσύ την διάφορα. Σε μια κοινωνία όπου όλοι απλά κοιτάζουν, εσύ μάθε να βλέπεις. Ενώ όλοι μένουν στην επιφάνεια γιατί έτσι βολεύονται καλύτερα, εσύ να αναζητάς βαθύτερα πράγματα. Να μη σταματάς μέχρι να βρεις την ουσία.

Το ότι δε θα πάρεις πάντα όσα θα δώσεις και το ότι κάποιοι θα σου φερθούν σκάρτα ενώ εσύ ήσουν σωστός σε όλα, να το έχεις δεδομένο. Έχε όμως στο πίσω μέρος του μυαλού σου ως δεδομένο και το εξής.  Η ζωή επιστρέφει συμπεριφορές και δεν εξαιρεί κανέναν. Έτσι, ενώ εσύ θα έχεις να λαμβάνεις σωστούς ανθρώπους με τίμιο χαρακτήρα, αυτοί θα έχουν να λαμβάνουν σκάρτους χαρακτήρες, όμοιούς τους δηλαδή.

Αλήθεια. Πόσοι άνθρωποι νηστεύουμε από το φαγητό  ενώ δεν νηστεύουμε για την ψυχή?

Πόσοι άνθρωποι νηστεύουμε για τα μάτια του κόσμου η γιατί πρέπει?

Τέτοιοι άνθρωποι είναι ένας τύπος Ιούδα η δήθεν.

Τρέχουμε βουτώντας στην καθημερινότητα μας και θα μετράμε τις Παρασκευές των Χαιρετισμών μέχρι την Ανάσταση. Για να γιορτάσουμε τι τελικά; Ω μα ναι! Νηστεύουμε αμέ! Καθαρίζουμε το σώμα μας. Για την ψυχή μας ούτε λόγος! Αισθανόμαστε ήσυχοι γιατί κάναμε το χρέος μας άλλη μια φορά.

Δίνουμε εξηγήσεις στους γύρω μας όταν ρωτούν και προσπαθούμε να πείσουμε όσους δεν μας ακολουθούν, τονίζοντας το μέγα λάθος τους!

Νηστεύουμε το κρέας, το γάλα και ότι άλλο η θρησκεία μας προστάζει, μα κλείνουμε την πόρτα για να μην δούμε αυτόν που ψάχνει στα σκουπίδια για φαγητό.


.

Αυτόν που κοιμάται στον δρόμο, αυτόν που κρυώνει αυτόν που η ζωή δεν του χαρίστηκε!

Σχεδιάζουμε τις Πασχαλιάτικες εξορμήσεις μας, οργανώνουμε που και τι θα φάμε και πως θα περάσουμε καλά.

Γυρνάμε όμως το βλέμμα και προχωράμε όταν συναντήσουμε κάποιον που χρειάζεται βοήθεια.

Κανείς δεν είπε ότι όλα αυτά δεν είναι απαραίτητα.

Διαβάστε Επίσης  Το χόμπι που κρατά τον εγκέφαλο νέο

Μα πως μπορείς να γιορτάσεις και να χαρείς όταν η ψυχή σου είναι βρώμικη;

Όταν μπορείς να δώσεις αλλά επιλέγεις το αντίθετο;

Όταν εύχεσαι για το δικό σου καλό, αλλά παράλληλα επιδιώκεις το κακό του διπλανού σου;

Όταν γεμίζεις την ζωή σου με ψέματα, αλλά διατυμπανίζεις τις «αγαθοεργίες» σου, αυτές που νομίζεις πως θα σε λυτρώσουν;

Μια βρώμικη ψυχή, είναι μια βρώμικη ψυχή όσο και αν την ντύσεις με μετάξια, την αρωματίσεις με γαλλικά αρώματα και την στολίσεις με τα ακριβότερα κοσμήματα.

Θα ‘ναι εκεί να σου φωνάζει πως απέτυχες και το ξέρεις!

Θα ‘ναι σαν εκείνους τους μασκαράδες της γιορτής, που όταν τελειώσει, δεν θα ‘χουν λόγο ύπαρξης!

Συνείδησης και τύψεων γωνία, ίσως βρεις λίγο νερό να πλυθείς!!

 Επειδή Ιούδες όπως προείπαμε , υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα, γιατί η ζωή και το σύστημα τους επιβάλλει ώστε να υπάρχει συνέχεια στην Ανθρώπινη Ιστορία , όσοι δεν αντέχουν τα ψεύτικα φιλιά τους το μόνο που τους απομένει να κάνουν ,είναι να τους γυρίσουν επιτέλους την πλάτη και να τους αφήσουν μόνους να τριγυρνάνε στα σκοτεινά μονοπάτια της λήθης και της αφάνειας που τους αξίζει.

Ας νηστέψουμε μια φορά την ψυχή μας και ποιος ξέρει , συνείδησης και τύψεων γωνία, ίσως έχει απομείνει λίγο νερό και για εμάς.

Σήμερα μπορείς να υψώσεις τη φωνή σου ενάντια στην εξουσία που σε θέλει υπόδουλο, άθεο και ειδωλολάτρη;

Μπορείς να υπερασπιστείς με τόλμη την πίστη σου που στη μολύνουν, στην προσβάλλουν και στην εξευτελίζουν;

Μπορείς να μαρτυρήσεις στο όνομα του Ιησού Χριστού με την ίδια τη ζωή σου ή και το θάνατό σου από αγάπη για τα αδέρφια σου  που πολεμούνται με σκοπό να χάσουν ή να ξεπουλήσουν την ψυχή τους;

Μπορείς σήμερα να ασκήσεις την ελευθερία σου χωρίς φόβο και με τον υγιής βίο σου και τα έργα σου να αποδείξεις  τι σημαίνει χριστιανός και τι όχι;

Για να το καταφέρουμε αυτό απαιτείται ειλικρίνεια  προς τον εαυτό μας.

Για να το καταφέρουμε  αυτό απαιτείται  να  βγάλουμε τον Ιούδα και τον δήθεν από μέσα μας.

Με λίγα λόγια να αποκτήσουμε μπέσα.


.

Να έχεις μπέσα λοιπόν. Γιατί αν δεν την κατέχεις, σημαίνει αυτομάτως πως δεν μπορείς να βοηθήσεις κανέναν, καθώς είσαι ανάξιος εμπιστοσύνης. Και πες μου, τότε, ποιος ο λόγος να υπάρχεις; Ποια η δική σου προσφορά στον κόσμο αυτό, αν δεν μπορείς να προσφέρεις στους άλλους;

Πάτερ Θεόφιλος

Ιερος Ναος Αγίου Χαραλάμπους 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *