Καφές και ροφήματα από βότανα προστατεύουν το συκώτι

 Καφές και ροφήματα από βότανα προστατεύουν το συκώτι
 Καφές και ροφήματα από βότανα προστατεύουν το συκώτι
Η συστηματική κατανάλωση καφέ και ροφημάτων από βότανα, μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης χρόνιας ηπατοπάθειας.
Οι χρόνιες ηπατοπάθειες αποβαίνουν μοιραίες όταν οδηγούν στην κίρρωση, η οποία αποτελεί το τελικό στάδιο της ίνωσης, δηλαδή της δημιουργίας ουλών στο ήπαρ εξαιτίας της χρόνιας φλεγμονής.

 

Ολλανδοί πεπιστήμονες, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Hepatology, ισχυρίζονται ότι ο καφές και τα αφεψήματα βοτάνων προστατεύουν το ήπαρ από την ίνωση.
Επειδή είναι δημοφιλή, ευρέως διαθέσιμα και με προσιτή τιμή, θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό όπλο στην πρόληψη της προχωρημένης ηπατοπάθειας, λένε οι ερευνητές.
«Τις τελευταίες δεκαετίες, υιοθετούμε ολοένα πιο ανθυγιεινές συνήθειες, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η δυτικού τύπου διατροφή, που περιέχει πολλή ζάχαρη, πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και λίγα θρεπτικά συστατικά», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Λουίζ Άλφερινκ, από το Τμήμα Γαστρεντερολογίας & Ηπατολογίας του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου Erasmus, στο Ρότερνταμ.
«Η διατροφή αυτή έχει συμβάλλει στην παγκόσμια επιδημία της παχυσαρκίας και της μη-αλκοολικής λιπώδους διήθησης του ήπατος, κατά την οποία συσσωρεύεται λίπος στο ήπαρ προκαλώντας χρόνια φλεγμονή».
Για να διερευνήσουν αν ο καφές και τα αφεψήματα βοτάνων μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο αυτό, οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από 2.424 συμπατριώτες τους, ηλικίας άνω των 45 ετών, οι οποίοι επί σειρά ετών συμπλήρωναν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής.
Οι ερευνητές τους χώρισαν σε τρεις ομάδες, βάσει της κατανάλωσης καφέ και ροφημάτων με βότανα.
Όπως διαπίστωσαν, όσοι έπιναν καθημερινά τρία ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ διέτρεχαν τον μικρότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν ηπατικά προβλήματα και ουλές, ανεξάρτητα από τον τρόπο ζωής τους.
Αντίστοιχα, όσοι έπιναν συχνά αφεψήματα βοτάνων διέτρεχαν μειωμένο κίνδυνο εκδηλώσεως ηπατοπάθειας.
Διαβάστε Επίσης  Βότανα για την φροντίδα των μαλλιών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *